Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Näin kimppamökkeily onnistuu

Mökkeilyasioista kannattaa sopia selkeästi – ja osasta jopa kirjallisesti.

Koti
 
Laura Oja
Kimppamökkeilijöillä on omat kaappinsa, joissa he säilyttävät henkilökohtaisia tavaroitaan.
Kimppamökkeilijöillä on omat kaappinsa, joissa he säilyttävät henkilökohtaisia tavaroitaan. Kuva: Laura Oja

Raha ja hallinto

Kimppamökkiä varten on hyvä perustaa pankkitili, josta mökkeilijät maksavat yhteisen omaisuuden arvon ylläpitämisestä koituvia juoksevia kuluja ja hankintoja, kuten vakuutus- ja jätemaksuja, veroja, sähkölaskuja, remonttikuluja ja työkaluja.

Kulut katetaan kaikilta mökin käyttäjiltä perittävällä maksulla, joka voi olla vaikkapa 50 tai 100 euroa kuussa mökkeilijöiden määrästä ja kuluista riippuen.

Kerran keväässä osakkaat kokoontuvat yhteen. Silloin käydään läpi muun muassa mökin taloustilanne ja ajankohtaiset kunnostuskohteet.

Halutessaan osakkaat voivat valita keskuudestaan yhden tai useamman vastuuhenkilön. He koordinoivat mökin kunnostustarpeita ja taloudenhoitoa.

Jos kaikilla osakkailla ei ole pääsyä yhteiselle mökkitilille, jokaiselle pitää toimittaa ainakin tiliote säännöllisesti. Avoimuus on tärkeää.

Käyttövuorot ja mökkivieraat

Sopu säilyy parhaiten, kun kimppamökkeilijöillä on omat vuoronsa eikä mökillä yritä väkisin majailla neljä sukupolvea. Mökkeilijöiden pitää päättää myös vuorojen pituus. Yleensä mökki on yhden osakkaan käytössä useita päiviä kerrallaan, joskus jopa viikkoja.

Jotta mökkiläisille ei tule riitaa siitä, kuka saa mökin käyttöönsä esimerkiksi säiden kannalta parhaina aikoina, mökkivuorot voi jakaa arpomalla.

Arvonta kannattaa suorittaa niin hyvissä ajoin, ettei kenelläkään voi olla tietoa tulevista säistä. Käyttöviikot tai -viikonloput on hyvä sopia vähintään puoli vuotta etukäteen, mielellään koko vuodeksi kerrallaan.

Kiertävät mökkivuorot tekevät mökkeilystä tasapuolista. Vaihtoehtona on mökkivuorojen varaus esimerkiksi Googlen kalenterista. Tällöin nopeus on valttia, ja voi olla hyvä, että osakkaat maksavat mökistä esimerkiksi viikkovuokraa.

Muuten joku voisi mökkeillä viikkotolkulla, kun taas toinen ei pääsisi nauttimaan mökistä lainkaan.

Muiden vuoroja pitää kunnioittaa. Mökille ei mennä ilman lupaa saunomaan, soutelemaan, kyttäilemään eikä varsinkaan antamaan "hyviä neuvoja".

Koska mökille on kiva kutsua vieraita ja kimppamökillä on myös muita käyttäjiä, yhdessä on sovittava, että kavereita saa kutsua mökille vain omalla vuorollaan.

Kimppamökkeilijöiden kannattaa pohtia, saako mökkiä luovuttaa tai vuokrata eteenpäin muille, jos ei itse pääse hyödyntämään omaa viikkoaan.

Ruoka ja juoma

Helpointa on, että jokainen tuo mökille omat ruokansa ja juomansa ja vie ne pois kotiin lähtiessään. Näin ne eivät jää mökkiin mätänemään.

Jos mökillä ollaan samaan aikaan ja ruoka on tarkoitettu jaettavaksi, etukäteen pitää sopia, mitä kukin ostaa. Osa porukasta voi myös mennä yhdessä kauppaan hankkimaan ruuat, ja lasku tasataan pääluvun mukaan.

Jos ruokaa jättää, siitä on hyvä kirjoittaa lappu.

Mökillä voi pitää myös perusruokavarastoa, jonka täyttämiseen kuluvat rahat on järkevää ottaa yhteiseltä mökkitililtä. Ruokavaraston voi täyttää esimerkiksi se, joka käy mökillä ensimmäisen kerran uuden mökkikauden alkaessa.

Siivous ja pyykinpesu

Jokainen kimppamökin käyttäjä siivoaa mökin oman vuoronsa päättyessä. Kukaan ei halua aloittaa mökkilomaa siivoamalla toisten sotkuja.

Siivouksen laajuus ja laatu pitää tehdä selväksi kaikille, koska ihmisillä on eri käsityksiä siisteydestä. Mökille kannattaa valita helppohoitoisia kalusteita.

Jos mökillä on pesukone, mökkeilijät pesevät käyttämänsä liinavaatteet ja pyyhkeet ja tekevät sängyt valmiiksi seuraavalle mökkeilijälle. Ellei pesukonetta ole, jokainen tuo itse omat puhtaat liinavaatteet kotoa ja vie likaiset mukanaan.

Mökille ei ole syytä kerätä vanhoja huonekaluja, mattoja, astioita, turhia koriste-esineitä eikä muuta roinaa, ellei siitä ole erikseen sovittu muiden mökin käyttäjien kanssa. Kukaan ei saa täyttää kaappeja henkilökohtaisilla tavaroillaan.

Kunnostus ja ylläpito

Mökki vaatii kunnostusta ja huolenpitoa. Välttämättömistä töistä sovitaan yhdessä. Ketään ei saa kuitenkaan pakottaa tekemään mitään, mistä ei tykkää.

Talkoopäiviä voi pitää kerran tai kaksi vuodessa, jolloin töihin osallistuvat kaikki kynnelle kykenevät.

Oman vuoron päättyessä on hyvä varmistaa, että seuraavaa varten on valmiina riittävästi polttopuita. Tulisijoista voi samalla tyhjentää tuhkat.

Työkalut voidaan hankkia mökkitililtä otettavilla rahoilla.
Työkalut voidaan hankkia mökkitililtä otettavilla rahoilla.
Jätteiden lajitteluohjeiden pitää olla selkeät silloin, kun mökillä on useita käyttäjiä.
Jätteiden lajitteluohjeiden pitää olla selkeät silloin, kun mökillä on useita käyttäjiä.
Kun avaimet merkitään kunnolla, ne eivät huku kovin helposti.
Kun avaimet merkitään kunnolla, ne eivät huku kovin helposti.
Valmiit polttopuut odottavat seuraavaa mökkeilijää.
Valmiit polttopuut odottavat seuraavaa mökkeilijää.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!