Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Siirtolapuutarhamökkien hinnat ovat laskeneet – ostajalla on valinnanvaraakin

Mökkien ostajilla on jo varaa valitakin

Koti
 
Laura Oja
Maire Laakkonen on myymässä mökkiään Helsingin Kumpulassa.
Maire Laakkonen on myymässä mökkiään Helsingin Kumpulassa. Kuva: Laura Oja

Maire Laakkosen siirtolapuutarhamökki Helsingin Kumpulassa on juuri niin ihana kuin siirtolapuutarhamökit parhaimmillaan ovat. Mutta nyt mökki on myynnissä. Omistajalla alkaa olla jo ikää, eikä kuntokaan enää riitä puutarhanhoitoon.

Mökki sen sijaan on hyvässä kunnossa ja hyvällä paikallakin. Ostajia ei ole ollut jonoksi asti.

Siirtolapuutarhamökkien kaupassa alkaa olla jo ostajan markkinat. Hinnat ovat laskeneet paljon parin vuoden takaisista huippuhinnoista.

Yhdeksän vinkkiä

Ostajan muistilista

1 Mieti aluksi, mihin tarkoitukseen ja kuinka pitkäksi aikaa haluat siirtolapuutarhamökin. Jos pitoaika on esimerkiksi vain kymmenen vuotta, olisiko edullisempaa ostaa huonokuntoinen, kunnostaa se, ja myydä voitolla kymmenen vuoden päästä.

Vai kannattaisiko ostaa hyväkuntoinen mökki ja pitää sitä kunnossa 40 vuotta?

2 Kiertele siirtolapuutarha-alueilla, niin saat selville, mistä pidät. Puutarhat eivät ole yksityisalueita, vaan kaupungin puistoja. Pihoille ei tietenkään pidä mennä.

3 Minne on hyvät liikenneyhteydet? Mökillä ei tule käytyä, jos sinne on hankala mennä.

4 Nukutaanko mökillä? Riittääkö 20 neliötä, vai olisiko parempi hankkia 30 neliötä?

5 Ota selvää maksuista. Mökin kauppahinnan lisäksi rahaa pitää varata noin tonni vuodessa tontin vuokraan, siirtolapuutarhamaksuihin sekä veteen ja sähköön.

6 Mieti, haluatko käydä mökillä myös kylmillä keleillä? Silloin eristyksen ja lämmönlähteen pitää olla kunnossa.

7 Haluatko oman kuivakäymälän vai kelpaako yleinen vessa?

8 Jos mökin laitteita (kamiina, ruohonleikkuri tai muita) pitää uusia, ota selville, mitä se maksaa.

9 Haluatko ison vai pienen pihan? Paljon vai vähän työtä? Onko pihalla jo valmiiksi omenapuita ja muita hyötykasveja? Taimet ovat kalliita.

Pyyntihinnat ovat nyt noin 10 000–20 000 euroa edullisemmat kuin vuonna 2013.

Yli sadantuhannen euron hintapyyntöjä ei enää näe.

"Keskimääräinen toteutunut hinta on pääkaupunkiseudulla on nyt noin 60 000 euroa ja muualla maassa 30 000", kertoo Siirtolapuutarhaliiton hallituksen puheenjohtaja Pertti Laitila.

Kuluneella viikolla pääkaupunkiseudulla oli nettikaupassa myynnissä lähes 30 mökkiä. Ostajalla on siis jopa valinnanvaraa.

Kiinteistönvälittäjä Sari Keskiniva Huoneistokeskuksen Kallion-toimistosta myy Kumpulan ja Vallilan siirtolapuutarhojen mökkejä. Ne ovat Helsingin kalleimpia ja halutuimpia.

Keskiniva on Laitilaa varovaisempi ja sanoo, että nyt on hiljaisempaa kuin parina aikaisempana vuonna. "Esimerkiksi niitä keväällä jo etukäteen kyselijöitä, joita aiempina vuosina oli liikkeellä, ei ole nyt ollut. Syynä lienee taantuma."

Laitilan mukaan hintojen lasku on tapahtunut erityisesti tänä keväänä. "Meillä Tampereella mökkejä oli myynnissä koko kevään, ja hintoja tasaisesti pudotettiin, kun mökkejä ei mennyt kaupaksi."

Keskiniva ja Laitila ovat yhtä mieltä siitä, että kiinnostusta mökkejä kohtaan on kuten ennenkin. Näytöillä on ihmisiä, mutta äkkipäätöksiä ei nyt tehdä, eikä mökkejä viedä käsistä, kuten aiemmin on tapahtunut.

Keskiniva myy Maire Laakkosen mökkiä. Hintapyyntö on 98 000 euroa, ja mökkiä on myyty muutaman viikon ajan. Pyyntöön vaikuttaa se, että mökki on vain runsaat kymmenen vuotta vanha, se sijaitsee hyvällä paikalla Kumpulassa ja vielä pääportin läheisyydessä.

Mökillä on pienehkö, mutta hyvin pidetty puutarha. Laakkonen on onnistunut suojelemaan taudeilta kahta vanhaa omenapuuta, ja ne tuottavatkin yhä omenoita.

Mökki jouduttiin uusimaan, koska edellinen oli homeessa. Laakkonen haistoi homeen vain kolme päivää sen jälkeen kun hän teki kaupat. Tappio jäi ostajan maksettavaksi, mutta Laakkonen ei siitä masentunut. Hän rakennutti tilalle entistä ehomman mökin.

Laitila varoittaakin mökkien ostajia homeesta. "Mökit ovat niin vanhoja ja rakennettu vaikka mistä materiaaleista, että kunto voi olla mikä tahansa."

Ostajan kannattaakin tarkistaa rakennuksen kunto niin hyvin kuin mahdollista.

"Kannattaa myös selvittää, kuinka paljon mökillä on oltu. Pitkään käyttämättömänä olleessa mökissä saattaa piillä kosteutta. Jos mökkiä taas on käytetty ahkeraan, sitä on myös lämmitetty ja viat on korjattu."

Koska mökki on vuokramaalla, hintaan vaikuttavat rakennuksen kunto ja sijainti sekä erityisen paljon pihan kasvillisuus. Taimien ostamien on kallista. Vanha omenapuukin on arvokas. Myös muulla varustuksella on väliä: Onko keittiötä ja kuivakäymälää? Millä mökki lämpiää? Tuleeko vesi sisälle?

Tunteet ovat kaupoissa pinnassa niin ostajalla kuin myyjälläkin. Kumpulan-mökistä luopuva Maire Laakkonen on kuitenkin päätöksensä tehnyt, sillä hänen parhaat muistonsa ovat jo menneisyyttä. "Kun mökki oli uusi, pidin täällä paljon juhlia ystävien ja työtovereiden kanssa. Niistä jäi hyvät muistot."

Mökki on runsaat kymmenen vuotta vanha.
Mökki on runsaat kymmenen vuotta vanha.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!