Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Älä mokaa mökkivierailulla: nämä ovat kamalimmat tuliaiset

Mikä mökkituliainen on odotettu, ja mikä voi mennä pieleen? Innokkaat mökkeilijät kertovat.

Koti
 
Julia Weckman HS
Kuva: Julia Weckman HS

Mökkireissu on taas tiedossa, mutta ei sinne nyt ihan tyhjin käsin viitsi mennä. Mitä ihmettä mökin omistajille voisi viedä?

Moni HS:n haastattelemista mökin omistajista arvostaa käytännöllistä kulutustavaraa, josta on oikeasti jotain hyötyä. Mitä yksinkertaisempaa, sen parempi. Turhaa krääsää ei kaipaa kukaan. Kuten yksi mökkiläinen totesi: eihän toisen kotiinkaan viedä tuliaiseksi mitään typerää, miksi mökille?

Toisaalta yhden mielestä tyhmä tuliainen voi olla jonkun toisen mielestä aivan mahtava. Kannattaa siis selvittää mökkiläisten maku tarkkaan tai pelata varman päälle ja olla mieluummin vaikka vähän tylsä tuliaisten tuoja.

"Jos tuntee mökin ja asukkaat todella hyvin, voi tuoda jotain sofistikoituakin, kuten sisustustarvikkeita tai -esineitä. Muuten ongelmana on se, että jotain löylykauhoja ja kippoja kertyy mökille useita", sanoo Hartolan Vapaa-ajanasukkaiden sihteeri Tapio Tervo.

"Myös vapaa-ajantarvikkeita, kuten sulkapallosetin tai mölkyn, voi viedä. Tosin silloin pitää tietää, onko kyläpaikassa jo sellainen."

Parhaat tuliaiset ovat Tervon mielestä niitä, joita mökkivierailulla kuluu joka tapauksessa: esimerkiksi kahvia, viiniä, kuplavettä, talouspaperia ja kertakäyttöastioita.

Jos halua yllättää oluen ystävän, voi tuoda vaikka valikoiman mikropanimon artesaanioluita. Alkoholi voi kuitenkin myös olla aivan väärä tuliainen, jos ennustaa pieleen sen, miten isäntäväki suhtautuu alkoholiin.

Yhden mökkeilijän mielestä kahvipaketin tuominen on mielikuvituksen puutetta. Mielipiteitä on monia.

Tervon mielestä mökkivieras ottaa riskin jo silloin, jos tuo mukanaan grillattavaa. Ei voi näet olla varma, noudattaako joku jotain erikoisruokavaliota, hän muistuttaa. Yksi ei siedä maitotuotteita, toinen viljaa, kolmas lihaa. Kutsujilla voi myös olla aterian suhteen oma suunnitelmansa.

"Jopa hyönteiskarkotteissa ihmisillä on usein oma suosikkinsa tai inhokkinsa, joten niistäkään ei välttämättä osaa viedä oikeaa. Mutta ehkä pahimpia ovat itse tehdyt taideteokset, joita vieras olettaa saajan laittavan esille mökkiin. Pahoja kitsch-koristeita ovat esimerkiksi seisovat puukurjet tai kipsiset mökkitontut."

Mukamas hauskat vitsiesineet ovat ehdoton ei, sanoo Lohjalla mökkeilevä Christa Grönlund.

"Huonoja tuliaisia ovat tavarat, joita huoltoasemat pursuavat, esimerkiksi mietelausetaulut. Mökillä on rajallisesti tilaa. Ei siellä ole paikkaa, missä kaikkea säilyttää, eikä kaiken sortin krääsää halua laittaa esillekään."

Grönlundin mielestä toimiva mökkituliainen on vaikka kuohuviinipullo, jonka voi poksauttaa ja yhdessä vieraiden kanssa juhlistaa heidän visiittiään.

"Tai kesäinen jälkiruoka. Yleensä kutsumme vieraita syömään, mutta en ole mikään leipuri, varsinkaan mökillä. Kaunis kynttilä tai ulkoroihu on myös mieluisa tuliainen", hän sanoo.

Ruuista eniten ilahduttavat itse tehdyt. Jos ei osaa tai viitsi, kannattaa pistäytyä vaikka jonkin paikallisen pientuottajan puodissa.

Virtasalmessa mökillään viihtyvä Kenny Leong pitää turhimpina tuliaisina mausteita.

"Ne jäävät usein käyttämättä ja unohtuvat kaappiin. Sitten vuoden päästä ihmetellään, mitä nämä kostuneet pussit ovat. Mökille myös ostetaan grilliruokaa, joka on jo valmiiksi marinoitua tai maustettua", Leong kauhistelee.

Itse hän on vienyt tuttavalleen mökkituliaisena muurahaismyrkkyä sirotepurkissa. Siitä pidettiin, koska muurahaiset olivat ongelma mökillä. Muussa tapauksessa emäntä voisi katsoa pitkään myrkkytuomista.

"Jos mökissä ei ole sähköjä, kynttilät ovat myös mukava tuliainen. Kerran saimme vierailta mallasuutetta. Se oli ihan ok silloin, kun toisella lapsistamme oli kova vatsa."

Harkitsen siis sitäkin.

Hyvä mökkivieras soittaa ennen tuloaan ja kysyy, mitä voi tuoda tullessaan, neuvoo Juankoskella lomaileva Helena Mustonen.

"Me kyllä kerromme reilusti, että voi, juusto tai makkara on vähissä. Kahvipaketti ja kahvipulla ilahduttavat aina, etenkin jos vieraat saapuvat kovin yllättäen."

Mustonenkaan ei innostu koriste- eikä käyttöesineistä. Huono juttu on myös se, että joku tuo ruokaa kysymättä.

Padasjoelta mökin hankkineelle Pirjo Tuomiselle paras mökkituliainen on ollut perunoilla täytetty ämpäri.

"Ihania ovat olleet myös mustikat ja kotijuustot sekä miehen yli 90-vuotiaan tädin itse kirjailema pöytäliina. Se on todella hieno!"

Nimettömänä pysyttelevä mökkiläinen arvostaa lautapeliä, joka saa ihmiset aktivoitua ja harrastamaan yhdessä.

Hyviä tuliaisia ovat myös sytykkeet, esimerkiksi kassillinen tuohta.

Sisustustavarat ja räikeät tekstiilit Pirjo Tuominen jättäisi kauppojen hyllyille, koska jokaisella on oma tyylinsä ja ihmiset ovat nykyään niin laatutietoisia.

"Allergiselle kamalin tuliainen on keinotekoinen löylytuoksu."

Rusutjärven rannalla Tuusulassa majaileva Leena Marno ilahtuisi, jos joku mökkivieraista viettäisi tunnin hänen kanssaan rikkaruohoja kitkien.

"Hauska tuliainen on ollut monivuotinen kasvi, joka istutettiin yhdessä vierailun aikana. Se muistuttaa aina lahjanantajasta, ja sitä voidaan ihailla aina kun lahjoittaja tulee vieraaksi", hän sanoo.

Kunnolliset paksut tulitikut kelpaavat myös, esimerkiksi ruotsalaiset Solstickan-tikut. Se kannattaa muistaa, kun käy Ruotsin-risteilyllä.

"Nykyajan pienet tulitikut ovat ihan höpön löpöä. Niitä pitää ottaa neljä vierekkäin, ja jokin niistä aina katkeaa."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!