Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Asumisoikeusyhtiöiden pitää olla yleishyödyllisiä

Koti
 
Helsingin Sanomat

 Asumisoikeusasunto on vuokra- ja omistusasunnon välimuoto. Asoasunnon asukkaaksi pääsee maksamalla asumisoikeusmaksun, joka on 15 prosenttia asunnon hankintahinnasta. Lisäksi asumisesta maksetaan kuukausittaista käyttövastiketta.

 Asumisoikeusasuntoa voivat hakea kaikki täysi-ikäiset, jotka eivät omista tarpeidensa mukaista asuntoa tai varoja sen ostamiseen. Rajoitus ei koske 55 vuotta täyttäneitä.

 Haku on kaksivaiheinen. Ensin omalta kunnalta anotaan järjestysnumero. Helsingin seudun kunnat muodostavat yhteisen hakualueen. Sen jälkeen voi hakea asuntoa asoyhtiöiltä, esimerkiksi kaupunginosan ja asunnon koon perusteella.

 Helsingin kantakaupungin uusiin asoasuntoihin on yleensä vaadittu vanha järjestysnumero. Pienet asunnot ovat usein halutumpia kuin suuret. Mieleisen asunnon saaminen riippuu myös sattumasta: viime vuosina Helsingissä on myönnetty asoasuntoja sekä yli 20 vuotta vanhoilla että alle kuukauden ikäisillä järjestysnumeroilla.

 Asoasunto pysyy asukkaalla niin kauan kuin hän haluaa. Jos luopuu asunnosta, asoyhtiön pitää palauttaa alkuperäinen asumisoikeusmaksu. Sijoitukselle saa rakennuskustannusindeksiin perustuvan koron.

 Lain mukaan asotalojen omistajien pitää olla yleishyödyllisiä yhteisöjä. Asoyhtiöt saavat rakentamista varten valtiolta korkotukilainaa. Laki rajoittaa yhtiöiden maksamien osinkojen suuruutta. Osinko saa olla vuodessa enintään kahdeksan prosenttia varoista, jotka omistaja on sijoittanut yhtiöön.

 Useat asoyhtiöt ilmoittavat, etteivät ne tavoittele lainkaan voittoa. Suomen kolmanneksi suurin asotalojen omistaja Avain-asunnot kuuluu kuitenkin erilaisia kiinteistö- ja rakentamispalveluja tarjoavaan Avain-konserniin, jonka liikevoitto oli vuonna 2014 lähes 20 prosenttia. 

 

Lähteet: Helsingin kaupungin kiinteistöviraston asunto-osasto, Ara ja asoyhtiöt

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!