Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Myös alennetun tuotteen pitää kestää normaalisti

Myyjän vastuu jatkuu usein takuuajan jälkeenkin

Koti
 
Julia Weckman HS
Kuva: Julia Weckman HS

Heinäkuussa myös kodinkoneliikkeissä on isoja alennuksia. Esimerkiksi pesukoneen, lieden tai jääkaapin saattaa saada puoleen hintaan. Jos löytää "800 euron" lieden 400 eurolla, voiko sen odottaa kestävän yhtä pitkään kuin oikeasti 800 euroa maksavan laitteen?

"Kyllä voi", vastaa Kilpailu- ja kuluttajaviraston lakimies Jukka Kaakkola.

Kesto-odotuksilla on merkitystä. Jos laite hajoaa pian takuuajan päätyttyä, kuluttaja voi vaatia myyjää vastuuseen virheestä. Yleinen takuuaika on 1–2 vuotta.

Jos liesi tai pesukone hajoaa jo parin kolmen vuoden käytön jälkeen, Kaakkolan mukaan on lähtökohtaisesti kyse virheestä. Jos laite hajoaa alle kahdessa vuodessa, myyjä on velvollinen korjaamaan sen, antamaan uuden vastaavan tilalle tai hyvittämään tuotteen hinnan.

Vanhemmista, 2–4 vuoden ikäisistä laitteista myyjällä on suppea virhevastuu. Ostaja on todennäköisesti oikeutettu vain osittaiseen hyvitykseen korjauskustannuksista tai kauppahinnasta.

Hyvityksen määrästä ei ole lakeja tai täsmällisiä ohjeita. Jos kuluttaja ja kauppias eivät pääse yksimielisyyteen korvauksesta, Kuluttajariitalautakunta voi laatia suosituksen. Vuonna 2010 lautakunta otti kantaa hyvitykseen induktioliedestä, joka hajosi alle neljässä vuodessa. Lautakunta suositteli 865 euron laitteesta 494 euron hyvitystä.

Lautakunta piti lieden kallista hintaa yhtenä perusteena sille, että laitteen olisi pitänyt kestää paljon kahden vuoden takuuaikaa pidempään.

Entäpä jos sama liesi olisi alessa maksanut 400 euroa?

"En muista, että Kuluttajariitalautakunta olisi käsitellyt aletuotteiden kestävyyttä, mutta mielestäni oletetun käyttöiän voi yleensä arvioida normaalihinnan mukaan", Kaakkola sanoo.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!