Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Lapsetkin voivat touhuta puutarhassa

Poimi vinkit koko perheen puutarhatouhuihin, leikkeihin ja levähdyshetkiin

Koti
 
Essi Kurkinen
Sari Gustafsson Lehtikuva
Kukkien kastelu on hauskaa kesäpuuhaa.
Kukkien kastelu on hauskaa kesäpuuhaa. Kuva: Sari Gustafsson Lehtikuva

1. Innosta lapsia osallistumaan erilaisiin piha-askareisiin. Voit vaikkapa esimerkiksi kertoa, että itse kasvatetusta mintusta tehdään myöhemmin kesällä jäätelöä ja että mansikkamaan sadosta saadaan mehua. Kun pikkuväellä on mukavaa odotettavaa, yrttien ja marjojen kasvun seuraaminen ja kasvimaapuuhat tuntuvat mielekkäiltä.

2. Etsikää innoitusta lapsille suunnatuista kasvimaakirjoista. Niistä löytyy paljon ideoita yhteisiin pihahetkiin. Lukekaa myös peliaiheisia kirjoja. Niistä voi kerrata nostalgisten pihaleikkien sääntöjä. Miten leikittiinkään kirkonrottaa tai kymmentä tikkua laudalla?

3. Lapsiperheessä kannattaa suosia syötäviä hyötykasveja. Niitä lapsi voi itsekin napsia. Samalla tulee syötyä terveellinen välipala. Pidä puutarhassa muovikippoja, joihin herkkuja voi poimia.

4. Anna lasten kokeilla monenlaista: kitkeä rikkaruohoja, möyhiä multaa, kastella kukkia ja poimia herneitä. Anna lasten itse istuttaa ja hoitaa kukkaistutukset leikkimökin kuistille tai pihalle.

Hanki sopivankokoisia ja värikkäitä puutarhavälineitä.

5. Varaa puutarhaan tyhjää pöytätilaa ja pöydälle runsaasti tarvikkeita, joista lapset voivat keksiä kaikkea puutarhassa tarvittavaa. Hyödynnä kierrätysmateriaaleja. Keksikää esineille yhdessä uusia käyttötarkoituksia.

6. Järjestä ulos pieni pesupaikka, jossa pienet multasormet voi huuhdella. Pesupaikan voi tehdä vadista ja hanallisesta vesisäiliöstä, jossa on helppokäyttöinen vipu.

7. Ideoikaa yhdessä hauska levähdyspaikka, jossa voi loikoilla, lukea ja juoda virvokkeita. Levittäkää omenapuun alle vanha pussilakana, jonka sisään on taiteltu pehmuste viltistä, ripustakaa riippukeinu tai tehkää pieni maja.

Juomille voi ideoida mehubaarin. Kesälukemiset, vaikkapa ison kasan sarjakuvia, voi pinota kottikärryihin tai kesäkasseihin.

8. Anna lasten valmistaa salaatti – kesäinen salaattihan syntyy ilman veistä. Salaatinlehdet revitään, yrtistä napataan muutama lehti tai taitetaan oksa ja minitomaatit ja retiisit lisätään salaattiin sellaisenaan.

Sabrina Bqain HS
Kasvimaan nimikyltit voivat olla pieniä taideteoksia.
Kasvimaan nimikyltit voivat olla pieniä taideteoksia.
Marja Airio Lehtikuva
Lapsille voi ostaa omat pienet ja värikkäät puutarhavälineet.
Lapsille voi ostaa omat pienet ja värikkäät puutarhavälineet.
Haluatko lukea koko artikkelin?
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!