Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Asuinkustannukset vertailussa: asumisoikeus­asuntojen vastikkeissa isot erot

Edullisinta on asua Helsingin kaupungin omistaman Hason asumisoikeusasunnoissa. Kallein vastike on Asokotien talossa Arabianrannassa.

Koti
 
Liisa Takala
Sami Nikander on asunut kuusi vuotta Helsingin kaupungin asumisoikeusasunnossa Plazankuja 3:ssa Hermannissa. Nikanderin kotitalon pihaa koristaa suihkulähde.
Sami Nikander on asunut kuusi vuotta Helsingin kaupungin asumisoikeusasunnossa Plazankuja 3:ssa Hermannissa. Nikanderin kotitalon pihaa koristaa suihkulähde. Kuva: Liisa Takala

Kuudennen kerroksen kattoterassilta avautuu näkymä Sörnäisten yli. Talon yhteiselle terassille voi tulla saunan jälkeen vilvoittelemaan tai grillaamaan. Lisäluksusta tuo takka.

"Saunoja on yhteensä neljä", kehuu Sami Nikander. Hän on asunut Hermannissa Helsingin kaupungin omistamassa asumisoikeusasunnossa kuusi vuotta.

Nikander on kaikin puolin tyytyväinen. Asunto on moderni, talossa on hyvä yhteishenki, ja rauhallisella yhteispihalla liplattaa suihkulähde. Parasta on hinta: Nikander maksaa 75 neliön kolmiostaan noin 762 euroa kuussa. Se sisältää käyttövastikkeen ja kahden hengen vesimaksun. Nikanderin viisivuotias tytär asuu puoliksi hänen luonaan.

Kaikki asumisoikeusasujat eivät ole yhtä onnekkaita kuin Nikander. HS vertasi Helsingin asoasuntojen käyttömaksuja. Asuntoja omistavilta yhtiöiltä kysyttiin niiden halvinta ja kalleinta kohdetta.

Edullisinta on asua Helsingin kaupungin omistaman Hason asunnoissa. Hason kohteiden keskimääräinen kuukausivastike on 9–11,62 euroa neliöltä. Muiden asoyhtiöiden vastike on 11,03–16,11 euroa neliöltä.

Kalleinta asuminen on Asokotien omistamassa Toini Muonan katu 6:ssa Arabianrannassa. Eva-Liisa Aunio on asunut talossa kymmenen vuotta, sen valmistumisesta lähtien.

"Joka vuosi vastike vain suurenee, eikä meillä asukkailla ole siihen juuri valtaa", sanoo talotoimikunnan puheenjohtaja Aunio.

Vuonna 2005 Aunio maksoi 41 neliön kaksiostaan noin 463 euroa kuussa. Nyt vastike on noin 691 euroa. Kymmenessä vuodessa asuinkustannukset ovat suurentuneet 49 prosenttia. Vesimaksu sisältyy vastikkeeseen. HS:n tietojen mukaan myös monien muiden Asokotien kohteiden vastikkeet ovat kallistuneet selvästi.

Liisa Takala
Eva-Liisa Aunio asuu Arabianrannassa Asokotien omistamassa Toini Muonan katu 6:ssa. Sen neliökohtainen vastike on Helsingin kallein. "Osa alkuperäisistä asukkaista on muuttanut pois vastikkeiden takia", Aunio kertoo.
Eva-Liisa Aunio asuu Arabianrannassa Asokotien omistamassa Toini Muonan katu 6:ssa. Sen neliökohtainen vastike on Helsingin kallein. "Osa alkuperäisistä asukkaista on muuttanut pois vastikkeiden takia", Aunio kertoo.

Asokotien toimitusjohtaja Marko Pyykkönen ei halua kommentoida Hason ja Asokotien välisiä hintaeroja tutustumatta ensin kaikkien Hason kohteiden talousarvioihin.

Pyykkönen kuitenkin sanoo, että Asokotien vastikkeet noudattavat asumisoikeuslakia. Mistä asumisen nopea kallistuminen Toini Muonan katu 6:ssa sitten johtuu?

Esimerkiksi korjaus- ja ylläpitokustannusten lisääntymisestä, Pyykkönen sanoo.

Asumisoikeusasunnon vastike on Helsingissä 9–16 euroa neliöltä

Helsingin Asumisoikeus (Haso)

Asumisoikeusasuntoja Helsingissä: 3 867
Halvin kohde (asuntojen vastike keskimäärin, m2/kk): Kuninkaankartanontie 6, Pihlajisto ja Ruutikuja 2, Kivikko (9 e)
Kallein kohde (asuntojen vastike keskimäärin, m2/kk): Posetiivarinkuja 6, Kannelmäki (11,62 e)
Vesimaksu/asukas: 11 e, uusimmissa kohteissa tasaus kulutuksen perusteella.

Asuntosäätiö (Asokodit)

Asumisoikeusasuntoja Helsingissä: 3 268
Halvin kohde (asuntojen vastike keskimäärin, m2/kk): Lohkarekuja 1, Kivikko (11,09 e)
Kallein kohde (asuntojen vastike keskimäärin, m2/kk): Toini Muonan katu 6, Arabianranta (16,11 e)
Vesimaksu/asukas: Sisältyy vastikkeeseen.

TA-asumisoikeus

Asumisoikeusasuntoja Helsingissä: 1 127
Halvin kohde (asuntojen vastike keskimäärin, m2/kk): Kastellinpolku 6, Fallpakka (11,03 e)
Kallein kohde (asuntojen vastike keskimäärin, m2/kk): Vetehisenkuja 9, Sörnäinen (13,50 e)
Vesimaksu/asukas: Kohdekohtainen, esimerkkikohteissa 14,40 e ja 13,20 e

Avain-asumisoikeus

Asumisoikeusasuntoja Helsingissä: 797
Halvin kohde (asuntojen vastike keskimäärin, m2/kk): Tuulitie 3, Malmi (12,71 e)
Kallein kohde (asuntojen vastike keskimäärin, m2/kk): Messipojankuja 12, Ruoholahti (15,24 e)
Vesimaksu/asukas: Kohdekohtainen, esimerkkikohteissa 16,50 e ja 17 e.

Setlementtiasumisoikeus

Asumisoikeusasuntoja Helsingissä: 206
Halvin kohde (asuntojen vastike keskimäärin, m2/kk): Helatehtaankatu 2, Malmi (12,59 e)
Kallein kohde (asuntojen vastike keskimäärin, m2/kk): Capellan puistotie 5, Kalasatama (15,63 e)
Vesimaksu/asukas: 20 e

 

Lähteet: Helsingin kaupungin kiinteistöviraston asunto-osasto ja asumisoikeusyhtiöt

Setlementtiasuntojen toimitusjohtaja Kimmo Rönkä perustelee yhtiön vastikkeita "yhteisöllisyyskonseptilla".

Yhtiön asunnot on tarkoitettu yli 55-vuotialle, ja talojen asukkaita auttaa oma yhteisökoordinaattori.

Setlementtiasuntojen taloissa on myös paljon yhteistiloja.

"Useissa kohteissa on esimerkiksi kuntosali."

Avain-asunnot ja TA-asunnot eivät lomakauden takia halunneet kommentoida hintojaan. Maaliskuussa HS kertoi, että Avain-asunnot on ostanut suuren osan kiinteistöpalveluistaan samaan Avain-konserniin kuuluvilta yhtiöiltä. Osa palveluista oli ostettu ilman lain vaatimaa kilpailutusta.

Asumisoikeusasuntojen vastikkeiden täytyy pohjautua tiettyihin laissa määriteltyihin kustannuksiin, esimerkiksi kiinteistönhoitokuluihin ja asoyhtiöiden rahoituskustannuksiin.

Myös asuntojen käyttöarvo vaikuttaa vastikkeisiin. Siksi asohintoihin pätee sama sääntö kuin vuokramarkkinoillakin: pieni asunto kantakaupungissa on yleensä suhteellisesti kalliimpi kuin perheasunto lähiössä.

Lain mukaan asoasuntojen vastikkeiden pitää kuitenkin olla markkinavuokria edullisempia.

Asumisoikeusyhtiöitä valvoo ympäristöministeriön alainen Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus Ara. Aran apulaisjohtajan Heli Huuhkan mukaan yhtiöiden toiminnassa on ollut harvoin suuria epäkohtia.

"Ara on havainnut joitakin puutteita esimerkiksi asukkaille annettavissa tiedoissa, hallintokulujen muodostumisessa ja palvelujen kilpailuttamisessa. Puutteet on kuitenkin yleensä korjattu Aran ohjauksessa."

Eri asoyhtiöiden vastikkeiden eroihin Huuhka ei halua ottaa kantaa.

Kuluttajariitalautakunta on ainakin kerran puuttunut asoyhtiön vastikkeisiin. Syyskuussa 2013 lautakunta suositteli, että Asokodit palauttaisivat espoolaiselle asukkaalle yli 5 000 euroa, koska lautakunta piti asukkaalta perittyjä vastikkeita kohtuuttoman suurina. Asokotien mielestä ratkaisu pohjautui virheellisiin tietoihin.

Vaikka joidenkin asotalojen vastikkeet ovat kallistuneet selvästi viime vuosina, asumisoikeusasunnot ovat erittäin suosittuja pääkaupunkiseudulla. Viime vuoden lopulla vain 0,3 prosenttia Helsingin asoasunnoista oli tyhjiä.

Helsingin kalleimmassa asokohteessa asuva Eva-Liisa Auniokaan ei harkitse muuttoa, vaikka vastike vie ison osan eläkkeestä.

"Arabianranta on ihanteellinen paikka asua: alueen asukastoiminta on aktiivista, ja meri on vieressä", Aunio sanoo.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!