Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Saako pihalleen tulleen villikissan ampua?

Koti
 

Lemmikkien liikkuminen vapaina herättää paljon keskustelua. HS:n Koti-liitteessä vastattiin 19. heinäkuuta lukijan kysymykseen, miten voi estää naapurin vapaana olevaa kissan tekemästä tarpeitaan toisten pihoille.

Vastauksessa kerrottiin, että järjestyslain mukaan kissaa ei ole pakko pitää taajama-alueella kytkettynä, mutta kissaa ei silti saa päästää esimerkiksi lasten leikkipaikoille tai urheilualueille.

Kysymykseen vastannut Helsingin eläinsuojeluyhdistyksen tiedottaja Erja Veivo ehdotti mahdolliseksi ratkaisuksi ongelmaan elektronista kissakarkotinta. Hän myös sanoi, että asukas tai taloyhtiö voivat vaatia korvauksia lemmikin aiheuttamista vahingoista.

HS:lle palautetta lähettänyt lukija totesi, että vaikkei kissan tarvitse olla kytkettynä, omistajan pitäisi silti valvoa lemmikkiään – muuten ei ole mahdollista estää viiksiniekkaa menemästä laissa kielletyille alueille kuten lasten leikkipaikalle.

Lukija myös kirjoitti, että on järeämpikin keino pitää kissa poissa pihaltaan kuin elektroninen karkotin: nimittäin metsästyslain mukaan alueen omistajalla tai haltijalla on oikeus pyydystää tai tappaa maillaan oleva rauhoittamaton eläin, jollaiseksi lasketaan esimerkiksi villiintynyt kissa.

Saako luvatta pihalla olevan kissan todella päästää päiviltään?

Ei, vastaa metsästyslakiin erikoistunut asianajaja Hannu Lukkarila. Ongelma on villiintyneen kissan erottaminen lemmikkikissasta.

"Siihen on nyrkkisääntö: Jos ei ole ihan varma, kannattaa jättää kissa ampumatta", Lukkarila sanoo.

Hänen mukaansa pihoilla liikkuu harvoin täysin villiintyneitä kissoja.

"Villikissa olisi täysin hoitamaton, hyvin arka ja jopa aggressiivinen. Niitä voi kyllä olla taajamissakin, mutta harvoin kotipihoilla."

Metsästys ei myöskään ole sallittua taajamissa. Metsässäkin vaaditaan aseenkantolupa ja metsästysoikeus.

Vaikka aseeseen ei saisi tarttua, Lukkarila toteaa, että kissan – kuten muidenkin kotieläinten – tulee pysyä poissa toisten pihoilta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!