Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Yhdelle puuhamaa, toiselle virsijuhlat

Matkailuvaunujen ja -autojen määrä on kasvanut viime vuosina

Koti
 
Helsingin Sanomat
Kun telttailu ei enää kiinnosta, hankitaan matkailuvaunu. Kuva on Messilän leirintäalueelta.
Kun telttailu ei enää kiinnosta, hankitaan matkailuvaunu. Kuva on Messilän leirintäalueelta.

Vaikka monet karavaanarit ovat löytäneet pysyvän paikan vaunulleen, Suomen teitä liikkuu yhä tuhansia matkailuautoja ja asuntovaunuja. Karavaanareista ajatellaan helposti, että he ovat leirintäalueita kiertäviä seuraihmisiä, mutta SF-Caravanin toiminnanjohtajan Timo Piilosen mukaan karavaanarit eivät silti ole yhtenäistä porukkaa.

Osa käy kesän hengellisissä tapahtumissa. Jotkin lapsiperheet tykkäävät kiertää puuhamaita ja huvipuistoja. Koiranomistajat taas suosivat matkailuvaunuja, koska silloin ei tarvitse säätää hotellihuoneiden kanssa.

"Eivät kaikki hakeudu muiden seuraan leirintäalueilla. Vähintään yhtä paljon on heitä, jotka haluavat olla omissa oloissaan", Piilonen kertoo.

Nykyään myös leiriytymispaikkoja on aiempaa monipuolisemmin. Esimerkiksi monet maatilamatkailuyritykset tarjoavat karavaanareille matkaparkkia, jolloin matkalaiset voivat käyttää vaikka talon saunaa ja suihkuja. Yhteensä erilaisia yöpymispaikkoja on yli 400 ympäri Suomen.

Karavaanarimatkailu ei ole kuolemassa, sanoo Timo Piilonen. Ei, vaikka karavaanarit ovat iäkästä porukkaa: SF-Caravanin jäsenten keski-ikä on noin 59 vuotta.

Vuodesta 1997 liiton jäsenmäärä on noussut vuosittain, ja nykyään SF-Caravanilla on jäsenenä yli 60 000 perhettä. Kolmekymmentä vuotta sitten perheitä oli jäseninä 23 000.

Tämä näkyy myös liikenteessä olevien matkailuautojen ja -vaunujen määrässä. Kun vuoden 2008 kesäkuussa matkailuautoja oli liikennekäytössä alle 27 000, viime vuoden kesäkuussa niitä oli 10 000 enemmän.

Myös matkailuvaunujen määrä on kasvanut vastaavana aikana 65 000:sta lähes 68 000:een.

Yksi syy jäsenmäärän kasvuun on Piilosen mukaan se, että nykyään ihmiset haluavat yksilöllistä matkailua. He haluavat kulkea omia reittejään. Toinen syy on, että kun telttailu ei enää kiinnosta, siirrytään matkailuvaunuihin.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!