Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Onko suojalakanasta hyötyä?

Petauspatja pitäisi pestä ainakin puolen vuoden välein

Koti
 
Kuvitus:  Juha-Pekka Laitinen HS
Kuva: Kuvitus:  Juha-Pekka Laitinen HS

Suurin osa ihmisistä viettää noin kahdeksan tuntia päivästä sängyssä. Ihminen hikoilee keskimäärin 0,5–1 litraa vuorokaudessa, ja osan tästä yön aikana.

Hiki sekä haihtuu että imeytyy yö- ja petivaatteisiin sekä patjoihin. Markkinoille on ilmestynyt erilaisia suojalakanoita ja -tyynyliinoja, joilla patjan tai tyynyn voi suojata muun muassa hieltä ja kosteudelta.

Suojien hinnat vaihtelevat Ikean alle kympin patjansuojuksista esimerkiksi Tempurin toista sataa euroa maksaviin suojalakanoihin.

Kannattaako patjansuojukseen sijoittaa?

Kannattaa, vakuuttaa Unikulma-liikkeen nukkumisergonomiaan erikoistunut asiantuntija Päivi Vainio.

Suojalakanat tai -päälliset suojaavat petauspatjaa, patjaa tai tyynyä ja pidentävät niiden käyttöikää, koska rasva ja hiki eivät pääse imeytymään suojien läpi, Vainio kertoo.

"Moni ostaa suojalakanan helppohoitoisuuden vuoksi. Se on huomattavasti helpompi pestä kuin esimerkiksi petarin päällinen."

Suuri osa suojista on 60 asteessa pestäviä. Vainio kehottaa tarkistamaan aina lakanoiden vaihdon yhteydessä, pitäisikö suojalakana tai -liina pestä.

"Jos käytät esimerkiksi kosteusvoiteita, pese suoja useammin. Suojat on tehty materiaaleista, jotka kuivuvat yleensä nopeasti", Vainio sanoo.

Myös Marttaliiton Pirkanmaan piirin toiminnanjohtaja Marja Kuuteri-Kallio suosittelee patjojen suojaamista. Hänen mielestään erillinen suoja saattaa olla kuitenkin turha ostos, koska sijauspatjoissa on yleensä irrotettava ja pestävä päällinen. Se vain pitää pestä riittävän usein.

Ongelma kuitenkin on, että monesti paksu päällinen ei mahdu kodin pesukoneeseen.

Petareiden omat päälliset eivät myöskään yleensä kestä yhtä kuumaa pesua kuin erikseen myytävät suojat, ja petarikankaalle tavallisesti suositeltu 40 astetta ei ole riittävästi, jos patjaan on vähäisen huollon vuoksi pinttynyt likaa.

Kuuteri-Kallio suosittelee pesemään petauspatjan oman päällisen vähintään kerran puolessa vuodessa.

"Pesun tarve riippuu nukkujasta ja siitä, nukkuuko esimerkiksi yöpaita päällä, koska osa hiestä jää yöpaitaan. Alasti nukkuvilla patja kostuu enemmän".

Unikulman Vainio sanoo, että patjan materiaali vaikuttaa siihen, kannattaako ostaa suojalakanaa. Synteettisistä materiaaleista tehdyn petauspatjan materiaali voi hikoiluttaa.

"Jos sijauspatja on luonnonkuituinen ja hengittävä, ei se välttämättä tarvitse suojalakanaa."

Sekä Vainio että Kuuteri-Kallio muistuttavat myös patjan pölytyksen ja imuroinnin tärkeydestä.

"Sängyn suojaaminen on hygieniakysymys – nukkuessa sängyn pinta on lähellä hengitysteitä. Patja voi olla lämmin ympäristö, jossa elää bakteereja, koska sinne pääsee ihmisestä kosteutta ja rasvaa", Vainio sanoo.

Kuuteri-Kallio huomauttaa, että kodin ominaistuoksuun vaikuttavat kodin tekstiilit. Jos patjat ja vuodevaatteet eivät ole puhtaat, kodin tuoksu on usein epämiellyttävä.

Sängyn hoitoon kuuluu myös päiväpeiton käyttö, jottei vuodevaatteisiin pääse laskeutumaan pölyä päivän aikana.

Petaus kannattaa tehdä kuitenkin vasta aamutoimien jälkeen, jotta sänky ehtii kuivua nukutun yön jäljiltä ja saada ilmaa.

Haluatko lukea koko artikkelin?
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!