Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Uurastaminen korpimökillä ei kiinnosta nuoria – tarvitsemme uudenlaisia vapaa-ajan yhdyskuntia

Koti
 
Harri Hautajärvi
Kirjoittaja on arkkitehti ja tekniikan tohtori.

Mitä tapahtuu sinkkuistuvan Suomen puolelle miljoonalle kesämökille, kun vasara ja lapio eivät enää pysy kourassa raivaajien ja rakentajien viimeisellä sukupolvella?

Kun väestö tiivistyy suurimpiin kaupunkeihin, lisääntyy tarve päästä luontoon. Pitkät automatkat voivat kuitenkin hillitä intoa korpimökkeilyyn, ja osa kavahtaa työleiriltä tuntuvaa lomanviettoa.

Oma piilopirtti on ollut jo yli puolen vuosisadan ajan osa suomalaista elämänmuotoa: aherruksen tyyssija, johon on kiinnytty usein enemmän kuin kaupunkiasuntoon. Kesämökeillä on eletty villeinä ja vapaina yksityisessä luontoparatiisissa, kotoisissa kamppeissa puuhastellen.

Kesämökkien rakentamisbuumi alkoi 1950-luvulla. Ensin pystytettiin yleensä pieni hirsi- tai lautamökki ja myöhemmin piharakennuksia ja laajennuksia.

Mökeillä on nikkaroitu usein ilman ammattisuunnittelua, joskus vailla rakennuslupiakin. Moni omatoimitimpuri on soveltanut aikansa suosittuja rakentamisratkaisuja ja -materiaaleja, joista osa on sittemmin osoittautunut kohtalokkaiksi.Useimmat lomarakennukset ovat edelleen melko vaatimattomia, vailla vesijohtoa ja viemäriä. Siten ne ovat myös energiaa ja ilmastoa säästäviä.

Suuret talvisin lämmitettävät kakkoskodit porealtaineen ja jäähdytyslaitteineen ovat uusi ilmiö.

Osaa vanhoistakin mökeistä on alettu lämmittää tarpeettomasti talvet ympäriinsä. Jos ilmiö yleistyy, Suomen energiankulutus kasvaa huomattavasti.

Vesijohtoverkkoon kuulumattoman mökin voi jättää talveksi kylmilleen, kunhan ilma vaihtuu rakennuksessa. Vesijohdot voi myös asentaa painovoimaisesti tyhjennettäviksi. Vesivessat kannattaa jo unohtaa, sillä nykyiset kuivakäymälät toimivat hajuttomasti sisälläkin.

Kaupungistuminen on lisännyt perinteisten siirtolapuutarha- ja kesämaja-alueiden suosiota. Niiden pohjalta voitaisiin ideoida luonnon ympäröimiä vapaa-ajan yhdyskuntia, joissa olisi yhteisiä tiloja ja palveluja, ja joihin pääsisi joukkoliikenteellä. Uudentyyppisistä loma-alueista ja -majoista voisi järjestää arkkitehtuurikilpailuja.

Tarvitsemme myös lisää vuokrattavia ja yhteisöjen omistamia loma-asuntoja. Moni haluaa asettua kesälomallaan riippumattoon, ilman huolta kiinteistön remonteista ja huoltotöistä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!