Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tuuleta sauna kunnolla

Sauna kannattaa pestä perusteellisesti vähintään kerran vuodessa

Koti
 
Sirpa Räihä HS
Saunan pesu kannattaa aloittaa kastelemalla puupinnat lämpimällä vedellä, jotta puun huokoset aukeavat. Lopuksi sauna pitää huuhtoa kylmällä vedellä, jotta huokoset sulkeutuvat.
Saunan pesu kannattaa aloittaa kastelemalla puupinnat lämpimällä vedellä, jotta puun huokoset aukeavat. Lopuksi sauna pitää huuhtoa kylmällä vedellä, jotta huokoset sulkeutuvat. Kuva: Sirpa Räihä HS

Saunaetikettejä on yhtä monta kuin saunojia, mutta perusasioihin kannattaa kiinnittää huomiota. Saunaseuran puheenjohtaja Tuomas Lehtosen mukaan tärkeintä on muistaa saunan tuuletus.

"Saunan pitää antaa kuivua kunnolla. Silloin ei jää mitään kosteaa, joka voisi homehtua", Lehtonen sanoo.

Mitään kikkoja saunan kuivattamiseen ei kuitenkaan ole. Lehtonen neuvoo, että ikkunan ja oven auki jättäminen riittää perinteisessä mökkisaunassa, vaikka ulkona olisi sateinen ilma.

Saunaseuran saunoissa on Lehtosen mukaan keskimäärin 200 kävijää päivässä. Yleisissä saunatiloissa perushygieniasta huolehtiminen on normaalia mökkisaunaa tärkeämpää.

"Yleisistä saunoista voi saada jalkasienen. Siksi meillä suositellaan saunajalkineita", Lehtonen sanoo.

Marttojen saunanpesuohjeissa kerrotaan, että sauna kannattaa pestä perusteellisesti kerran tai kahdesti vuodessa.

Siivouksessa pitää tyhjentää lattiakaivo, vaihtaa huonokuntoiset kiuaskivet ja harjata puupintoja syiden suuntaisesti yleispuhdistusaineella.

Klooripitoisia puhdistusaineita Martat neuvovat välttämään, koska kloori voi imeytyä puuhun ja sitä voi haihtua ilmaan saunaa lämmitettäessä.

Pesun jälkeen kiuas kannattaa jättää joksikin aikaa päälle, jotta sauna kuivuu.

Toisin kuin joskus luullaan, sukupuolitaudit eivät saunan lauteilta tartu. Peflettiä kannattaa käyttää lähinnä suojatakseen lauteita omilta eritteiltään.

Haluatko lukea koko artikkelin?
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!