Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Mökkeilijä vai karavaanari? – Saarelmien asunto­vaunu nököttää lähes aina Messilässä

Yhä useampi parkkeeraa asuntovaununsa koko kaudeksi samalle leirintäalueelle. Asuntovaunu on kuin mökki, jonka saa tarvittaessa siirrettyä muualle.

Koti
 
Savanna Saarikko
Lauri Rotko
Eläkkeellä olevat Tuula ja Martti Saarelma tulevat asuntovaunulleen Messilän leirintäalueelle läpi vuoden.
Eläkkeellä olevat Tuula ja Martti Saarelma tulevat asuntovaunulleen Messilän leirintäalueelle läpi vuoden. Kuva: Lauri Rotko

Messilän leirintäalueella vallitsee aurinkoisena kesäpäivänä raukea tunnelma. Kiireisimmät karavaanarit ovat lähteneet jo aamuvarhaisella eteenpäin, eivätkä uudet tulokkaat ole vielä ruuhkauttaneet toimiston edustaa.

Siellä täällä nököttää asuntovaunu. Monen edessä on sivuteltta sekä pöydät ja tuolit.

Vasta avioituneet Paula ja Jari Hämäläinen ovat asettaneet aurinkotuolinsa auringonpaisteeseen ison asuntovaunun päätyyn. Heillä ei ole kiire mihinkään, sillä he ovat täällä kausipaikalla.

Vaunupaikka on ensimmäinen yhteinen – tosin molemmat ovat viettäneet aikaa Messilässä aiemminkin. Pariskunta tutustui täällä kaksi vuotta sitten.

Paula Hämäläisellä oli ympärivuotinen paikka vuodesta 2006 vuoteen 2013. Jari Hämäläinen puolestaan oli kiertänyt asuntovaunulla Suomea 30 vuotta, kunnes hän kyllästyi jatkuvaan ajamiseen ja asettui kahdeksi kaudeksi Messilään kolme vuotta sitten. Nyt hän on tyytyväinen, ettei hänen tarvitse tehdä lähtöä mihinkään.

"Paikan vaihtaminen kahden kolmen päivän välein ei antanut enää mitään. Kun tuli uuteen paikkaan, kesti parikin tuntia asettautua. Ensin vaunu laitettiin vaakatasoon, sillä ei ole mukava nukkua pää alaspäin. Sitten ruuvattiin nurkkatuet eli tassut paikoilleen, pystytettiin etuteltta ja kannettiin vedet."

Lauri Rotko
Pari kertaa kesässä Paula ja Jari Hämäläinen kiinnittävät asuntovaunun autonsa perään ja lähtevät Messilän leirintäalueelta festareille. Jykevä stand-by-teltta jää silloin paikoilleen.
Pari kertaa kesässä Paula ja Jari Hämäläinen kiinnittävät asuntovaunun autonsa perään ja lähtevät Messilän leirintäalueelta festareille. Jykevä stand-by-teltta jää silloin paikoilleen.

Iso osa karavaanareista ei matele Suomen teillä kesäkuukausina. Leirintämatkailun keskusliiton SF-Caravanin jäsenistä noin 40 prosenttia pitää matkailuvaunuaan tai -autoaan kesämökin tapaan yhdessä paikassa. Noin 25 viime vuoden aikana määrä on kasvanut paljon.

SF-Caravanin toiminnanjohtajan Timo Piilosen mukaan tähän on monia syitä.

Ensiksikin palvelut leirintäalueilla ovat parantuneet ja aktiviteetteja on tarjolla ympäri vuoden. Esimerkiksi Messilässä vieraille järjestetään tansseja, karaokea, kalastuskilpailuja, veneretkiä. Rannalla voi pelata lentopalloa tai jalkapalloa, ja vieressä kohoaa Messilän laskettelukeskus.

"Toisaalta kansa ikääntyy. Ehkä monet ovat tehneet reissuja tarpeeksi ja haluavat oman mansikkapaikan tai järvenrantapaikan", Piilonen sanoo.

Myös Jari Hämäläinen on huomannut muutoksen 30 viime vuoden aikana. Hänen mukaansa ihmiset haluavat nykyään helppoa elämää: Telttailu on vähentynyt ja asuntovaunujen varustelu on parantuntunut.

"Vaunut olivat ennen pienempiä ja vaatimattomampia – hyvä että oli lämmitin ja kylmä juokseva vesi. Jääkaappi oli niin pieni, että piti miettiä, ostaako yhden vai kaksi jugurttia. Nykyään on isot jääkaapit ja pakastimet, lattialämmitys ja paljon tilaa."

Hämäläisten vaunu on noin 20 neliötä. Kun mukaan lasketaan teltta, tilaa on lähes 50 neliötä.

Niin sanottu stand-by-teltta on erillinen "rakennus", jonka pystyttämiseen kuluu neljä viisi päivää. Teltan runkoon kuuluu peräti 220 kiloa alumiiniputkea.

Hämäläisten stand-by-teltta on erillinen rakennus, jonka pystyttämiseen kuluu neljä viisi päivää.
Hämäläisten stand-by-teltta on erillinen rakennus, jonka pystyttämiseen kuluu neljä viisi päivää.

Kesäisin Messilässä on kausipaikalla 70 matkailuvaunua ja talvisin lähes 200.

Isot vaunut ovat usein ympärivuotisilla paikoilla leirintäalueilla, leirintäalueita kiertävät taas tykkäävät ajella matkailuautoilla.

Kolme matkailuautoa on pysäköity alueen parhaalle paikalle, ihan rannan tuntumaan. Messilässä parhaita paikkoja ei anneta kausipaikkalaisille, vaan ne varataan päivän tai muutaman viipyville karavaanareille.

Fakta

Kuka on karavaanari?

Karavaanari on yleisnimi matkailuajoneuvon, matkailuvaunun tai matkailuauton käyttäjälle. Hokema "karavaanari on kaikkien kaveri" yleistyi vuonna 2001, kun Samuli Edelmanin hitti Karavaanari ilmestyi.

Kausipaikkalaiset on sijoitettu ympäri aluetta. Siksi ei heti näe, kuka on vain piipahtamassa ja kuka viihtyy kauemmin.

Kukkaistutukset ja jykevä sivuteltta paljastavat, ketkä aikovat pysyä paikalla pidempään. Paula ja Jari Hämäläisen vaunun sivustalla kasvavat tuuheat viinimarjapensaat. Ne on istuttanut joku aiempi asukas.

Viime vuoden Hämäläiset miettivät, tulisivatko tänne uudestaan ja yhdessä ympärivuotiselle paikalle.

"Miksei mökkikin, mutta järvenrantamökit tällä etäisyydellä kotoa vaativat jo pääomiakin", Jari Hämäläinen sanoo.

"Koska asumme omakotitalossa, emme halua toista isoa tonttia ja kiinteistöä hoidettavaksi", Paula Hämäläinen pohtii.

Molemmat pitävät Messilän leirintäalueen yhteisöllisyydestä ja siitä, että asioita voi hoitaa yhdessä naapurin kanssa.

Jari Hämäläinen ajoi tänään naapurin nurmikon, ja kun Hämäläiset pystyttivät stand-by-telttaa, naapuri tuli auttamaan telttakankaan pingottamisessa.

"Vastapäätä on yksinasuva rouva, ja aina joku auttaa vaikkapa kaasupullon vaihtamisessa", Paula Hämäläinen kertoo.

Artikkeliin liittyvät

Leirintäalueella ei kuitenkaan roikuta toisten vaunuilla, vaan tavataan muita vaikkapa alueen kahvilassa. Joskus kausipaikkalaiset tekevät yhdessä ruokaa leirintäalueen kesäkeittiössä.

Kausipaikkalaiset ja alueen vetäjät ovat järjestäneet myös yhteisiä matkoja esimerkiksi Tukholmaan, Keski-Eurooppaan ja Pietariin, Hämäläiset kertovat.

Kivenheiton päässä Hämäläisten paikasta seisoo Martti ja Tuula Saarelman vaunu.

Heillä on ollut sama paikka metsän reunassa jo 16 vuotta – vain vaunu on vaihtunut kerran. Kukkaistutukset paljastavat, että he ovat olleet leirintäalueella pidempään.

Eläkkeellä olevia Saarelmia voisi kutsua kaiken kokeneiksi leireilijöiksi.

Aiempina vuosina he kiersivät telttaillen kuuden lapsensa kanssa Eurooppaa ja myöhemmin Suomea.

Nykyään he tulevat vaunulleen ympäri vuoden, talvella vähintään joka toinen viikonloppu.

Neljä vuotta sitten pariskunta sinnitteli vaunullaan kolme kuukautta kesken kylmintä talvea, kun heidän Espoon kodissaan oli putkiremontti.

"Posti tuli tänne ja Hesari. Leirintäalueella on lämpimät suihkut, saunat ja iso keittiö käytössä ympäri vuoden", Tuula Saarelma sanoo.

Vaunu lämpenee kaasulla ja silloin sitä kului paljon. Kovilla pakkasilla kaasupullo kestää yleensä kaksi ja puoli päivää.

"Kaasu loppuu aina yöllä. Eräänä yönä ihmettelin, että miksi kissamme tunkivat ihan lähelle peiton alle. Kun nousin sängystä, vaunussa oli viisi astetta pakkasta. Ei tuntunut niin kylmältä, mutta pakko oli uskoa, kun kissojen maito oli jäässä", Martti Saarelma kertoo.

Saarelmat ovat kesäisin leirintäalueella kesäkuusta elokuuhun. Asuntovaunun kaapissa odottaa lapsenlapsen lumilauta seuraavaa talvea ja laskettelurinteiden avautumista.

Tänään Saarelmilla ei ole naapureita ihan vieressä. Edelliset naapurit ovat jo lähteneet jatkamaan matkaa, eivätkä seuraavat ole vielä saapuneet.

"Emme ole varsinaisesti karavaanareita. Meidän autolla ei saisi meidän vaunuamme hinatakaan. Tämä on mökin korvike, mutta se plussa on, että jos kyllästyy, niin voi siirtyä muualle", Martti Saarelma sanoo.

Pariskunnan lapset ja lapsenlapset tulevat usein käymään asuntovaunulla. Sisällä nukkuu kuusi, loput majoittuvat leirintäalueen mökkeihin tai telttoihin.

Nykyisissä asuntovaunuissa on tilaa ja laitteita. Hämäläisten asuntovaunu on noin 20-neliöinen.
Nykyisissä asuntovaunuissa on tilaa ja laitteita. Hämäläisten asuntovaunu on noin 20-neliöinen.

Tänään leirintäalueella ei näy yhtään telttaa. Telttailun suosio on vähentynyt vuosikymmenien aikana, sillä nykyään enää 15 prosenttia yöpyy teltassa leirintäalueella. Matkailuvaunuissa yöpyy 60 prosenttia ja neljännes nukkuu leirintäalueen muissa majoitustiloissa kuten mökeissä. Ennen luvut olivat päinvastaiset ja ilmiö näkyy myös suurissa tapahtumissa.

"Jos ennen esimerkiksi Jukolan viestissä oli vain telttakylä, niin nykyään on lisäksi suuri matkailuauto- ja vaunukylä", SF-Caravanin Piilonen kertoo.

Saarelmia leirintäalueella ei häiritse mikään. Vain harvoin jotkut leirintäalueella pitävät meteliä hiljaisuuden, kello 22:n jälkeen. Heidän mielestään elämä leirintäalueella ei välttämättä sovi sellaiselle, jolla on tapana häiriintyä ja ärsyyntyä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!