Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Saako kanaa pitää kylpyhuoneessa? HS selvitti, millaisia eläimiä asunnossa saa pitää

Voiko lemmikkikieltoa rikkova vuokralainen saada häädön? Mikä avuksi, jos naapurin koira haukkuu jatkuvasti?

Koti
 
Mostphotos
Kuva: Mostphotos

1. Millaisen eläimen saa ottaa lemmikiksi asuntoon?

Asunnossa saa pitää lemmikkieläimiä, mutta laki ei määrittele, mitkä eläimet lasketaan lemmikeiksi.

Sen sijaan laissa määritellään ne lajit, joita ei saa ottaa lemmikiksi. Niitä ovat uhanalaiset ja eksoottiset eläimet, joita saa pitää vain eläintarhoissa. Kotiinsa ei saa ottaa lemmiksi esimerkiksi tiikeriä tai apinaa.

Artikkeliin liittyvät

 

2. Voiko lampaan ottaa lemmikiksi asuntoon?

Vaikka laki ei kiellä tuotantoeläinten pitämistä lemmikkinä, eläinsuojelulaki estää niiden pidon yksityisasunnossa. Lehmille, sioille ja lampaille on tarkasti määritelty, millaisissa oloissa niiden kuuluu elää.

Tuotantoelämiä ei voi pitää asunnossa, koska lain vaatimukset karsinoiden koosta ja ulkoilumahdollisuuksista eivät täyty. Vaikka kanan voi ottaa lemmikiksi, se ei ole kissankaltainen lemmikki eikä viihdy kylpyhuoneessa. Siksi kesäkanoja varten on rakennettava sopiva häkki, jotta kanat voivat ulkoilla.

 

3. Milloin asunnossa on liikaa eläimiä?

Jos eläimet kärsivät ahtauden takia, eläimiä on liikaa. Eläinsuojelulain mukaan esimerkiksi jokaista kissaa kohti pitää varata vähintään neliömetri asuintilaa. Se ei silti tarkoita, että 30 neliön yksiössä saisi pitää 30 kissaa, jos lemmikit kärsivät.

Jos epäilee naapurin pitävän lemmikkejä huonoissa olosuhteissa voi tehdä eläinsuojeluilmoituksen. Viime kädessä valvontaeläinlääkäri arvioi, onko asunnossa liikaa eläimiä.

 

4. Tuovatko suomalaiset laittomasti ulkomailta eläimiä lemmikeiksi?

Muihin EU-maihin verrattuna Suomessa tulee ilmi erittäin harvoin tapauksia, joissa ihminen on yrittänyt tuoda eläimiä laittomasti maahan.

Joitakin vuosia sitten Suomeen yritettiin salakuljettaa kaksi aavikkokettua.

Yleisempää on, että tullissa jää kiinni kuolleita eläimiä tai eläimistä valmistettuja kiellettyjä tuotteita, kuten norsunluisia koriste-esineitä.

 

5. Jos löytää loukkaantuneen siilin, saako sen ottaa lemmikiksi?

Luonnonvaraisia eläimiä ei saa ottaa Suomessa lemmikeiksi. Jos löytää loukkaantuneen siilin tai lokin, sitä ei kannata hoitaa kotonaan. Helsingissä oikea paikka loukkaantuneille villieläimille on Korkeasaaren villieläinsairaala. Taitamattomasta hoidosta voi olla eläimelle enemmän haittaa kuin hyötyä.

 

6. Jos koira haukkuu jatkuvasti naapuriasunnossa, mitä asialle voi tehdä?

Ensiksi on hyvä keskustella asiasta koiran omistajan kanssa. Omistaja ei välttämättä tiedä koiran haukkuvan yksin ollessaan. Jos ongelma jatkuu, voi ottaa yhteyttä isännöitsijään.

Valvontaeläinlääkäri ei tee tarkastuskäyntejä pelkän haukkumisen perusteella. Käyntiin vaaditaan aina epäily siitä, että eläimen hoidossa tai elinoloissa on suuria puutteita.

 

7. Voiko vuokranantaja kieltää lemmikkien ottamisen vuokra-asuntoon?

Kyllä voi. Yksityisten vuokranantajien lemmikkieläinkiellot ovat viime vuosina yleistyneet. Sekä vuokranantajien että vuokralaisten edustajat kuitenkin suosittelevat, etteivät vuokranantajat kieltäisi kaikkia lemmikkejä ilman perusteltua syytä.

Jos asunnon omistaja pelkää koirien ja kissojen aiheuttamaa tuhoa, hänen kannattaa kieltää niiden pito, mutta ei turhaan vaikka akvaariossa eläviä kultakaloja tai häkkihamstereita.

 

8. Jos lemmikki tekee jälkiä asuntoon, voiko vuokranantaja periä kustannukset vuokralaiselta?

Jos kissa on repinyt asunnon tapetit tai koira jyrsinyt listat, vuokranantaja saa periä korjauskulut vuokralaiselta. Lemmikkien tekemiä tuhoja ei yleensä voida pitää normaaliin elämiseen kuuluvana asunnon kulumisena

 

9. Mitä voi seurata, jos hankkii lemmikin vuokra-asuntoon, jossa on lemmikkien pito kielletty?

Vuokranantajalla on oikeus purkaa vuokrasopimus. Jos suunnittelee eläimen hankkimista asuntoon, jossa on lemmikkikielto, asiasta kannattaa keskustella etukäteen vuokranantajan kanssa.

Suomen vuokranantajat suosittelee vuokranantajia olemaan joustavia, jos vuokralainen on tarjoutunut ottamaan koiran muutamaksi päiväksi hoitoon. Eri asia on kuitenkin, jos omistaja haluaa allergian takia pitää karvaiset lemmikit kokonaan pois asunnosta.

 

10. Voiko taloyhtiö kieltää lemmikkien pitämisen yhtiössä?

Periaatteessa voi, mutta kiellolla ei ole tehoa, sillä sen valvominen on vaikeaa. Kielto pitäisi kirjata yhtiöjärjestykseen. Se taas vaatii, että yhtiökokous päättää asiasta yksimielisesti.

Taloyhtiön ainoa keino puuttua kiellon rikkomiseen on asunnon haltuunotto.

Haltuunotto vaatisi kuitenkin sen, että taloyhtiö osoittaisi, että lemmikin pidosta on merkittävää haittaa.

Asuintaloissa pitää sallia normaali eläminen, ja lemmikkien pito kuuluu siihen.

Kieltoja parempi tapa on laatia taloyhtiölle kaikkia asukkaita koskevat pelisäännöt eläimistä. Jos esimerkiksi kurakeleillä koirat tuovat likaa rappukäytäviin, taloyhtiö voi ohjeistaa asukkaita pyyhkimään koirien tassut ja mahanaluset ennen kuin lemmikit päästää rappukäytävään.

 

Lähteet: tulliylitarkastaja Jarkko Keskinen, Suomen tulli, valvontaeläinlääkäri Mirjami Mattila, Helsingin kaupunki, toiminnanjohtaja Anne Viita, Vuokralaiset ry, lakimies Anne Vatanen, Suomen vuokranantajat, apulaispäälakimies Kristel Pynnönen, Kiinteistöliitto.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!