Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Väri on vapaa, mutta suomalainen arkailee taloa maalatessa

Talonsa saa usein maalata sellaiseksi kuin haluaa, mutta suomalainen valitsee mieluiten hillityn sävyn

Koti
 
Mika Ranta HS
Helsingin kaupunkikuva-arkkitehti Marjatta Uusitalo pitää Helsingin Puu-Vallilasta. Se on värikäs mutta harmonisen näköinen kaupunginosa.
Helsingin kaupunkikuva-arkkitehti Marjatta Uusitalo pitää Helsingin Puu-Vallilasta. Se on värikäs mutta harmonisen näköinen kaupunginosa. Kuva: Mika Ranta HS

Suomessa on niin tottunut hillittyyn katukuvaan, että Helsingin Puu-Vallilan Vanajantiellä tuntuu melkein kuin olisi kävellyt sateenkaareen.

"Tässä on hyvä kaupunkikuva. On vaihtelua ja skaala toimii. Tämä on tummempi, mutta se menee hyvin yhteen tuon kanssa", sanoo Helsingin kaupunkikuva-arkkitehti Marjatta Uusitalo ja osoittaa tien varrella kohoavia punamullan, mintun ja oljenkeltaisen värisiä taloja. Itse asiassa hänen puolestaan ne voisivat loistaa vielä kirkkaammissakin sävyissä.

Suosituimpia suomalaistalojen ulkomaaleja ovat nyt harmaat värit ja valkoinen, kerrotaan maaleja valmistavista yhtiöistä Teknoksesta ja Tikkurilasta. Näiden rinnalle ovat nousemassa myös tummat värit, erityisesti tummanharmaat ja jopa musta.

Väri-iloittelua kahlitsee lähinnä talon omistajan mielikuvitus. Useista kaupungeista kerrotaan, että pientalojen värien suhteen ollaan nykyisin varsin sallivia.

Käytännöt tosin vaihtelevat kunnittain ja kaupunginosittain. Joissakin paikoissa rakennusvalvontaviranomainen saattaa myöntää rakennusluvan vain taloille, jotka suunnitellaan maalattaviksi tietyillä väreillä tai sävyillä. Joskus asemakaavaan liitetyssä rakentamistapaohjeessa määritellään alueen talojen värimaailmaa.

Omakotitalon värin muuttaminen on monesti luvanvaraista.

Helsingissä pientalon saa maalata millä tahansa värillä, jos talo tai alue ei ole suojeltu eikä rakentamistapaohjeisiin ole merkattu suositeltavia värejä tai sävyjä. Helsingillä on myös värikaava, joka antaa osviittaa värien valintaan.

Ihmiset ovat kuitenkin varovaisia valitsemaan voimakkaita sävyjä, Uusitalo tulkitsee. Liiankin varovaisia. Jos jokin uusi asuinalue on värikäs, voi päätellä, että näin on erikseen suunniteltu.

Kuuluisa esimerkki tällaisesta on Vantaan Kartanonkosken iloisen värikäs kaupunginosa.

Vantaalla ollaan kaikkiaan yhä suvaitsevampia pientalojen julkisivuasioissa, sanoo rakennusvalvontaviraston lupapäällikkö Ilkka Rekonen. Talon väriä saa vaihtaa, jollei talo ole suojeltu.

"Päätimme, että jatkossa näihin ei juuri puututa. Katastrofia ei ole toistaiseksi tapahtunut."

Uusitalon mukaan rakennusvalvontaviranomaisia kiinnostaa lähinnä se, että katunäkymä on harmoninen.

"Jos kahdesta vierekkäisestä talosta toinen on sammuneen värinen ja likainen ja toinen maalattaisiin kirkkaaksi, niin vanhemman talon värityshän näyttäisi törkeältä."

Viranomaisten mahdollisuudet puuttua jo maalatun pientalon väriin ovat huonot, vaikka naapurit vaatisivat toimenpiteitä.

"Vaikka yksi talo maalattaisiin liilaksi, emme voi määrätä naapuria valitsemaan talonsa väriksi esimerkiksi kirkasta oranssia", Uusitalo sanoo.

Omakotiliiton toiminnanjohtajan Kaija Savolaisen mukaan liitto kannattaa sitä, että sääntelyä omakotitaloasumisen ympäriltä purettaisiin ylipäätään.

"Uskon hyviin tapoihin. Naapureilta voi kysyä, haittaako väri."

Savolaisen käsityksen mukaan talon väriä useammin naapuririitoja kärjistävät aidat.

Ilkka Rekonen sanoo, että aluksi karsaasti katsotusta talosta voi tulla lopulta koko alueen symboli. Näinkin on Vantaalla käynyt.

Oulussa puolestaan tapahtui niin, että suunnitteluvaiheessa irvailun kohteeksi joutuneesta Nykäsenrannan kaupunginosasta tuli hyvin suosittu. Perinteisen peltomaiseman suojelemiseksi alueen rakentamistapaohjeisiin merkittiin, että talojen on oltava tummia.

"Siihen aikaan suosittiin valkoisia kivitaloja. Lehdet kirjoittivat, että virkamiehet haluavat mörkörannan Oulun jokivarteen", kertoo kaupungin tarkastusarkkitehti Esa Kauppi.

Sittemmin tummasta väristä on tullut Kaupin mukaan Oulussakin muotia.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!