Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pitääkö myyjän kertoa naapurin vuokralaisista?

Koti
 
Helsingin Sanomat

Ostimme valmistuvasta talosta kolmion. Kohde myytiin meille osaketalona, mutta yllätys oli suuri, kun selvisi, että lähes puolet talon asunnoista oli vuokrattu. Talo on nyt rauhaton. Eikö myyjän olisi pitänyt kertoa meille tilanteesta?

 

Asianajaja Matti Kasson mielestä myyjällä ei ole yleistä velvollisuutta kertoa, millaisia omistajia tai asukkaita talossa on. Hän sanoo, ettei myyjä voi aina edes tietää asiasta.

"Normaalissa kerrostalossa on aina vuokralaisia. Esimerkiksi Helsingissä ei ole ollenkaan harvinaista, että monet asunnoista on vuokrattu. Se, että talossa on paljon vuokra-asuntoja, ei tee asunto-osakeyhtiöstä vuokrayhtiötä", Kasso sanoo.

Hän myös muistuttaa, että myös omistaja-asukkaat voivat meuhkata yhtä lailla kuin vuokralaiset.

Taloyhtiö voi puuttua levottomuuteen viime kädessä ottamalla häirikön asunnon hallintaansa.

"Joskus kauppa on voitu jopa purkaa häiritsevän naapurin takia, mutta tämä on hyvin poikkeuksellista. Tietämääni tapaukseen liittyi ilkivaltaa ja uhkaavaa käyttäytymistä."

Kasson mukaan on tavallista, että yhdellä sijoittajalla voi olla samassa talossa useita asuntoja. Tavalliselle asunnonostajalle tämä saattaa tulla yllätyksenä.

"Poikkeuksellista asiasta tulee silloin, jos päätösvalta yhtiössä on keskittynyt harvoille eli jos joku omistaa esimerkiksi yli puolet asunnoista. Enemmistölle ei voi mitään, ellei yhtiössä ole äänileikkuria."

Äänileikkuri tarkoittaa sitä, ettei yhdellä osakkaalla voi olla yli 20 prosenttia kaikista yhtiökokouksessa edustetuista äänistä. Näin varmistetaan, ettei kenelläkään osakkaalla ole yhtiökokouksessa liikaa valtaa.

Kasso sanoo, että vähemmistöosakkaita suojaavat myös lain yhdenvertaisuussäännökset.

Yhdenvertaisuusperiaatteen ideana on estää enemmistöosakkaiden suosiminen vähemmistön kustannuksella. Esimerkiksi yhtiökokous ei saa tehdä päätöksiä, jotka tuottavat etuja yhdelle osakkaalle.

Haluatko lukea koko artikkelin?
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!