Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

1970-luvulla lapset saivat vielä laskea pulkkamäestä tielle – ja tuurijuoppo talonmieskin oli sympaattinen

Koti
 
Katri Kallionpää Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on Helsingin Sanomien toimittaja.

Mikä paratiisi lapsille!

Taloyhtiömme kolme rivitaloa olivat valmistumisensa aikoihin lapsille todellinen seikkailupaikka. Niin kertovat talossa asuneet entiset lapset, nykyiset 40–50-vuotiaat, joita haastattelin taloyhtiön juhlakirjaa varten. Yhtiömme täyttää tänä vuonna 40 vuotta.

Juhlan kunniaksi kokoamme vanhoista valokuvista ja muistoista juhlakirjaa, joka on tarkoitus julkistaa pihajuhlissa elokuussa.

Talojen valmistumisen aikoihin niihin muutti nuoria perheitä, joten pihalla vilisi lapsia.

Ja aika hurjalta 1970-luvun lasten leikit kuulostavat nykyäidin korvissa. Pulkkamäkeä lasketeltiin suoraan tielle. Suosituin leikkipaikka oli tontin nurkassa sijaitseva pieni lampi, Kusilampi.

Kymmenen asunnon taloyhtiössä oli jopa oma talonmies.

Talkkari Timppa oli kuulemma tuurijuoppo, mutta lasten mielestä silti hyvin sympaattinen hahmo.

Talojen ympäristössä oli vielä 1970-luvulla nykyistä enemmän isoja puutaloja, Veräjämäen kuuluisia villoja. Niistä kaksi paloi dramaattisesti 1980-luvun lopulla.

Palveluja Veräjämäessä oli ruhtinaallisesti nykyiseen verrattuna. Kävelyetäisyydellä oli kolme kauppaa ja pankki (jossa tehtiin myös yksi pankkiryöstö). Nyt jäljellä ei ole yhtäkään kauppaa eikä edes R-kioskia, vaikka Veräjämäen kainaloon on noussut kokonainen Veräjälaakson kerrostaloalue.

Hyvä puoli on se, että liikenneyhteydet ovat parantuneet. Ennen P-juna kulki kahdesti tunnissa – ruuhka-aikoina kolmesti.

Nykyisin lähijuna kulkee parhaimmillaan viiden minuutin välein ja junalla pääsee jopa suoraan lentokentälle. Jokerilinja vie itään ja länteen.

Talojen ympäristö on siistiytynyt ja muuttunut paljon turvallisemmaksi. Enää ei tarvita talkkari Timppaa pitämään mukuloita silmällä. Esimerkiksi sellaista kiehtovaa leikkipaikkaa kuin Kusilampi ei enää ole.

Onneksi asiaan saatiin vastikään pieni korjaus, kun pihalle ilmestyi trampoliini – turvallisine verkkolaitoineen tietysti.

Kirjoittaja on HS:n toimittaja, joka viettää rivitaloelämää pienen koiran ja aikuistuvan tyttärensä kanssa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!