Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Marjavahdit partioivat läpi yön – viljelypalstoilla käydään sotaa varkaita vastaan

Palstaviljelijät partioivat Maunulanpuistossa joka yö, jotta varkaat eivät veisi satoa

Koti
 
Jaana Laitinen
Aapo Huhta HS
Matti Kaskenaho ja Pekka Ruutala pystyttivät palstavahdeille katoksen Maunulanpuistoon.
Matti Kaskenaho ja Pekka Ruutala pystyttivät palstavahdeille katoksen Maunulanpuistoon. Kuva: Aapo Huhta HS

Punaherukat eivät lähde varkaiden matkaan enää tänä kesänä, päättivät palstanviljelijät Maunulanpuiston palsta-alueella Helsingissä.

He alkoivat vartioida alueella joka yö viime viikon lauantaista lähtien.

Kaksi palstavahtia on vuorossa kerrallaan. Varhaisempi vuoro kestää puoli yhdeksästä puoli kahteen. Sitten tulee toinen pari ja jatkaa aamuun.

"Aluetta kierretään tämmöiset huomioliivit päällä", palstayhdistyksen puheenjohtaja Matti Kaskenaho näyttää.

Hän ojentaa liivit Birgitta Kejoselle ja Pekka Ruutalalle.

Jos joku ilmestyy yöllä palstoille, vahdit käyvät kysymässä vierailun syytä, Kaskenaho kertoo. Vahdeilla on lista palstaviljelijöistä. Siitä voi tarkastaa, onko öinen kulkija luvallisella asialla.

Jos nimi ei löydy listalta, vierasta pyydetään poistumaan. Jos vieras ei tottele, vahti soittaa poliisin paikalle. Käsiksi ei käydä.

Aluetta päätettiin alkaa vartioida, koska viime vuonna marjavoro tyhjensi yön aikana marjapensaat kolmelta palstalta. Yhdeltä palstalta rosvo tai rosvot olivat keränneet pois kaikki sipulit.

"Täällä on jo kiertänyt väkeä selvästi tarkastamassa, milloin sato on valmis. Jos heiltä kysyy, keitä olette ja millä asialla, vastataan, että mitä se sulle kuuluu. On se mennyt härskiksi", Ruutala ihmettelee.

Samaa kummastelee puheenjohtaja Seija Ahola Elontien palstaviljelyalueelta.

"Tänne tullaan lapion kanssa ja aletaan määrätietoisesti tyhjentää peruna- ja porkkanapenkkejä."

"Jos kysyt, onko tämä teidän palsta, vastataan, että 'Karjalainen lupasi, että saan hakea'. Kun kerron, ettei tämä ole Karjalaisen palsta, rosvo sanoo erehtyneensä paikasta ja lähtee pois. Varkaat jopa miettivät valmiiksi, mitä sanovat, jos joku tulee kysymään", Ahola kertoo.

Kyse voi olla myös tietämättömyydestä, hän epäilee. Häiriköiden määrä lisääntyi Elontiellä sen jälkeen, kun kaupunki alkoi mainostaa itsepoimintapeltoja. Kaupungin pelloilta saa poimia ilmaiseksi esimerkiksi herneitä ja auringonkukkia.

"Ihmiset luulevat, että viljelypalstoiltakin saa ottaa vapaasti mitä haluaa. Niin ei ole. Palsta on viljelijän yksityisaluetta, eikä sieltä saa viedä mitään ilman viljelijän lupaa."

Myös Korutien alueella Vantaalla on tavattu monenlaisia voroja. Viime syksynä kaksi miestä tyhjensi marjapensaita. Toinen valisti kumppaniaan, että täältä saa hakea vapaasti.

Tänä kesänä monen palstan mansikat ovat kadonneet ohikulkijoiden suihin. Alue sijaitsee keskellä vilkasta puistoa. Pikkupoikien kopla käy usein palstoilla syömässä marjoja "mummon palstalta". Mummon nimeä kukaan ei tosin muista.

Pari viikkoa sitten kolme teinityttöä keräsi mansikoita monelta palstalta ja heilutti keskisormea viljelijälle, joka kyseli luvasta.

"Se voi olla kiusantekoakin. Miten joku viitsii nähdä vaivan ja tulla yöllä varastamaan muiden palstoilta, kun marjoja ja vihanneksia saa kaupasta halvalla", Korutien viljelypalsta-alueen palstavastaava Jaana Heiskanen ihmettelee.

Kokeneilla viljelijöillä on monta keinoa vähentää rosvousta.

"Pidän mukana listaa viljelijöistä ja palstoista. Kysyn oudoilta kävijöiltä nimen ja palstan numeron. Näin olen saanut poistettua luvattomia kävijöitä. Useimmat viljelijät tunnen näöltä", Seija Ahola Elontieltä kertoo.

Hän neuvoo tutustumaan naapuripalstojen viljelijöihin ja luomaan sosiaalisen verkoston palstalle. Näin kaikki voivat pitää silmällä toisensa palstoja.

Palstoilla erehdyksessä marjastavat poistuvat Aholan mukaan, kun heille kertoo, mikä on palstaviljelyn ajatus.

"Viljelijät kasvattavat siellä itselleen ruokaa. Se ei ole kaikille pelkkä harrastus", Ahola sanoo.

Osa varkaista kaikkoaa pelkästään sillä, että tuijottaa epäilevästi.

"Varkaiden perässä ei pidä juosta, eikä heitä kannata kuvata. Se vain provosoi."

Birgitta Kejonen Maunulanpuistosta kehottaa palstayhdistyksiä pyytämään kaupungilta ohjetaulut palsta-alueen reunoille. Niissä voi kertoa, että ulkopuoliset eivät saa mennä palstoille eikä palstoilta saa ottaa mitään.

"Varkauksista kannattaa ilmoittaa poliisille. Kun poliisi partioi alueella, se hillitsee varkaita."

Mustikkasuon viljelypalstoilla Helsingissä asiattomat kulkijat vähenivät, kun kaupunki pystytti aidan alueen ja lähelle rakennettujen asuintalojen väliin.

Työkaluvarkailta voi suojautua pitämällä palstan huomaamattoman näköisenä.

"Työkalulaatikon kannattaa olla vaatimaton. Jos laatikko on iso ja uusi ja siinä on iso lukko, varkaat avaavat kyllä lukon", Ahola sanoo.

Aapo Huhta HS
Vahdit hätistivät yhden hiipparin pois ensimmäisenä päivystysyönä viime viikon lauantaina. Kuvassa Matti Kaskenaho ja Pekka Ruutala.
Vahdit hätistivät yhden hiipparin pois ensimmäisenä päivystysyönä viime viikon lauantaina. Kuvassa Matti Kaskenaho ja Pekka Ruutala.
Haluatko lukea koko artikkelin?
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!