Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Näin huollat ruohonleikkurin itse

Ruohonleikkurin voi huoltaa myös itse. Kun kesäkauden päätteeksi tekee perushuollon, ruohonleikkurin käyttöikä pitenee, ja moottori käynnistyy vaivatta taas keväällä.

Koti
 
Näin huollat ruohonleikkurin terän
Näin huollat ruohonleikkurin terän
Ruohonleikkurin terän irrottaminen ja teroittaminen kestää muutaman minuutin, kun tietää, mitä tekee. Koneliike Oleniuksen huoltopäällikkö Antti Erkkilä kertoo vinkkinsä ruohonleikkurin huollon vaikeimpaan vaiheeseen. Toimittaja: Sami Takala, kuvaus ja leikkaus: Ville Männikkö

1. Sytytystulpan irrottaminen

Huolto alkaa sytytystulpan johdon irrottamisella. Sen jälkeen sytytystulppa poistetaan hylsyavaimella. Sytytystulpan irrottamisella varmistetaan se, ettei moottori lähde vahingossa käyntiin huollon aikana eikä aiheuta vaaratilanteita.

Tulpan voi puhdistaa mustasta karstasta esimerkiksi teräsharjalla. Pahoin tummunut tulppa pitää vaihtaa uuteen. Kun ostaa uuden tulpan, kannattaa ottaa vanha mukaan kauppaan mallikappaleeksi.

Huoltotoimenpiteet on hyvä tehdä nostamalla ruohonleikkurin keulaa niin, että sytytystulppa osoittaa taivasta kohti.

2. Moottoriöljyn vaihto

Seuraavaksi on vuorossa öljyn tyhjennys. Vanha öljy poistetaan ruohonleikkurin pohjassa olevan tyhjennysreiän kautta tai imupumpulla.

Öljypropun saa auki neliöpäisen räikkäavaimen jatkovarrella tai jakoavaimella.

Uusi öljy kaadetaan öljysäiliön tarkistusaukon kautta. Säiliö kannattaa kuitenkin täyttää vasta, kun muu huolto on tehty (polttoaineen täytön yhteydessä). Näin öljy ei pääse valumaan vääriin paikkoihin, kun ruohonleikkuria kallistaa.

Työnnettävään ruohonleikkuriin mahtuu noin 0,6 litraa SAE 30 -moottoriöljyä. Litran purkki maksaa viitisen euroa. Öljymäärän voi tarkistaa mittatikusta.

3. Terän teroitus

Terä irtoaa, kun sen pultti avataan räikkäavaimeen kiinnitetyllä hylsyllä. Kun terä on irti, se teroitetaan kulmahiomakoneella ja lamellisella laikalla. Samalla pitää tarkistaa terän ja rungon välissä oleva teräistukka, joka suojaa akselia iskuilta.

On tärkeää, että terä pysyy tasapainossa. Epätasapainossa olevan terän tunnistaa siitä, että ruohonleikkuri tärisee. Tasapainon voi tarkistaa etukäteen työntämällä pultin terän kiinnitysreiän läpi. Terä on tasapainossa, kun se pysyy vaakatasossa. Jos jompikumpi terän päistä on painavampi, sitä saa kevennettyä hiomalla.

Varaterä ei ole välttämätön. Siitä on apua, jos ruohonleikkuri saa kovan iskun, terä menee rikki eikä kotona ole teroitusmahdollisuutta. Teroitettu terä asennetaan takaisin leikkuriin teroitettu pinta pohjaan päin. Pultti kannattaa rasvata vaseliinilla.

4. Ilmansuodattimen puhdistus

Ilmansuodatin on yleensä ruohonleikkurin päällä olevassa kotelossa, jonka kannen saa auki talttapääruuvimeisselillä. Joissakin malleissa on muoviset pikalukot.

Suodattimia on kahdenlaisia: vaahtomuovisia ja paperisia. Vaahtomuovisuodatin pestään miedolla pesuaineella, esimerkiksi astianpesuaineella, huuhdellaan ja kuivataan huolellisesti.

Kun vaahtomuovi on kuiva, siihen kaadetaan pari ruokalusikallista puhdasta moottoriöljyä ja puristetaan ylimääräinen öljy pois ennen kiinnitystä takaisin paikoilleen.

Paperisuodattimia ei saa pestä, vaan se pitää vaihtaa uuteen huollon yhteydessä.

Suodatin on hyvä tarkistaa pari kertaa kesässä.

5. Polttoaineen täyttö

Ruohonleikkurissa kannattaa käyttää pienmoottoripolttoainetta. Se on parempi valinta sekä moottorille että ympäristölle: pienmoottoripolttoaine on tavallista bensiiniä puhtaampaa ja takaa tasaisen käynnin.

Jos ruohonleikkurissa käyttää tavallista bensiiniä, bensiini on hyvä kuluttaa loppuun syksyllä ja täyttää tankki pienmoottoripolttoaineella ainakin talvisäilytyksen ajaksi.

Viiden litran pänikkä pienmoottoripolttoainetta maksaa noin 20 euroa, ja se riittää pariksi vuodeksi.

6. Tunnista viat

Ruohonleikkurin yleisin vika on epätasainen käynti ja käynnistämisen vaikeus.

Kun ruohonleikkuri on kunnossa, se lähtee käyntiin yhdellä tai kahdella nykäisyllä eikä sitä tarvitse riuhtoa useita kertoja voimalla.

Huonoon käyntiin on usein syynä tukkoinen ilmansuodatin, jolloin moottori ei saa puhdasta ilmaa. Myös moottorin savuttaminen kielii siitä, että ilmansuodatin on tukossa. Se voi johtua myös siitä, että öljyä on vuotanut kaasuttimeen tai palotilaan.

Tärinä kertoo siitä, että terä tai kampiakseli on vioittunut. Silloin laite kannattaa viedä huoltoon.

7. Milloin ei kannata korjata?

Jos ruohonleikkuri ei käynnisty, se savuttaa tai tärisee eikä ongelmaa saa korjattua kotikonstein, huoltoliikkeen asiantuntija osaa arvioida, mitä ruohonleikkurin korjaus vaatii.

Leikkuria ei kannata korjata, jos korjauksen arvioidaan tulevan lähes yhtä kalliiksi kuin uuden ruohonleikkurin ostaminen.

Lähteet: Koneliike Oleniuksen huoltopäällikkö Antti Erkkilä ja Huoltosivut.fi

Ville Männikkö
Ruohonleikkurin huollettavat osat voivat olla eri paikoissa eri malleissa. Kuvassa on 12 vuotta vanha Klippo-leikkuri.
Ruohonleikkurin huollettavat osat voivat olla eri paikoissa eri malleissa. Kuvassa on 12 vuotta vanha Klippo-leikkuri.
Öljyn mittatikku
Öljyn mittatikku
Vanha ilmansuodatin
Vanha ilmansuodatin
Sytytystulppa
Sytytystulppa
Terä
Terä
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!