Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Uskalla kokeilla tuoksusisustamista

Koti
 
Jari Tammi
Kirjoittaja on helsinkiläinen kirjailija, jolle koti on syli ja metsä.


Pari vuotta sitten Suomeen rantautui uusi trendi: tuoksusisustaminen. Yksi suosituimmista tuoksutuotteista on "ulkona kuivatetut puhtaat lakanat".

Se ei yllätä. Me todella rentoudumme auringon ja meren alkuvoimaisista tuulahduksista.

Vaikka kuvat hallitsevat maailmaa, hajuaisti hallitsee alitajuntaamme. Se paikantuu aivojemme primitiivisimpiin osiin ja on vahvassa yhteydessä tunteisiimme. Rakastettukin tuoksuu juuri siltä oikealta.

Tuoksut vaikuttavat mielialaan, muistiin ja terveyteen. Aromaattisia kasveja ja parantavia suitsukkeita on käytetty tuhansia vuosia elämän eliksiireinä. Ruusun tuoksusta tuli peruskivi islamilaiseen kulttuuriin, ja kun ristiretkeläiset toivat ruusuveden länteen, alkoi oma parfyymiperinteemme.

Nyt tuoksut ovat levinneet kaikkialle. Yhtä aikaa informaatiotulvan ja visuaalisen räjähdyksen kanssa on tapahtunut tuoksujen vallankumous.

Tee lastenhuonetesti. Takavuosien hajustetut pyyhekumit olivat vasta alkua. Modernilla kymmenvuotiaalla tytöllä on kasapäin erituoksuisia huulirasvoja, ihovoiteita ja kuivasampoita, ja niitä myös surutta käytetään.

Amerikassa ollaan hulluna hajustuksiin, mutta Pohjoismaissa on totuttu pelkistettyyn sisustukseen ja neutraaliin hajumaailmaan. Meillä pidetään parempana sitä, ettei mikään tuoksu miltään. Mitä pelkäämme? Tunteitako?

Tuoksusisustaminen perustuu leikkiin ja iloon. Siinä hyödynnetään raikastimia, aerosoleja, hyytelöitä sekä tuoksuvia kynttilöitä, lyhtyjä, tikkuja, pusseja ja kuoria oikean huonetuoksun luomiseksi eri tiloissa ja eri vuodenaikoina.

Mutta kaikille eivät sovi eteeriset öljyt ja muut "haisuttimet". Pesu- ja puhdistusaineiden kemikaalitkin voivat aiheuttaa päänsärkyä tai allergiaa.

Kaikki lähtee siitä, että talo on puhdas, raikas ja terve.

Laventelin tuoksun voi saada oikeillakin kukilla. Joku tunkee imuriinsa kanelia, vaniljasokeria tai kahvipapuja kaupan tuoksutablettien sijaan. Tunkkaiseen nurkkaan ripoteltu merisuola imee pahimmat hajut. Ilmaa puhdistavat monet sisäkasvit, kuten pelargonit, keikarinkukat ja eukalyptus.

Itse ostan keittiööni basilikaruukun sen huumaavan tuoksun takia. Samoin leivon kaksosteni kanssa ainakin kerran kuussa piparkakkuja.

Pysyvään tuoksuparatiisiin riittää vinkki tai kaksi: Leivo paljon! Ja halaa vauvaa!

Kirjoittaja on helsinkiläinen kirjailija, jolle koti on syli ja metsä.

Haluatko lukea koko artikkelin?
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!