Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Saako lapsi tömistellä kerrostalossa? Asiantuntijat vastaavat lukijoiden kysymyksiin asumisesta

Voiko taloyhtiö puuttua naapurin öykkäröintiin rappukäytävässä? Saako kodin vesimaksusta hyvitystä, jos asuu kesät muualla?

Koti
 
Anssi Keränen
Kuva: Anssi Keränen

Kotirauha suojaa porraskäytävää

1. Naapuri säilyttää kenkiä ja romua pursuavia laatikoita porraskäytävässä vastoin talon järjestyssääntöjä. Saanko ottaa rojuista valokuvia todistusaineistoksi?

Pelastuslain mukaan tavaroiden säilyttäminen kerrostalon porraskäytävässä ei ole sallittua. Huoneistojen ulkopuolella ei saa siis pitää tavaroita, vaikka järjestyssäännöt eivät sitä erikseen kieltäisi.

Porrashuone on myös kotirauhan suojaama alue samalla tavalla kuin asuinhuoneisto. Siksi pitää olla varovainen, millaisia valokuvia siellä ottaa.

Asukas saa kuitenkin ottaa valokuvia todisteeksi siitä, että porraskäytävässä säilytetään tavaroita turvallisuusmääräysten vastaisesti.

Jos kuvissa näkyy yksityiskohtaista tai arkaluontoista tietoa asukkaasta ja kuvia jakaa esimerkiksi yhtiökokouksessa tai verkossa, kyse voi olla yksityisen tiedon laittomasta levittämisestä, ja siitä voi joutua vastuuseen oikeudessa.

Ennen kuvien ottamista kannattaa neuvotella naapurin kanssa ja pyrkiä siihen, että asukas käy itse siirtämässä tavaransa pois.

2. Naapuri näyttää muille asukkaille keskisormea, tönii heitä ja syljeskelee taloyhtiön yhteisissä tiloissa. Onko tällainen käytös yksityisoikeuden asia, vai kuuluuko se myös taloyhtiölle?

Syljeskelevästä ja tönivästä naapurista kannattaa tehdä rikosilmoitus poliisille.

Uhkaava käytös taloyhtiön yhteisissä tiloissa on myös peruste ottaa asunto haltuun, joten taloyhtiö voi antaa asukkaalle varoituksen.

Jos asukas ei muuta käyttäytymistään varoituksista huolimatta, yhtiökokous voi päättää, että huoneisto otetaan pakkokeinona yhtiön hallintaan. Haltuunotto voi kestää korkeintaan kolme vuotta.

Asukkaiden on oltava valmiita menemään oikeuteen kertomaan tapahtumasta, jos yhtiö päätyy hallintaanottoon eikä naapuri myönnä käyttäytyneensä uhkaavasti.

Ensimmäiseksi kaikkien pitää tehdä kirjallinen ilmoitus isännöitsijälle, jotta hän voi antaa asukkaalle varoituksen.

3. Yläkerrassa asuva perhe aiheuttaa häiriötä. Lapset huutavat öisin ilmeisesti väsymystään ja juoksevat huoneistossa. En pidä sitä normaalina. Mitä ongelmalle voi tehdä?

Taloyhtiössä asuvien on siedettävä erilaisia elämisen ääniä, joita kuuluu naapurista. Normaalista poikkeavaa ääntä tai elämisen rytmiä on kuitenkin melko vaikea määritellä.

Lapset saavat esimerkiksi nauraa, itkeä, juosta ja herätä aikaisin aamulla leikkimään legoilla. Vauva voi herätä yöllä itkemään maitoa. Teini saa paiskata oven kiinni.

Öiset tömistelyn äänet voivat kantautua yhtä lailla aikuisesta, joka herää yöllä vessaan. Vuorotyötä tekevä saa mennä suihkuun yöllä. Koiralla on oikeus kipittää edestakaisin huoneistossa.

Jos äänet kuuluvat selkeästi alakertaan, kyse voi olla äänieristysongelmista. Silloin asiasta kannattaa kertoa taloyhtiön hallitukselle. Naapurin metelöinnistä on hyvä mainita ystävälliseen sävyyn myös naapurille itselleen.

Taloyhtiö ei voi kuitenkaan ottaa asuntoa hallintaan siksi, että lapset leikkivät tai juoksevat. Lasten kohdalla kyse on myös ohimenevästä vaiheesta.

 

Vesimaksua pitää maksaa kesälläkin

4. Olemme asuneet useita kesiä mökillä. Voimmeko pyytää taloyhtiötä palauttamaan vesimaksun niiltä kuukausilta, jolloin emme asu kotona?

Vesimaksu määräytyy yhtiöjärjestyksen vastikeperusteen mukaan.

Usein vedestä maksetaan erillinen korvaus, joka perustuu henkilölukuun tai mitattuun kulutukseen.

Kaikissa taloyhtiöissä erillistä vesimaksua ei ole, vaan kulut katetaan hoitovastikkeella.

Asukkaat joutuvat maksamaan vesimaksua myös niiltä kuukausilta, jolloin he ovat mökillä, mikäli vesimaksu ei perustu mitattuun kulutukseen.

Vesimaksusta ei saa hyvitystä jälkikäteen, eikä taloyhtiön tarvitse palauttaa vesimaksuja niiltä kuukausilta, jolloin asukkaat ovat asuneet muualla. Yhtiön olisi käytännössä mahdotonta laskea vesimaksuvapautuksia ja vahtia, milloin asukkaat ovat poissa.

5. Puolisoni sairastui ja joutui pitkäaikaishoitoon. Olen asunut yksin yhteisessä asunnossamme vuoden ja unohtanut ilmoittaa asukasmuutoksesta. Saanko takaisin liikaa maksamani vesimaksut?

Kun taloyhtiö perii vesimaksut huoneistossa asuvien henkilöiden lukumäärän perusteella, osakkaalla on velvollisuus oma-aloitteisesti ilmoittaa yhtiölle asukkaiden oikea lukumäärä.

Yhtiöllä ei ole mahdollisuutta valvoa muutoksia itsenäisesti. Jos osakas ei ole ilmoittanut asukasmuutoksesta ja hän on maksanut vesimaksulaskut, osakkaan katsotaan lähtökohtaisesti hyväksyneen vesimaksut.

Yhtiö voi harkita vesimaksun hyvittämistä aiemmalta ajalta, jos osakas pystyy osoittamaan, että hänen puolisonsa on ollut pysyvästi hoidossa tietystä päivästä lähtien.

6. Yksin asuva mummoni on maksanut kaksi vuotta sitten valmistuneen putkiremontin jälkeen lähes 2 000 euroa vesimaksuja. Putkiremontissa on täytynyt tapahtua jotakin erikoista, koska vesimittari näyttää hurjia lukemia. Mitä pitäisi tehdä, kun taloyhtiön hallitus ei ryhdy toimenpiteisiin ylisuuren vesilaskun selvittämiseksi?

Taloyhtiö vastaa vesimittarien kunnossapidosta. Yhtiön täytyy tarkistaa vesimittarin toimivuus ja vaihtaa mittari tarvittaessa uuteen.

Jos vesimittari on kunnossa, yhtiön tulee selvittää, onko jossakin piilevä vuoto, jonka takia vedenkulutus on merkittävästi kasvanut, vaikka asukkaiden lukumäärä huoneistossa on säilynyt samana.

Mikäli vesimittarissa on vikaa tai yhtiön vastuulla olevissa vesikalusteissa tai putkistoissa on vuoto, osakkaalla voi olla oikeus saada hyvitystä liiallisina perityistä vesimaksuista.

 

Asukas maksaa itse paremmat laatat

7. Putkiremontissa keittiöstäni on purettava laatoitukset viemäröinnin ja vesilinjan osalta. En hyväksy erilaista laatoitusta osaan keittiötä. Kuka maksaa laatoituksen?

Taloyhtiöllä on oikeus ja velvollisuus korjata vesiputket. Jos remontti edellyttää keittiön avaamista, niin on tehtävä.

Remontin jälkeen yhtiöllä on velvollisuus ennallistaa keittiö yhtiön niin sanotun perustason mukaiseksi ja vain siitä kohdasta, joka on jouduttu avaamaan.

Tällainen paikkakorjaus on tarkoituksenmukaista: ei ole järkevää avata keittiötä laajemmalta osalta kuin se on välttämätöntä.

Jos osakas on itse valinnut keittiöönsä perustasoa paremmat laatat, yhtiön ei tarvitse maksaa parempia laattoja. Tällöin osakas maksaa kalliimman ja halvemman laatan välisen erotuksen.

Samoin osakas vastaa kuluista, jos hän haluaa, että koko välitila laatoitetaan uudelleen.

8. Kylpyhuoneemme laatat irtoilivat, mutta kosteusmittaaja ei löytänyt lattian alta vettä ja sanoi, että laatat voi kiinnittää takaisin paikoilleen. Kylpyhuoneissa tehty kuntoselvitys osoittaa, että ilmanvaihdossa on puutteita. Kuka maksaa laatoituksen?

Ilmanvaihto kuuluu taloyhtiön kunnossapitovastuulle. Jos osakas pystyy osoittamaan, että irtoaminen johtuu puutteellisesta ilmanvaihdosta, yhtiön pitää maksaa laattojen asennus.

Ellei osakas pysty osoittamaan, että pintamateriaalivaurio kuuluu taloyhtiön maksettavaksi, osakkaan pitää korjata laattojen asennus omalla rahallaan.

Jos työ on alun perin tehty väärin, virhe voi olla urakoitsijan tai uudiskohteessa perustajaosakkaan vastuulla. Heiltä voi vaatia korvauksia, jos esimerkiksi takuuaikaa on vielä jäljellä.

Yleensä laatat irtoilevat siksi, että asennusvaiheessa on ollut vääränlaiset olosuhteet tai laasti on ollut kuivaa. 

Asiantuntijoina lakimies Marina Furuhjelm asianajotoimisto Kuhanen, Asikainen & Kanervasta, lakipalvelut-yksikön päällikkö Virpi Hienonen Kiinteistöliitosta ja lakiasiantuntija Jaana Sallmén Isännöintiliitosta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!