Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kuusihenkinen perhe asuu Neuvostoliiton vanhassa vakoilualuksessa ympäri vuoden

Laivakoti on kuin helposti siirrettävä omakotitalo, jota kaksimetriset aallot välillä keinuttavat.

Koti
 
Tältä näyttää laivakodissa asuvan perheen arki
Tältä näyttää laivakodissa asuvan perheen arki
Ympärivuotisesti laivakodissa asuvat Samuli Penttinen ja Anitra Bohman-Penttinen kertovat, millaisia ovat laivakodin kotityöt ja mitä tapahtuu, kun köydet irrotetaan satamasta ja kuusihenkinen perhe muuttuu miehistöksi. Toimittaja: Riikka Tuomivaara, kuvaus ja editointi: Ville Männikkö

Näin suojaudut länsimaisilta joukkotuhoaseilta, taulussa neuvotaan venäjäksi. Se roikkuu Samuli Penttisen ja Anitra Bohman-Penttisen ruokailutilan seinällä.

Taulu on jätetty alkuperäiselle paikalleen muistona kodin historiasta. Kuusihenkinen uusioperhe asuu 40 vuotta vanhassa laivassa, joka on alun perin ollut Neuvostoliiton vakoilualus.

Pariskunta osti 28 metriä pitkän ja 110 tonnia painavan laivan vuonna 2013.

Ensimmäisen yhteisen kodin nimeksi tuli m/s Suukko, ja seinät ovat sittemmin täyttyneet ystävällismielisimmillä tauluilla. "Ajattele suuria, mutta nauti pienistä", lukee yhdessä.

Ville Männikkö
Anitra Bohman-Penttinen ja Samuli Penttinen Suukko-laivansa yläkannella laivakoriensa Hiljan ja Noonan kanssa. Suomen lain mukaan yli 20 metrisissä laivoissa täytyy olla laivakello. Vanhan uskomuksen mukaan kellon kiillottaminen tuo huonoa onnea.
Anitra Bohman-Penttinen ja Samuli Penttinen Suukko-laivansa yläkannella laivakoriensa Hiljan ja Noonan kanssa. Suomen lain mukaan yli 20 metrisissä laivoissa täytyy olla laivakello. Vanhan uskomuksen mukaan kellon kiillottaminen tuo huonoa onnea.

Laivassa on aivan tavallisen keittiön varustukset: tiskiallas, jääkaappi, sähköhella ja astianpesukone.
Laivassa on aivan tavallisen keittiön varustukset: tiskiallas, jääkaappi, sähköhella ja astianpesukone.
Laivakissa Nami.
Laivakissa Nami.
Ison laivan liikkeet ovat loivia, joten tavarat voi jättää hyllyille.
Ison laivan liikkeet ovat loivia, joten tavarat voi jättää hyllyille.

Ympärivuotisesti laivassa asuu Suomessa kymmenkunta perhettä, Samuli Penttinen kertoo. He kaikki ovat hänelle tuttuja.

Kesäisin Bohman-Penttisen perhe seilaa Itämerellä pysähdellen rantakaupunkien kylkiin. Tänä kesänä voimakkaat tuulet ovat hidastaneet matkantekoa, ja parhaillaan odotellaan parempaa säätä Porissa Reposaaren satamassa. Lahden toisella puolella aallot nousevat kahteen ja puoleen metriin.

Talvikaudeksi perhe ankkuroi Suukon kotikuntaansa Turkuun, jossa lapset käyvät koulua.

Suomessa voi asua ilman osoitetta, mutta kunta pitää valita verotuksen vuoksi. Kuitenkin esimerkiksi terveyskeskukseen pääsee missä vain.

17-vuotiaan Elis Bohmanista kouluun menemisessä laivasta ei ole mitään ihmeellistä.

"Kävelen vain bussipysäkille", hän sanoo hieman huvittuneena.

Tällaista perheen elämä on – toisaalta niin tavallista, toisaalta niin erilaista.

Samuli Penttistä huolestuttaa se, että yleensä ihmiset kysyvät ensimmäisenä heiltä, mitä lupia laivassa asumiseen tarvitaan.

Laivakoti painaa 110 tonnia

 M/s Suukko on vuonna 1975 Puolassa valmistettu Sokol-luokan yleisalus ja troolari. Kylmän sodan aikana se oli Neuvostoliiton vakoilualus.

 Laiva siirtyi Suomeen 1990-luvulla, sen alkuperäinen nimi ei ole nykyisten omistajien tiedossa.

 Suukon pituus on 28 metriä ja leveys 7 metriä. Se painaa 110 tonnia, ja sen mastot yltävät 13,5 metrin korkeuteen merenpinnasta. Laivakodin lattiapinta-ala on 100 neliömetriä ilman konehuonetta.

 Aluksessa on kolme sähköjärjestelmää, ja sen katolla on aurinkopaneeli. Laivan käänteisosmoosilaite muuttaa meriveden suolattomaksi.

 Lisää aluksesta voi lukea Samuli Penttisen blogista suukkoship.blogspot.fi.

"Se kertoo, miten meidät on tukahdutettu byrokratialla."

Vastaus nimittäin on, ettei mitään lupia tarvita.

Vapaus. Se on tärkein syy, miksi pariskunta halusi muuttaa merelle. Anitra Bohman-Penttinen on freelance-teatteriohjaaja, ja Samuli Penttinen yrittäjä sekä palkittu keksijä.

"Suomen säädökset asumisen suhteen eivät päde merellä. Ei tarvitse huolehtia kiinteistöverosta, julkisivulautakunnan päätöksistä tai nuohoojan tilaamisesta", Samuli sanoo.

Samuli on aikaisemmin veneillyt Päijänteellä ja ollut töissä telakalla, mutta muuta kokemusta hänellä ei merenkäynnistä ollut.

Suukkoa ohjatakseen hän opiskeli avomeripätevyyden iltakurssilla kolmessa kuukaudessa.

Samuli on tosin aikaisemminkin asunut erikoisissa paikoissa: ennen laivakotia hän muutti hevostallin omakotitaloksi, ja sitä ennen keksijä asui vanhassa betonitehtaassa.

Kotkasta kotoisin oleva Anitra on veneillyt lapsesta saakka, mutta Suukon kokoisilla aluksilla hän ei ole aiemmin seilannut.

"Tänä kesänä hienointa oli ohjata laivan kaksimetrisen aallokon läpi. Horisontti katosi, kun laiva huojahteli ylös ja alas", hän kertoo.

Satamassa asuminen ei ole yhtä dramaattista.

Laiva täyttää monet omakotitalon tunnusmerkit: laiturille on pysäköity kaksi skootteria, ja sisäänkäyntiä reunustavat pihakoivut.

Ruokakauppa ja bussipysäkki ovat kävelymatkan päässä.

Laivan kokokaan ei kalpene omakotitalolle. Sadan neliömetrin lattiapinta-alaan mahtuu kuusi hyttiä, puulämmitteinen sauna, pesuhuone, vessa, messi eli henkilökunnan ruokailupaikka, kapyysi eli keittiö ja bryka eli komentosilta, josta laivaa ohjataan.

Samuli on itse rakentanut saunan, pesuhuoneen ja kaikki kuusi hyttiä.

Elämä laivalla on yhdistänyt perhettä. Kun köydet irtoavat satamasta, perhe muuttuu miehistöksi, jonka jokaisella jäsenellä on oma tehtävänsä.

Samulista tulee kapteeni ja tunkki, jonka vastuulla ovat konehuone ja lähdön tekniset valmistelut.

Anitra on perämies, ja hän huolehtii myös navigoinnista. 16-vuotias Santeri Penttinen on toinen perämies ja purseri.

17-vuotias Elis haaveilee laivakokin urasta, joten hän vastaa ruuasta. 13-vuotias Alex Bohman on jungmanni, joka merimiesten sanaston mukaan tarkoittaa hänen vasta harjoittelevan merimiehen ammattia.

16-vuotias Emilia Bohman on laivakondiittori. Hänen toinen tärkeä tehtävänsä on ennen lähtöä etsiä vapaana kuljeksiva laivakissa Nami. Se ei ole aina helppoa: heinäkuun alussa lähtö Vähä-Präntöörästä Nötöön viivästyi Namin hyvän piilopaikan vuoksi seitsemällä tunnilla.

"Merellä aika hidastuu, eikä jaksa niuhottaa pikkuasioista, jos tavarat eivät ole paikoillaan tai joku ei tee asioita juuri niin kuin itse haluaisi", Anitra sanoo.

Pariskunnan filosofia on se, että he elävät mieluummin luonnon armoilla, kuin yhteiskunnan aiheuttamassa epävarmuudessa.

Heidän mielestään laivassa asuminen on taloudellisten riskien minimointia verrattuna omakotitaloon.

"Tämän hetken Suomessa omakotitalo maaseudulla on suuri riski, jos työt loppuvat. Laivan kanssa voi irrottaa köydet ja mennä sinne, missä töitä on. Vaikka ulkomaille."

Suukon kokoinen laiva maksaa 50 000–100 000 euroa.

Muut asumiskustannukset ovat Samuli Penttisen mukaan samansuuruiset kuin vastaavan kokoisessa rintamamiestalossa. Satamamaksuihin voi tosin joskus kulua vuorokaudessa kymmeniä euroja.

Reposaaressa ja monissa muissa satamissa liikennelaiturit ovat kuitenkin ilmaisia, koska valtio omistaa ne.

Vaikka laivakoti onkin asuinpinta-alaltaan omakotitalon kokoinen, tavallisia huonekaluja ei voi ostaa. Ne, kuten monet muutkin laivan osat, Samuli rakentaa itse.

Suukon kapteenilla on sähköasentajan, lvi-alan ja kylmäkoneasentajan pätevyys.

"Itse tekemällä säästää, aivan kuten omakotitalossakin. Remonttia on myös tehty hiljakseen, koska vapauteen kuuluu, että emme halua ottaa valtavaa lainaa", Anitra kertoo.

17-vuotias Elis Bohman pelaa hytissään tietokonepeliä. Hänen ainoa toiveensa laivaan muuttaessa oli, että netti ja sähköt toimivat.
17-vuotias Elis Bohman pelaa hytissään tietokonepeliä. Hänen ainoa toiveensa laivaan muuttaessa oli, että netti ja sähköt toimivat.

Perhe antoi vuonna 2013 ostamalleen laivalle uuden nimen.
Perhe antoi vuonna 2013 ostamalleen laivalle uuden nimen.
16-vuotias Emilia on ratkaissut kaappitilan puutteen.
16-vuotias Emilia on ratkaissut kaappitilan puutteen.

Kun ihmiset kuulevat, että perhe asuu laivassa, reaktioita on kahdenlaisia.

"Toiset ihastelevat ja kadehtivat, toiset eivät voi ymmärtää ollenkaan", Anitra hymähtää.

Lapsista muutto kuulosti aluksi hieman kummalliselta ajatukselta, mutta pian he ilmoittivat, että mikä tahansa käy, kunhan on netti ja sähköt.

Ne laivakodista löytyvät, kuten myös astianpesukone, sähköhella ja saunan yhteydessä tavallinen suihku.

Vessa toimii tankilla, joka tarvitsee vaihtaa vain muutaman kerran vuodessa.

13-vuotiaan Alexin huoneen hyllyt ovat täynnä pelejä, ja ison television vierestä löytyy pelikonsoli.

Lisäviihdettä nuorille tuovat luonnonvoimat. Kova aallokko käy Linnanmäen huvilaitteista. Hyvällä säällä lapset hyppivät kavereidensa kanssa seitsemän metrin korkeudessa olevalta yläkannelta mereen.

Suurin ero maissa asumiseen on säilytystilan puute. Laivaan muuttaminen vaati vaatekaapin karsimista ja tavarapaljoudesta luopumista. Se ei kuitenkaan tuntunut pahalta edes lapsista.

"Kaikkea turhaa tavaraa oli kertynyt ihan liikaa", 16-vuotias Emilia sanoo.

Tällä hetkellä laivalla on varsinaista kaappitilaa vähän, mutta vaatehuone ja varasto on.

"Remontin takia tavarat ovat nyt siellä, missä niille sattuu olemaan tilaa. Kyllä tästä on fengshui kaukana, mutta pitää oppia sietämään keskeneräisyyttä", Anitra sanoo.

Yllättävää kyllä, tavarat eivät ole ongelma kovassakaan aallokossa.

"Laiva on niin suuri, että kaksimetrissäkin aalloissa liikkeet ovat loivia", kapteeni Samuli sanoo.

"Kerran on maustepurkki tippunut hyllyltä, ei sen pahempaa", Anitra lisää.

Jos jokin menee merellä pieleen, turvana on tiivis veneilijöiden – ja laivassa-asujien – yhteisö. Bohman-Penttisten takana satamassa telakalle pääsyä odottelee perhe, jolla on kaksi kuukautta vanha vauva.

"Vauvan synnyttyä heiltä kysyttiin, että nyt sitten varmaan muutatte laivasta pois. Monet eivät ymmärrä sitä, että laivassa asuu ihan tavallisia ihmisiä ja täällä eletään normaalia arkea", Anitra sanoo.

Siksi pariskunta haluaa esitellä elämäänsä maakravuille. Samuli pitää laivakodista asumisesta blogia, ja tänä kesänä heidän vieraanaan asuu videokuvaaja, joka taltioi perheen arkea Youtubeen.

Kaipaako pariskunta mitään maissa asumisesta?

"Lumenluontia", Anitra sanoo ja nauraa. "Siitä tykkäsin."

Samuli ei osaa mainita mitään erityistä. Helpompi on vastata siihen, mikä laivassa asumisessa on parasta.

"Oikeastaan parasta on ihan kaikki, mutta erityisesti auringonlaskut ja auringonnousut, kun meri on ihan tyyni. Sitä on tavallaan meren sylissä, eikä vain katsele maista ja haaveile."

Talvisin Samulista parasta ovat jäiden äänet.

"Ne ovat kuin Star Warsin äänitehosteet. Televisio on vaihtunut pitkälti ympäristön katseluun: meri on joka päivä ja hetki erilainen."

Ville Männikkö
Samuli Penttinen ja Anitra Bohman-Penttinen odottivat tuulen tyyntymistä Reposaaren satamassa heinäkuun lopussa. Kun perhe jatkaa matkaa, lasten skootterit kulkevat mukana laivan kannella.
Samuli Penttinen ja Anitra Bohman-Penttinen odottivat tuulen tyyntymistä Reposaaren satamassa heinäkuun lopussa. Kun perhe jatkaa matkaa, lasten skootterit kulkevat mukana laivan kannella.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!