Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kuka päättää, jos paritalon osakkaat ovat eri mieltä?

Koti
 
Helsingin Sanomat

Suurin osa paritaloista on asunto-osakeyhtiötä. Yhtiöön voi kuulua yksi tai useampi paritalo, ja isoista yhteisistä asioista päätetään muiden asunto-osakeyhtiöiden tapaan yhtiökokouksessa.

Paritaloasuminen erityisesti kahden perheen asunto-osakeyhtiössä voi olla hankalaa, kun molemmilla asunnoilla on yhtä suuri päätösvalta.

1. Miten remonteista päätetään yhtiömuotoisessa paritalossa?
Kaikissa asunto-osakeyhtiöissä remonttipäätökset tehdään yhtiökokouksessa, ja niihin vaaditaan osakkaiden enemmistö. Koska kahden osakehuoneiston paritaloyhtiössä osakkailla on useimmiten saman verran ääniä, syntyy hankala tilanne, jos osakkaat ovat eri mieltä.

Tasatilanteessa ratkaisee puheenjohtajan ääni. Puheenjohtajan valinnassa taas ratkaisee arpa, jos äänet menevät vaalissa tasan. Näin ollen arvalla valittu puheenjohtaja pääsee päättämään remonteista, jos tasavahvat osakkaat ovat erimielisiä.

"Vähemmistöön" jäävä osakas ei kuitenkaan välttämättä henkisesti sitoudu päätökseen.

2. Joutuuko paritalossa maksamaan osan naapurin ikkunaremontista, jos on kunnostanut itse omat ikkunansa?
Asunto-osakeyhtiölaki määrittelee, että rakenteet, eristeet ja esimerkiksi lämmitys- ja sähköjärjestelmät kuuluvat yhtiön kunnossapitovastuulle. Osakkaan vastuulla ovat huoneiston pinta-materiaalit. Osakkaat voivat halutessaan kirjata laista poikkeavia vastuumääräyksiä yhtiöjärjestykseen.

Jos yhtiöjärjestykseen ei ole kirjattu, että ikkunat kuuluvat kunkin osakkeenomistajan omalle vastuulle, joutuu osallistumaan naapurin ikkunaremonttiin, vaikka olisi jo maksanut oman remonttinsa.

3. Pitääkö toisen puoliskon maksaa, jos naapuri jättää osuutensa vesilaskusta maksamatta?
Vesilaitos lähettää laskun taloyhtiölle eikä laskuta yksittäisiä osakkaita. Jos taloyhtiö jättää laskun maksamatta, vesi katkaistaan.

Jos yhtiöjärjestykseen on merkitty, että taloyhtiö voi ottaa asunnon haltuun maksamattomien vastikkeiden vuoksi, yhtiö voi teoreettisesti ottaa naapuriasunnon yhtiön hallintaan, häätää naapurit ja ottaa tilalle vuokralaiset. Tästä kaikesta pitäisi kuitenkin päättää yhtiökokouksessa.

4. Saavatko asukkaat säilyttää omia laitteitaan yhteisellä pihamaalla?
Asunto-osakeyhtiössä yhteiset alueet ja varastot on tarkoitettu vain taloyhtiön yhteisille tavaroille. Hallituksen kokouksessa tai yhtiökokouksessa yhteisten alueiden käytöstä voi päättää tarkemmin.

5. Toisen asunnossa tapahtuu vahinko, jonka taloyhtiön vakuutus korvaa. Miten omavastuuosuus pitäisi jakaa?
Taloyhtiön kuuluu korvata omavastuu, jos vahinko korvataan taloyhtiön vakuutuksesta. Jos vahinko kuitenkin johtuu osakkaan huolimattomuudesta tai hän on aiheuttanut vahingon, osakas voi joutua korvaamaan yhtiölle omavastuuosuuden.

6. Saako paritalossa asuva kotitalousvähennyksen korjauksista ja remonteista?
Omalla vastuulla olevista korjauksista ja remonteista saa kotitalousvähennyksen. Taloyhtiön vastuulla olevista korjauksista ei saa vähennystä.

Jos yhtiöjärjestyksessä taloyhtiön vastuu rajoittuu kiinteistöveroon ja jätemaksuun, kaikista korjauksista saa kotitalousvähennyksen.

7. Onko paritaloasukkailla vaihtoehtoa asunto-osakeyhtiölle?
Asunto-osakeyhtiön perustamisen sijaan paritalon omistajat voivat omistaa kiinteistön ja tehdä siitä hallinnanjakosopimuksen, jossa sovitaan korjaus- ja muiden kulujen jakamisesta.

Tällaisissa paritaloissa ei tarvita vuosittaista yhtiökokousta, kirjanpitoa ja tilinpäätöstä.

Huono puoli on se, että ostotilanteessa varainsiirtovero on kiinteistömuotoisessa paritalossa korkeampi. Kiinteistön varainsiirtovero on neljä prosenttia kauppahinnasta, kun taas asunto-osakkeesta pitää maksaa veroa vain kaksi prosenttia.

Asiantuntijoina asianajaja Matti Kasso ja Kiinteistöliiton apulaispäälakimies Kristel Pynnönen.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!