Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Paljonko painoa parveke kestää?

Koti
 
Helsingin Sanomat

Tarvitaanko terassipuutarhalle lupa?
Parvekkeelle tai terassille saa tehdä puutarhan lupaa kysymättä tai ilmoittamatta, jos ei koske rakenteisiin eikä puutarha muuta talon ulkonäköä.

Jos puuttuu rakenteisiin, pitää kysyä taloyhtiön lupa. Jo reiän poraaminen seinään tai kaiteeseen on rakenteisiin puuttumista.

Hyvä tapa on aina ilmoittaa taloyhtiölle, jos tekee suuria muutoksia.

Kuinka paljon painoa terassi kestää?
Parvekkeet ja terassit kestävät 150–200 kilon painon per neliö. Siihen sisältyvät ihmiset, kalusteet ja kasvit. Luku tarkoittaa tasaista kuormitusta. Painava kasvulaatikko tai keraaminen ruukku multineen voi ylittää sen.

Jos terassille tuo painavia esineitä, pitää tarkastaa, kestääkö terassi niiden painon. Se selviää talon rakennepiirustuksista, jotka saa taloyhtiön hallitukselta tai isännöitsijältä. Piirustukset on hyvä käydä läpi rakentamisen asiantuntijan kanssa.

Kestävyys vaihtelee talon iän ja rakennustavan mukaan. Hyvä nyrkkisääntö on, että parveke kestää sen, minkä yksi ihminen jaksaa kantaa parvekkeelle.

Mitä terassille saa rakentaa?
Terassipuutarha ei saa muuttaa oleellisella tavalla talon ulkomuotoa. Siksi isoja rakennelmia ei voi tehdä ilmoittamatta siitä taloyhtiölle. Sellaisia ovat esimerkiksi markiisiverho, valokatos ja näkyvät köynnöstuet.

Taloyhtiö voi kieltää rakennelmat, jos ne eivät sen mielestä sovi talon ulkonäköön tai aiheuttavat turvallisuusriskin.

Myös kaupunki voi puuttua liian näkyviin rakennelmiin. Kaupunkikuvaa valvoo rakennusvalvontavirasto.

Saavatko kasvit näkyä ulospäin?
Saavat, mutta kasvit eivät saa pursuta terassin tai parvekkeen ulkopuolelle. Siksi kannattaa välttää esimerkiksi isoja köynnöksiä, jotka karkaavat naapurin puolelle.

Kasvit eivät saa roskata ympäristöä. Siksi terassille ei kannata valita suurilehtisiä kasveja, jotka pudottavat lehdet syksyllä.

Voiko kasteluvesi vaurioittaa rakenteita?
Terassit ja parvekkeet on viemäröity sadeveden poistamiseksi. Samojen viemärien kautta poistuu myös kasvien kastelusta valuva vesi. Jotta vesi pääsee viemäriin, asukkaan pitää huolehtia, että hiekka, roskat tai kasvijäte eivät tuki vedenpoistoa.

Seisova tai rakenteisiin virtaava vesi voi vaurioittaa rakenteita.

Saako vuokra-asuntoon tehdä terassi- tai parvekepuutarhan?
Vuokralaisella on samat oikeudet sisustaa parveketta kuin omistusasunnossa asuvalla. Kannattaa kuitenkin aina tarkastaa, onko vuokrasopimuksessa sovittu jotakin asunnon ulkotilojen käytöstä. Vuokralaisen on syytä pyytä vuokranantajalta lupa esimerkiksi reikien poraamiseen.

Asiantuntijoina Kiinteistöliitto Uusimaan neuvontainsinööri Jari Hännikänen, Kiinteistöliiton apulaispäälakimies Kristel Pynnönen ja Isännöintiliiton lakimies Jaana Sallmén.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!