Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Naisten sienivimmassa on jotakin pelottavaa

Koti
 
Tuomas Vimma
Kirjoittaja on helsinkiläinen rakennusalan yrittäjä, joka saa elantonsa rakennusalan konttoritöitä tekemällä ja romaaneja kirjoittamalla.

Vaikka kulunut kesä mökkimaisemissamme Porvoossa on ollut kylmä ja kyinen, on meitä vastaavasti hellitty loistavalla sienisadolla. Hieman huvittuneena olen seurannut sitä, kuinka suvun naiset mielipuolinen kiilto silmissään laukkaavat heti aamusta ämpärit kolisten korpeen.

Ei niin, että minäkään nyt kantarellin päälle sylkisin, mutta useat naiset keväästä syksyyn valtaavassa sienivimmassa on jotakin upean atavistista – jopa hieman pelottavaa.

Keräilykausi alkaa räjähdyksenomaisesti yleensä vapun alla Facebookiin ilmestyvän kuvan laukaisemana: joku on löytänyt jostain päin Suomea yhden pikkuruisen korvasienen.

Seuraavan muutaman viikon aikana sosiaalista mediaa selaillessa voi kuvitella, millainen joukkopsykoosi 1800-luvun lopun Klondikessa on vallinnut. Vaimoani lainaten: "Korvasieni on niin hyvä sieni, että sitä kannattaa etsiä vaikka ei löytäisikään."

Kevätsesonkia seuraa lyhyt suvantovaihe. Sitten sotatorvi kajahtaa jälleen: joku julkaisee kuvan ensimmäisestä kantarellisaaliistaan. Taas viedään naista kumisaappaat lonksuen metsään.

Tämän jälkeen ei paatunut mykofiili koe saaliitonta päivää, siitä pitävät huolen peräjälkeen ilmestyvät mustat torvisienet, haperot, herkkutatit sekä suppilovahverot. Sienikuivurit laulavat iltaisin kilvan ja aarteita lajitellaan pakasterasioihin. Vasta kun kunnon nietos peittää maan, koittaa lyhyt levon aika.

Huvittavinta sienihulluudessa on tapa, jolla omiin salaisiin sienipaikkoihin suhtaudutaan. Siinä missä kalamies neuvoisi toiselle parhaan syöntipaikkansa, eksyttää sienestäjä vaikka iäkkään mummonsa kintereiltään varjellakseen sala-apajaansa.

Ja sitä kiroilun määrää, jos naapuri on ehtinyt putsaamaan sen ensin. Tyhmempi voisi kuvitella, että perhekunnan selviytyminen talven yli riippuisi vielä näinä päivinä säilöttyjen sienien määrästä.

Sulatimme hiljattain pakastimen, ja löysimme sieltä herkkutatteja vuodelta 2005. Kun kyselin vaimoltani syytä siihen, että säilytimme kymmenen vuotta vanhoja sieniä, sain vastaukseksi tiuskaisun "hyvällä upseerilla on aina reservejä". Rouvan silmien kiillosta päättelin, että nyt kannatti antaa aiheen olla.

Yksi asia on kuitenkin varma: jos olisimme eläneet 10 000 vuotta sitten, olisi meidän luolakuntamme selvinnyt pulleina talven ylitse laiskempien naapurien nääntyessä nälkään.

Joskaan sillä yhdellä mökkilaiturin päästä kalastamallani hauella emme olisi pitkään herkutelleet, vaan proteiinit olisivat kertyneet sienikunnan aarteista. Eikä se, joka ei valkoviiniin keitettyä tattirisottoa arvosta, ansaitse tatteja, valkoviiniä eikä risottoa.

hs.koti@hs.fi

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!