Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Mehiläiset viihtyvät Berliinin parvekkeilla

Koti
 
Jonas Tölle
Berliiniläiset Yvonne Hiller ja Marcel Amsbeck viljelevät viidennen kerroksen parvekkeellaan muun muassa perunoita.
Berliiniläiset Yvonne Hiller ja Marcel Amsbeck viljelevät viidennen kerroksen parvekkeellaan muun muassa perunoita. Kuva: Jonas Tölle

Berliiniläiset näyttävät mallia, kuinka keskellä suurkaupunkia voi harrastaa puutarhanhoitoa. Yhteisöpuutarhoja on työpaikkojen katoilla, Neukölln Arcaden kauppakeskuksen parkkihallin päällä ja jopa Tempelhofin vanhan lentokentän kiitoratojen välissä.

Vehreät viljelykset ovat Berliinissä toki yleisiä myös tavallisissa asunnoissa. Jos ei ole omaa pihaa, se tuodaan Saksassa parvekkeelle.

Marcel Amsbeck ja Yvonne Hiller muuttivat Neuköllnin kaupunginosaan viisi vuotta sitten ja päättivät koittaa parvekeviljelyä, vaikka kummallakaan ei ollut kokemusta puutarhanhoidosta. Ensimmäisenä he hankkivat valmiita taimia: yrttejä ja tomaatteja. Runsas tomaattisato yllätti pariskunnan.

"Enkä itse asiassa edes pidä tomaateista", huomauttaa Amsbeck ja purskahtaa nauruun.

Tärkeintä viljelyssä ei heille kuitenkaan ole sadon suuruus.

"Päivä alkaa hyvin, kun voi tulla aamulla parvekkeelle ja katsoa mitä yön aikana on tapahtunut", Hiller kertoo. "Kasvuprosessin seuraamisessa on jotakin rauhoittavaa. Aina ei edes tee mieli syödä satoa, koska nautin niin paljon kasvien katselusta."

Vastapäisen talon parvekkeilla rehottaa erilaisia köynnöksiä ja kehäkukkia. Alakerran naapuri viljelee terassillaan vihanneksia lastensa kanssa, viereisen talon parvekkeella kasvaa iso kurpitsa.

Amsbeckin ja Hillerin parvekelaatikoista nousee perunoita, vadelmia, chilejä, paprikoita, tomaatteja, kurkkuja, laventelia ja punajuuria. Itse nikkaroiduilla puupöydillä on erilaisia viikunapuita ja pieni laakeripuu. Yrttipurkeista pilkistää niin salviaa, piparminttua kuin sitruunatimjamia.

Pariskunnan parvekepuutarhassa on eläimiäkin. Seinällä nimittäin roikkuu mehiläishotelli.

Mehiläishotellit yleistyivät Saksassa muutama vuosi sitten. "Hotellit" antavat pölytyspaikan kaupungissa helposti asunnottomiksi jääville mehiläisille ja -ampiaisille ja ovat näin hyödyksi koko puutarhalle. 

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!