Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Opiskelija-asuntojen suunnittelijat huomioivat nukahtamisen suihkuun

Koti
 
Ville Männikkö
Hoasin uudessa talossa Jätkäsaaressa pääsee saunatiloista kattoterassille.
Hoasin uudessa talossa Jätkäsaaressa pääsee saunatiloista kattoterassille. Kuva: Ville Männikkö

Mitä tarvitaan opiskelija-asuntoon?

Ainakin kaksi lattiakaivoa kylpyhuoneeseen. Näin ovat päättäneet opiskelija-asuntojen suunnittelijat esimerkiksi Tampereella ja Jyväskylässä. Kaupungeissa on jo monta vuotta rakennettu kylppäreihin kaksi lattiakaivoa, jotta toisen päälle nukahtaminen ei aiheuttaisi kallista vesivahinkoa.

Tampereen opiskelija-asuntosäätiön (Toas) toimitusjohtaja Timo Lehto kertoo, että kahden lattiakaivon tuoma taloudellinen säästö on suurempi kuin kaivojen rakentamiskustannukset.

"Suihkuun nukahtamisia sattuu yleensä tähän aikaan vuodesta, kun ihmiset muuttavat Toasin asuntoihin ja tutustuvat opiskelijaelämään."

Opiskelija-asuntojen suunnittelijat pyrkivät ottamaan huomioon myös muut opiskelijoiden erityistarpeet kuin yölliset suihkutuokiot, esimerkiksi pyöräilyn suosion.

Toisaalta opiskelija-asuntoja koskevat yleiset asuntorakentamisen säädökset, esimerkiksi esteettömyys- ja autopaikkavaatimukset. Esteettömyyttä vaatii laki, ja autopaikkoja kunnalliset kaavamääräykset.

Helsingin seudun opiskelija-asuntosäätiö (Hoas) on kuitenkin saanut luvan kaavoittaa määräyksistä vähemmän autopaikkoja. Näin rahaa on jäänyt enemmän pyörävarastoihin.

Jotkin Hoasin kohteet ovat saaneet luvan joustaa myös esteettömyysvaatimuksista. Esimerkiksi Jätkäsaaren opiskelija-asunnoista vain osa on esteettömiä, mutta taloon pääsee vierailemaan esteettömästi.

Tulevaisuudessa opiskelija-asunnoista aiempaa pienempi osa on esteettömiä, koska hallitusohjelmaan on kirjattu vaatimusten lieventäminen.

Hoas kokeilee uusissa kohteissaan myös uudenlaisia yhteiskämppäratkaisuja.

"Jätkäsaaressa on kimppayksiöitä, joissa keittiö on jaettu, mutta huoneisiin mahtuu jääkaappi ja vaikka pieni mikroaaltouuni", kertoo Hoasin asiakkuuspäällikkö Liina Länsiluoto.

Haluatko lukea koko artikkelin?
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!