Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Paritaloissa riidellään rahasta ja remonteista – näin selviät kiistoista

Koti
 
Savanna Saarikko
Laura Oja
Pirjo ja Eero Nieminen sekä Päivi ja Sakari Jaamala ovat asuneet paritalonaapureina jo kolmekymmentä vuotta. He ovat jakaneet takapihan sovussa kahteen yhtä suureen osaan.
Pirjo ja Eero Nieminen sekä Päivi ja Sakari Jaamala ovat asuneet paritalonaapureina jo kolmekymmentä vuotta. He ovat jakaneet takapihan sovussa kahteen yhtä suureen osaan. Kuva: Laura Oja

Lukijoiden neuvoja paritaloasumiseen

 Sopikaa selvästi vastuut ja työt.

 Yhteistyötä helpottaa, kun vähentää yhteiset menot minimiin.

 Selvitä, mitä taloyhtiö omistaa.

 Säännöllinen ja tihein välein pidettävä osakaskokous, josta laaditaan pöytäkirja, torjuu paineiden kertymistä.

 Yhtiöjärjestykseen kannattaa liittää kartta, johon on selkeästi merkitty piha-alueen jako. Matala puu- tai pensasaita merkitsemään rajaa ei ole pahasta.

 Yleensä naapuruussuhde on paritalossa hieman läheisempi kuin rivitalossa, mutta sopuisa ja järkevä ihminen pärjää – ainakin, jos toisella puolella on samoin ominaisuuksin varustettu ihminen.

 Paritaloasuminen ei sovi omaa tilaa ja rauhaa kaipaavalle, koska paritalossa on vaikeampi olla anonyymi.

 Paritalollamme on oma Whatsapp-ryhmä. Sen kautta on helppo viestiä niin, että kaikki pysyvät ajan tasalla pienistäkin asioista, kuten vaikka etupihalla pesivistä linnuista.

Kymmenen vuotta sitten Eero ja Pirjo Niemisen Anelma-koira alkoi käydä sunnuntaisin aamukakalla paritalonaapurien keittiön ikkunan alla. Ennen kuin naapurit Päivi ja Sakari Jaamala ehtivät hermostua rituaaliin, Niemiset rakensivat aidan koiraesteeksi paritalon yhteiselle pihalle – Jaamaloiden suostumuksella tietenkin.

Samalla tyylillä Niemiset ja Jaamalat ovat hoitaneet Vantaan Nikinmäessä sijaitsevan paritalon asioita koko 30-vuotisen naapurussuhteen ajan: molemmat perheet pitävät huolta omista velvollisuuksistaan ja ottavat naapurit huomioon.

Asioiden hoitamista on helpottanut se, että Jaamalat ja Niemiset tunsivat toisensa hyvin ennen kuin ryhtyivät rakennuttamaan yhteistä paritaloa. Pirjo Nieminen ja Päivi Jaamala ovat siskoksia. Eero Nieminen ja Sakari Jaamala taas ovat keskenään ystäviä jo nuoruusvuosilta.

Miehet rakensivat talon yhdessä. Sakari Jaamala on ammatiltaan rakennusmestari, joten hän myös itse valvoi rakennustöitä. Molemmat asunnot ovat samankokoisia, noin 120 neliön suuruisia, joten asunto-osakeyhtiössä äänivalta on perheiden kesken tasan.

"Paritaloon ei missään tapauksessa kannata rakentaa erikokoisia asuntoja. Muuten kulujen ja velvollisuuksien määrittäminen on hankalaa", Sakari Jaamala sanoo.

Molemmat perheet vastaavat itse asuntojensa sisätiloista ja niiden kunnostamisesta. Talon ulkopuoli ja rakenteet hoidetaan yhteisesti.

Tilastokeskuksen tietojen mukaan viime vuonna Suomessa oli 72 000 paritaloa, joissa asui 282 000 henkeä.

Omakotitaloissa asui miltei kymmenkertainen määrä eli 2,7 miljoonaa ihmistä, ja rivitaloissakin 700 000 henkeä.

Suomen Kiinteistönvälittäjäliiton toimitusjohtaja Jaana Anttila-Kangas arvioi, että suurin osa paritaloon muuttavista ei tunne naapuriaan entuudestaan. Tämä voi aiheuttaa kitkaa siitä, miten yhteiselämä sovitetaan toisen perheen tapoihin.

"Keskinäiseen sopimukseen on hyvä kirjata ylös yksityiskohtiakin, kuten missä sijaitsee jätepiste ja miten talvikunnossapito hoidetaan", Anttila-Kangas sanoo.

Hänen mukaansa paritalonpuolikkaan myyminen saattaa kestää tavallista kauemmin, koska paritalot eivät kiinnosta yhtä laajaa ostajakuntaa kuin omakoti- ja rivitaloasunnot.

Jaamalat ja Niemiset uskovat, että ovat säilyttäneet sovun, koska yhteisestä talosta huolimatta käyttö- ja ylläpitokulut ovat asuntokohtaisia.

Asunnoissa on omat lämmitys- ja ilmanvaihtojärjestelmät, ja perheet maksavat vesi- ja energialaskun kulutuksen perusteella.

Laskut tulevat taloyhtiön nimissä, ja Sakari Jaamala laskee molempien osuudet. Molemmissa asunnoissa on omat sähkö- ja vesimittarit. Eero Nieminen hoitaa puolestaan yhtiön kirjanpidon.

"Ikinä ei ole ollut rahojen kanssa ongelmia", Pirjo Nieminen sanoo.

"Vasta ostin maalit ja pensselit taloyhtiölle porttien maalaamiseen. Sellaisista ei tarvitse pitää hallituksen kokousta", Sakari Jaamala kertoo.

Kaikilla paritaloasujilla ei suju yhtä sopuisasti. HS kysyi lukijoiden kokemuksia paritaloasumisesta. Moni lukija kertoi raha-asioiden aiheuttavan erimielisyyksiä.

Erityisesti asunto-osakeyhtiömuotoisissa paritaloissa riitoja voi tulla helposti, kun osa vastuista kuuluu yhteisesti kaikille osakkaille. Suurin osa paritaloista on asunto-osakeyhtiöitä.

Yleinen kiistanaihe on vesilasku, jos asunnoissa ei ole omia vesimittareita. Eräässä paritaloyhtiössä kulut on määritelty jaettavaksi tasan puoliksi, joten yksin asuva mies maksaa puolet vesilaskusta, vaikka naapurissa asuu nelihenkinen perhe.

Toisessa paritaloyhtiössä lukijan naapuri jätti kaukolämpö- ja vesilaskut maksamatta, ja ne perittiin lukijan perheeltä.

Myös remontit aiheuttavat usein eripuraa. Eräs lukija tuskailee, että naapuri haluaisi remontoida taloa hienompaan kuntoon, mutta lukijan omat rahat riittävät vain välttämättömiin korjauksiin.

Yhteinen lämmitysjärjestelmäkin voi tuottaa ongelmia.

"Naapurit halusivat säästää lämmityskuluissa. Lämpö laskettiin alle 20 asteeseen. Heille se sopi hyvin, mutta minä palelin kaiken aikaa", lukija kirjoittaa.

Myös yhteisten alueiden kuten pihan ja varaston käyttö on yleinen riidan aihe. Erään lukijan naapurit valtaavat yhteisen pihan aamusta iltaan, mutta eivät osallistu sen hoitamiseen.

Toisen lukijan naapurit säilyttävät polkupyöriään yhteisessä varastossa, vaikka varasto on tarkoitettu vain taloyhtiön yhteisille tavaroille. Kolmannen naapuri täyttää usein raivausvimmassaan yhteisen jätesäiliön kierrätyskelpoisella tavaralla niin, etteivät kotitalousjätteet enää mahdu sekaan.

Jaamaloiden ja Niemisten pitkänmallinen tontti sopii hyvin paritaloasumiseen. Molemmilla on oma rauha talon päädyissä, ja myös asuntojen sisäänkäynnit ovat päädyissä. Jaamalat asuvat etelässä ja Niemiset pohjoisessa. Jaostakaan ei syntynyt riitaa.

"Meille sopi paremmin pohjoispääty, jotta nuorimmainen lapsemme olisi mahdollisimman kaukana tiestä", Pirjo Nieminen kertoo.

Perheiden samanlainen elämäntilanne on helpottanut talon jakamista. Kun lapset olivat pieniä, piha oli yhtenäistä aluetta, jossa viisi serkusta pelasivat jalkapalloa, keinuivat ja taiteilivat köysiradassa.

Koska lapset harrastivat samoja lajeja kuten kilpauintia, jalkapalloa, painonnostoa ja yleisurheilua, vanhemmat pystyivät jakamaan kuskauksia.

"Jos ruoka ei maistunut omalla puolella, niin lapset menivät katsomaan, mitä naapurissa oli tarjolla", Pirjo Nieminen sanoo ja hymyilee.

Myös moni HS:n lukija kertoi paritaloasumisen hyvistä puolista: Naapurista voi käydä lainaamassa leivinjauhetta tai munia. Lähellä on joku joka voi kastella kukkia poissa ollessa. Lapsille ja itselle on seuraa lähellä. Hyvät paritalonaapurukset huolehtivat toistensa lemmikeistä ja vaihtavat perennan juuria keskenään.

Jaamaloiden ja Niemisten perheet eivät jakaneet pelkkää taloa, vaan kun lapset olivat alle kouluikäisiä, äidit jakoivat kerran työnkin: sairaanhoitajan sijaisuudenkin. He kävivät vuoroviikoin töissä, ja vapaalla ollut hoiti viittä lasta.

Erimielisyyksiä perheillä on ollut ani harvoin.

"Joskus on tullut jotain sanomista", Pirjo Nieminen sanoo.

Laura Oja
Jaamaloiden ja Niemisten paritalon etupihalla on molemmille perheille oma varasto. Sakari Jaamala ja Eero Nieminen jakavat kuitenkin painepesurin, oksasilppurin ja muut isot laitteet.
Jaamaloiden ja Niemisten paritalon etupihalla on molemmille perheille oma varasto. Sakari Jaamala ja Eero Nieminen jakavat kuitenkin painepesurin, oksasilppurin ja muut isot laitteet.

"Mutta seuraavana päivänä on jo soiteltu ja pyydetty anteeksi, puolin ja toisin", Päivi Jaamala jatkaa.

Nyt kun lapset ovat muuttaneet pois kotoa, perheet ovat muokanneet oman puolen pihasta mieleisekseen. Keskelle pihaa on noussut kaksi lähes identtistä kesäkeittiötä, ja siellä täällä pilkistää kukkaistutuksia.

"Kumpikaan perhe ei ole onneksi puutarhaihmisiä. Jos olisi, niin sitten sitä helposti kyttäisi, jos voikukka leviää naapurin puolelta", Päivi Jaamala sanoo.

"Paritaloasumisessa täytyy olla sillä lailla, että molemmilla on oma rauha", hän jatkaa.

Perheet ovat jakaneet alueen sovussa samankokoisiin alueisiin, mutta asiasta ei ole sovittu kirjallisesti.

"Jos jompikumpi muuttaa pois, niin yhtiöjärjestykseen pitää merkitä tarkasti molempien omat piha-alueet ja muut oikeudet ja vastuut", Sakari Jaamala sanoo.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!