Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Näin teet kerrostalon terassille puutarhan, jota tumpelokin osaa hoitaa

Koti
 
Jaana Laitinen
Tatu Hiltunen
Leena Huovisen terassipuutarhassa kasvit viihtyvät isoissa laatikoissa ja ruukuissa. Verililjapuun alla on pyörät, jotta kasvia voi tarvittaessa siirtää. Oikealla kasvaa riippahernepuu, ja keskellä terassia isossa saavissa syreeni.
Leena Huovisen terassipuutarhassa kasvit viihtyvät isoissa laatikoissa ja ruukuissa. Verililjapuun alla on pyörät, jotta kasvia voi tarvittaessa siirtää. Oikealla kasvaa riippahernepuu, ja keskellä terassia isossa saavissa syreeni. Kuva: Tatu Hiltunen

Tällä pihalla citykanit eivät popsi istutuksia. Leena Huovisen ja hänen perheensä kesäparatiisi on terassipuutarha viidennen kerroksen asunnossa Helsingin Pikku-Huopalahdessa Terassitalona tunnetussa rakennuksessa.

Perheen "piha" on ison yksiön kokoinen, liki 40 neliötä, ja siellä kasvaa puita, kukkia, köynnöksiä, marjapensaita ja yrttejä. Terassin etuosassa on auringossa viihtyviä kasveja. Isot istutusaltaat kasveineen erottavat siitä oleskelualueen, jossa on iso puutarhapöytä tuoleineen sekä sohva.

Leena Huovisen köynnösseinällä kasvaa myös kääpiöomenapuu.
Leena Huovisen köynnösseinällä kasvaa myös kääpiöomenapuu.

Keskellä terassia kasvaa syreeni jättimäisessä kylpypaljua muistuttavassa altaassa. Samanlainen allas on talon kaikilla terasseilla. Sen lisäksi Huovinen on nikkaroinut puolisonsa kanssa kasvulaatikot muille puille ja runsaille istutuksille.

Terassipuutarhan suunnittelussa auttoi puutarha-alan ammattilainen. Työ maksoi reilut kymmenen vuotta sitten noin kaksisataa euroa. Summa on maksanut itsensä takaisin, kun kuhunkin paikkaan valittiin heti oikeat kasvit.

"En olisi itse osannut ostaa esimerkiksi rauniokilkkaa", Huovinen sanoo.

Jos haluaa muuttaa kerrostaloterassin tai ison parvekkeen puutarhaksi, loppukesä on hyvä aika ryhtyä toimeen.

Kasveja, multaa, kasvulaatikoita ja kalusteita saa alennusmyynneistä. Loppukesällä istutetut kasvit alkavat kasvaa keväällä aikaisin.

Syksyn alla myös puutarhureilta saa helpommin varattua suunnitteluaikoja.

Sisustusarkkitehti Leena Carelse, joka tekee myös vihersuunnitteluja, antoi seuraavat vinkit terassi- tai parvekepuutarhan suunnitteluun ja hoitoon.

Varaa tilaa kalusteille

Suunnittele puutarha sen mukaan, mitä haluat terassilla tehdä. Varaa terassilta tilaa eri toiminnoille, esimerkiksi pöytäryhmälle, keinulle ja lepolassille.

Ympäröi sen jälkeen seinät monivuotisilla, helppohoitoisilla koristekasveilla. Voit käyttää kasveja ison terassin tilanjakajina. Niillä saat tehtyä myös varjoa oleskeluryhmän eteen kuumina kesinä. Jos isojen ruukkujen tai laatikkojen alla on pyörät, niitä voi siirrellä tarpeen mukaan.

Osta isoja kasvulaatikoita

Useimmat monivuotiset kasvit säilyvät terassilla hengissä talven yli, jos niillä on isot ruukut tai kasvulaatikot.

Istutusastioissa pitää olla pohjassa reiät, joista vesi pääsee virtaamaan pois. Jos laatikoihin jää syksyllä vettä, vesi jäätyy, ja jää rikkoo kasvien juuret.

Monivuotisten kasvien istutusastioiden pitää olla mielellään vähintään 70–80 senttiä korkeita ja leveyden vähintään 50–60 senttiä. Astiat voivat olla myös reilusti suurempia.

Käytä raskaiden saviruukkujen sijasta kasvusäkkejä ja uusia keveitä ruukkumateriaaleja. Tee keveitä köynnöstukia naruista, pajuista ja kanahäkkiverkoista.

Puut tuovat korkeutta

Pikku-Huopalahden Terassitalo on saanut nimensä rakennuksen siipien isoista terasseista.
Pikku-Huopalahden Terassitalo on saanut nimensä rakennuksen siipien isoista terasseista.

Täytä laatikot hyvällä, lannoitetulla puutarhamullalla. Istuta laatikkoihin pieniä puita ja puumaisia pensaita. Terassille sopivat erityisesti puiden alaspäin roikkuvat lajikkeet eli riippapuut. Kokeile esimerkiksi riippapihlajaa tai riippahernepuuta.

Myös pienimmät syreenit mahtuvat terassille. Voit valita lisäksi marjapensaita ja syreenejä. Terasseille sopivat hyvin myös kapeat pilariomenapuut.

Puilla saat korkeutta puutarhaan. Niiden juurelta löytyy hyviä kasvupaikkoja perennoille. Istuta esimerkiksi lyhtykoisoja, morsiusharsoja, liljoja, kurjenmiekkoja tai leimuja. Kun valitset puita ja isoja pensaita, tarkasta aina, miten korkeiksi ja leveiksi ne kasvavat. Esimerkiksi tuijista tulee vuosien mittaan kookkaita.

Havut ovat kauniita talvella

Terassille sopivat myös monet havupuut. Ne tuovat parvekkeelle väriä myös talvella. Havupuut pitää suojata kevättalvella auringon paisteelta peitteillä. Muuten ne kuivuvat hengiltä, kun aurinko haihduttaa vettä neulasista.

Monia puita voi leikata. Esimerkiksi kuusista, tuijista ja marjakuusista saa matalia ja tuuheita saksien avulla.

Paahteeseen heiniä, varjoon lehtiä

Kun isot puut ja pensaat ovat paikoillaan, niiden alle voi istuttaa esimerkiksi perennoja. Valitse kasvit kunkin terassin kohdan valoisuuden mukaan. Kasvien mukana tulevat ohjeet kertovat, viihtyvätkö ne varjossa, puolivalossa vai auringossa.

Paahteeseen ja tuuliseen paikkaan sopivat heinäkasvit ja mehikasvit. Varjossa viihtyvät monet värikäslehtiset mutta vaatimattomasti kukkivat kasvit, esimerkiksi kuunliljat. Niukassa valossa kukkijoitakin on: muun muassa särkynytsydän, angervot, hortensiat, orvokit.

Köynnöksillä voi piilottaa betoniseinät.

Ruokakasvit valoon

Jos kasvatat ruokakasveja, sijoita ne terassin aurinkoisimpaan kohtaan. Ruokakasvit tarvitsevat lämpöä ja aurinkoa, useimmat koristekasvit viihtyvät suojassa suoralta paisteelta.

Sijoita yrttien, salaattien, chilien ja tomaattien ruukut paikkaan, jossa on lämmintä ja suojaista. Terassilla viihtyvät myös herukat, karviaiset ja pensasmustikat. Voit istuttaa niitä isoihin laatikkoihin muiden kasvien sekaan.

Kasvata herneitä pajukehikossa ja sipuleita pitkissä parvekelaatikoissa.

Kesäkukista väriä ja vaihtelua

Voit vaihdella terassin ilmettä istuttamalla monivuotisten kasvien sekaan kesäkukkia ja -köynnöksiä. Niitä voit kasvattaa myös omissa pienissä ruukuissa, istutusastioissa ja laatikoissa, samoin kuin ruokakasveja.

Kokeile esimerkiksi lobelioita, kesäharsoja, kehäkukkia, kelloköynnöksiä ja krasseja. Kesäkukkien ja -köynnösten siemenet ovat halpoja.

Opettele kasteluniksit

Kovina hellekesinä puutarha vaatii ahkeraa kastelua.

Etenkin pienissä ruukuissa kasvavat kasvit tarvitsevat vettä jopa päivittäin.

Aurinkoisina kausina myös isojen laatikoiden kasvit vaativat vettä pari kertaa viikossa.

Kasteluvälejä voi pidentää monilla nikseillä. Yksi on laittaa mullan päälle katetta. Se pidättää kosteutta ja vähentää kastelun tarvetta. Toinen on sekoittaa mullan joukkoon kastelukiteitä. Ne sitovat vettä ja vapauttavat sitä multaan tasaisesti.

Kolmanteen kikkaan tarvitaan iso limsapullo: Leikkaa pullon pohja irti ja työnnä pullon suu multaan ilman korkkia. Kun pullon nyt täyttää vedellä, se vapauttaa multaan vettä pikkuhiljaa.

Kastele kerralla kunnolla ja aina illalla. Niin kasvi ehtii juoda yöllä vettä, ja se pärjää päivän paahteessa.

Kukkivat kasvit tarvitsevat lannoitetta läpi kesän. Muut kasvit pärjäävät, kun annat niille kevätlannoitetta keväällä ja syyslannoitetta elokuussa.

Heitä kevään tullen mullan sekaan kalkkia. Lisää keväällä laatikoihin multaa tarpeen mukaan.

Aniliininpunainen kesäharso .
Aniliininpunainen kesäharso .

Valkoinen morsiusharso.
Valkoinen morsiusharso.

Alppikärhön kukkien tilalle kehittyy kesän mittaan karvapallot.
Alppikärhön kukkien tilalle kehittyy kesän mittaan karvapallot.

Lyhtykoison kukat hapertuvat pitsiveistokseksi.
Lyhtykoison kukat hapertuvat pitsiveistokseksi.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!