Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Luin kesällä alkukodeista, linnoista ja Auschwitzin parakeista

Koti
 
Riina Katajavuori
Kirjoittaja on helsinkiläinen kirjailija, joka asuu 1950-luvun kerrostalossa.

Luin lomalla neljä romaania. Tärkeässä roolissa niissä olivat kodit ja muut ihmisten säilöntäpaikat.

Katri Tapolan Härkätaistelu ja Saara Turusen Rakkaudenhirviö ovat kielellisesti eri maailmoista, mutta kummassakin rimpuillaan eroon lapsuuskodin ilmastosta. Voiko aikuisena päästä siitä irti, ja jos niin miten?

Turusen värjyvä päähenkilö ponnistaa tuppukylästä taidelukioon, elokuvakouluun, teatterikouluun, Lontooseen ja Espanjaan, mutta säilyttää kaikkialla itsensä mitätöinnin perusopin. Joukosta ei saa poiketa, erikoisuus on pelottavaa. Sitä mieltä on valkotiilisessä alkukodissa hallitseva äiti.

Tapolan Taina Toro teutaroi upeassa asunnossaan. Työtön mies vaikenee, lasta on hankala rakastaa. Oma isä, Keisariksi nimetty maallikkosaarnaaja, pauhasi aikoinaan teltoissa ihmisiä kaaduksiin. Tytär joutui jonnekin rakkaudettomuuden hukkateille.

Lopulta on pakko kohdata lapsuudenkoti ja lapsuuden minä, muuten solmut eivät aukea.

Thomas Bernhardin Häiriössä maalaislääkäri tekee poikansa kanssa päivän potilaskierrosta toinen toistaan synkemmissä taloissa ja linnoissa. Vastassa on kummajaisia ja ruhtinaita.

Erään hullun raajarikon asumuksessa seinillä roikkuu säveltäjien muotokuvia. Niihin asukas on kirjoittanut luonnehdintoja. Mozartin kuvassa lukee: "Suurtakin suurempi!" Beethovenin pään yllä: "Traagisempi kuin minä!" Haydn-kuvassa: "Sianpää". Ja Gluckin yläpuolella: "En tykkää!"

Anton Bruckner: "Tingeltangelia!" Purcell: "Ole hiljaa senkin skotti!" Béla Bartókin kuvaan on kirjoitettu: "Minä kuuntelen!"

Imre Kertészin romaanissa Kohtalottomuus 14-vuotias poika lupautuu toiveikkaana työhön Saksaan mutta löytää itsensä Auschwitzista. Hämmentävällä topakkuudella nuori kertoja kuvailee kolmen päivän janoista junamatkaa 60 hengen umpivaunussa ja sitä seuraavia hygieniaoperaatioita (myös alapääkarvat ajetaan) ynnä muita saapumisrituaaleja.

Poika majoitetaan sementtilattiaiseen kylmään parakkiin, jossa yölepo on mahdollista nojaamalla selkää takana istuvan pojan sääriin.

"(...) ja koska olin kaikkien uusien elämyksien ja kokemuksien jäljiltä jo väsynyt ja uninenkin, nukahdin tuota pikaa."

hs.koti@hs.fi
Kirjoittaja on helsinkiläinen kirjailija, joka asuu 1950-luvun kerrostalossa.


Haluatko lukea koko artikkelin?
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!