Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tornitalossa saa olla omassa rauhassa

Suomen korkeimmassa asuintalossa ei tarvitse pitää verhoja kiinni eikä kadulta kantaudu häiritseviä ääniä.

Koti
 
Helsingin Sanomat
Mika Ranta HS
86-metrinen Cirrus Vuosaaressa on Suomen korkein asuintalo.
86-metrinen Cirrus Vuosaaressa on Suomen korkein asuintalo. Kuva: Mika Ranta HS

Kolmion ikkunoista avautuu näkymä, jollaisesta vain harva pääsee nauttimaan. Edessä ei ole naapuritalon seinää vaan horisontti ja sitä ennen loputtomasti merta ja metsää – lintuperspektiivistä.

"Tuolla näkyy Kilpilahden jalostamo. Sinne on linnuntietä 25 kilometriä", Petri Lievo sanoo ja osoittaa olohuoneensa ikkunasta.

Kun kääntää päätä, verkkokalvolle piirtyy Sipoon pirstaleinen saaristo ja Suomenlahti.

Lievon koti on Suomen korkeimmassa asuinrakennuksessa, Vuosaaren Cirrus-tornin 17:nnessä kerroksessa.

Kovalla puhurilla tornitalo aavistuksen taipuu, mutta sisällä talossa sitä ei huomaa. Muutenkin asumisen arki on tornitalossa Lievon mukaan varsin samanlaista kuin tavallisessa kerrostalossa. Mitä nyt verhoja ei tarvitse pitää kiinni.

Pari muutakin erityispiirrettä on: joskus pilvet peittävät näkymän Lievon ikkunoista, ja muutaman kerran hän on juonut aamukahvinsa maan pinnalle laskeutuneen sumupilven yläpuolella.

"Se vastaa lentokonenäkymää. Näyttää hauskalta, kun Vuosaaren voimalaitoksen piiput ovat piilossa pilvessä, mutta vesihöyry nousee sumun yläreunan läpi."

Läheinen rakennustyömaa nostokurkineen näyttää Lievon parvekkeelta katsottuna hiekkalaatikkoleikiltä. Oikeassa pilvenpiirtäjäkaupungissa 17 kerrosta ei silti olisi vielä mitään.

"Kaverillani oli New Yorkissa hotellihuone 17:nnessä kerroksessa. Hänestä tuntui kuin huone olisi ollut katutasossa, koska ympärillä oli paljon korkeampia rakennuksia."

Cirruksessa on 26 kerrosta, ja sen korkeus on 86 metriä. Kattoterassilla kaikki kalusteet on pultattu kiinni, ettei tuuli veisi niitä.

Aurinkoisena päivänä asukkaat tulevat katolle piknikkorin kanssa nauttimaan eväistä ja ihastelemaan maisemia. Uutena vuotena terassille kokoonnutaan katsomaan raketteja.

"Se on Helsingin harvoja paikkoja, joissa ilotulituksia voi katsoa alaspäin", Lievo kertoo ja myhäilee.

Kuinka kauas Cirruksesta sitten näkee? Tallinnaan asti?

"Ei näe. Maapallon kaarevuus estää sen", Lievo vastaa.

"Erittäin hyvällä kelillä Tallinnasta näkee kaikkien yli 300 metriä korkeiden rakennusten 300 metriä ylittävät osa. Eikä Tallinnassa monta yli 300-metristä rakennusta ole."

Tv-torni on itse asiassa ainoa.

Yksi huono puoli tornitaloasumisessa asukkaiden mielestä on: kun on kerran asunut korkealla, ei tee enää mieli matalampaan majaan, vaikka asuminen olisi halvempaa.

Cirruksen taloyhtiön hallituksen puheenjohtaja Jani Tiainen kertoo, että tinki vaimonsa kanssa neliöistä, jotta he pääsivät tornin asukkaiksi.

"Ylempänä asuessa saa olla ihan omassa rauhassa, eristyksissä muusta kaupungista."

Vantaalta olisi saanut paritalon puolikkaan samalla rahalla, jolla itähelsinkiläisestä tornitalosta irtosi 56 neliön kaksio yhdeksännestä kerroksesta.

"Kaverit kommentoivat, että oletteko hulluja. He kyllä ymmärsivät, kun näkivät nämä maisemat. Sanoivat, että teimme oikean ratkaisun."

Säätiedotuksiakaan ei tarvitse enää seurata. Tiaisen parvekkeelta näkee, että Itäkeskuksessa sataa ja keskustassa on pouta. Ja jos ulkona tulee vettä, hän ei lähde lenkille, vaan kävelee portaat pari kertaa ylös alas.

"Sen jälkeen olen valmis suihkuun, ja päivän kuntoilu on hoidettu."

Tapio Vanhatalo
Satu ja Petri Lievo nauttivat kotinsa näkymistä. Kirkkaalla säällä ikkunoista näkee noin 35 kilometrin päähän.
Satu ja Petri Lievo nauttivat kotinsa näkymistä. Kirkkaalla säällä ikkunoista näkee noin 35 kilometrin päähän.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!