Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Amerikkalaisista tv-sarjoista tutut pihatalot saapuivat myös Suomen markkinoille

Maailmalla lisärakennukset tunnetaan allastaloina. Suomessa niitä voi käyttää vaikka vierashuoneena tai kotitoimistona.

Koti
 
Jaana Laitinen
Milka Alanen
Thurmanin perheen omakotitalon pihalla on Kontiotuotteen Pioni-pariaitta. Hanna ja viisivuotias Anni Thurman viettävät aitan terassilla mielellään aikaa vieraiden kanssa.
Thurmanin perheen omakotitalon pihalla on Kontiotuotteen Pioni-pariaitta. Hanna ja viisivuotias Anni Thurman viettävät aitan terassilla mielellään aikaa vieraiden kanssa. Kuva: Milka Alanen

Kun Hanna ja Mikko Thurman muuttivat Espoosta Inkooseen, he päättivät, että myös vieraiden pitää saada nukkua hyvin ja rauhassa.

Siksi he ostivat omakotitalonsa pihalle pienen lisärakennuksen. Mökissä on tilaa 15,5 neliötä ja kaksi puolta: sauna ja vierashuone.

Kummallekin puolelle pääsee omasta ovesta.

"Meillä käy kylässä paljon vieraita, kaveriperheitä lapsineen. Halusimme, että heillä on oma, rauhallinen paikka yöpyä", Hanna Thurman kertoo.

Saunassa yövieraat voivat käydä suihkussa. Aamukahvit juodaan päätalossa, sillä pihatalossa ei ole keittiötä.

Sauna-vierastalon edessä on terassi ja vieressä grilli.

Terassilla Thurmanit ja heidän ystävänsä katselevat usein, kun aurinko laskee mäntyjen välistä.

Harkkojen päällä seisovassa vierastalossa on sähköt, mutta sitä ei ole liitetty vesi- ja viemäriverkkoon. Lämmityksen hoitaa kiuas-takka. Se on saunan puolella kiuas ja vierashuoneen puolella takka.

Kiuas-takka ja osina toimitettu pihatalo maksoivat yhteensä noin 10 000 euroa.

Pienet omakotitontille tuotavat lisärakennukset tulivat Suomen markkinoille muutama vuosi sitten. Konsepti on tuttu amerikkalaisista tv-sarjoista, joissa pikkutaloja kutsutaan usein allastaloiksi. Suomessa niitä myydään esimerkiksi nimellä vierastalo tai vierasaitta.

"Kyse on vanhasta asiasta, joka tulee nyt takaisin modernissa muodossa", sanoo taloja valmistavan Kontiotuotteen design manager Petri Hiltula.

Samaa mieltä on asumisen tutkija Eija Hasu Aalto-yliopistosta. Suomalaisten pihoilla on perinteisesti ollut päätalon lisäksi monia rakennuksia: saunoja, liitereitä, karjasuojia ja piikojen aittoja. Myös kaupungeissa oli ennen erillisiä pesutupia, pihasaunoja ja verstaita.

"Sitten alettiin ajatella, että iso on kaunista ja tehokasta. Autotallit, varastot ja saunat koottiin asuintalon katon alle", Hasu kertoo.

Onko kakkostaloilla paikkansa myös nykysuomalaisen asumisen arjessa?

Eija Hasun mielestä piharakennukset voivat rikastuttaa asumista kaupungissa.

"Kun etätyö lisääntyy, pikkutaloon voi tehdä kotitoimiston. Silloin lyhyt siirtymä kotoa piharakennukseen erottaa työn ja vapaa-ajan."

Pienyrittäjät taas voivat tavata piharakennuksessa asiakkaitaan. Pihatalo käy Hasusta myös monenlaiseksi harrastustilaksi, vaikka nikkarointihuoneeksi tai kuntosaliksi.

"Puhutaan, että kaupungissa ei ole tilaa miehille. Piharakennus voisi olla miesten puuhamaa."

Ylipäänsä suomalaiset toivovat, että pihalla olisi enemmän tekemistä, Hasu kertoo.

"Moni joutuu ajamaan pitkän matkan mökille, jotta voi puuhastella ulkona. Piharakennus voisi tuoda lisää elämää ja tekemistä kodin ulkotiloihin."

Piharakennus voisi myös edistää sukupolvien yhteistä asumista. Hasun mielestä piharakennus sopii esimerkiksi mummon mökiksi tai itsenäistyvän nuoren ensiasunnoksi.

Takka lämmittää Thurmanin perheen pihatalon vierashuoneen.
Takka lämmittää Thurmanin perheen pihatalon vierashuoneen.

Toisella puolella seinää on sauna ja takkaan yhdistetty kiuas.
Toisella puolella seinää on sauna ja takkaan yhdistetty kiuas.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!