Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pilvenpiirtäjät tulevat viimein Helsinkiin – 130-metrinen tornitalo Kalasatamaan

Kaikkiaan Kalasatamaan tulee näillä näkymin kahdeksan tornia vuoteen 2023 mennessä.

Koti
 

Mereltä katsottuna Helsinki näyttää lättänältä kuin pannukakku. Vaan ei enää kauan. Pääkaupunkiseudulle nousee lähivuosina useita korkeita tornitaloja.

Suomen ensimmäinen pilvenpiirtäjä, lähes 130 metriä korkea Redi, valmistuu Kalasatamaan syksyllä 2018. Kaikkiaan Kalasatamaan tulee näillä näkymin kahdeksan tornia vuoteen 2023 mennessä. Kuuteen niistä tulee asuntoja, kahteen muuhun toimistoja ja hotelli. Korkeimmassa tornissa on 35 kerrosta.

Kalasataman tornien rakentajayhtiö SRV aikoo tehdä yli satametrisiä taloja myös Espoon Keilaniemeen.

Tältä näyttävät Helsingin korkeimmat talot linnun silmin
Tältä näyttävät Helsingin korkeimmat talot linnun silmin
Katso kamerakopterin tallentamat huikeat maisemat kaupungin yltä.

Neljästä pyöreästä tornista korkein kurottaa lähes 140:een metriin, ja siinä on 40 kerrosta. Ensimmäisen rakennuksista pitäisi valmistua keväällä 2020.

SARC
Espoon Keilaniemeen aiotaan 2020-luvun alussa rakentaa neljä pyöreää tornitaloa, joista korkein yltää noin 140:een metriin.
Espoon Keilaniemeen aiotaan 2020-luvun alussa rakentaa neljä pyöreää tornitaloa, joista korkein yltää noin 140:een metriin.

Toistaiseksi Helsingissä on parikymmentä vähintään 12-kerroksista asuintaloa. Korkein on Vuosaaren 86-metrinen Cirrus, jossa on 26 kerrosta.

12 kerrosta on yleisesti käytössä oleva raja korkealle rakennukselle. Espoossa ja Vantaalla on vähintään 12-kerroksisia asuintaloja alle kymmenen kummassakin.

Korkein niistä on 70-metrinen Meritorni Espoonlahdessa. Tikkurilan Kielotorni Vantaalla jää 50:een metriin.

Helsingissä on haaveiltu ja kiistelty pilvenpiirtäjistä jo vuosisata. Miksi vasta nyt kurotetaan yli sataan metriin?

Asemakaavapäällikkö Olavi Veltheim Helsingin kaupunkisuunnitteluvirastosta sanoo, että kyse on kaupunkikuvan monipuolistamisesta ja maailman metropoleista tutun urbaaniin elämäntyylin tulosta Suomeen.

Samaa mieltä on Kalasataman tornien hankejohtaja Juhani Katko SRV:stä.

"Kansainvälistymisen ja eurooppalaistuneen ajattelun myötä olemme kypsempiä tornitaloille", Katko toteaa.

Tornitalojen asukkaille on tulossa arkea helpottavia palveluita, jotka ovat jo tuttuja ulkomailta: esimerkiksi aulapalvelu, joka vastaanottaa postipaketit ja ohjaa vieraat oikeaan kerrokseen.

Ja jos New Yorkissa voi napata kahvin ja bagelin kotiovelta, pian sama on mahdollista Helsingissä: sen kun laskeutuu hissillä alakerroksien ostoskeskukseen.

Myös ekologisuus on yksi syy tornitaloille. Espoo perustelee korkeaa rakentamista muun muassa kaupunkirakenteen tiivistämisellä ja raideliikenteen asemaseutujen maankäytön tehostamisella.

SARC
Vuonna 1976 rakennettu Nesteen, nykyisen Fortumin, pääkonttori (keskellä) Keilaniemessä oli pitkään Suomen korkein talo. Nyt sen naapuriin suunnitellaan neljää uutta tornitaloa.
Vuonna 1976 rakennettu Nesteen, nykyisen Fortumin, pääkonttori (keskellä) Keilaniemessä oli pitkään Suomen korkein talo. Nyt sen naapuriin suunnitellaan neljää uutta tornitaloa.

Kansainvälisesti vertailtuna pääkaupunkiseudun tulevat tornit ovat kuitenkin vaatimattomia.

Maailman korkein rakennus, Dubain Burj Khalifa, on 828 metriä korkea. Siinä on 163 kerrosta ja 900 asuntoa.

Vielä korkeampaa on rakenteilla: samoihin aikoihin Kalasataman ensimmäisen tornin kanssa valmistuu kilometrin korkuinen Kingdom Tower Saudi-Arabian Jeddaan.

Euroopan korkein rakennus on 373 metriä korkea 95-kerroksinen Moskovan Federation Tower. Sekin on osittain asuinkäytössä.

Suomen korkeimmat rakennukset ovat Tampereella: Näsinneula yltää 134,5:een metriin, ja viime vuonna valmistunut Torni-hotelli 88,6:een metriin.

YIT
Helsinki haluaa Keski-Pasilaan kymmenen pilvenpiirtäjän keskittymän, mutta hankkeen toteutuminen on vielä epävarmaa.
Helsinki haluaa Keski-Pasilaan kymmenen pilvenpiirtäjän keskittymän, mutta hankkeen toteutuminen on vielä epävarmaa.

Kalasataman ja Keilaniemen tornien lisäksi pääkaupunkiseudulla on suunnitteilla noin neljäkymmentä vähintään 12-kerroksista rakennusta. Suurin suunnitelluista taloista on kuitenkin korkeintaan noin 50-metrisiä.

New Yorkin siluetti jää siis haaveeksi – tai turhaksi uhkakuvaksi.

Syitä on kaksi: kaupunkisuunnittelu ja raha. Kaavoittajat ovat hillinneet tornihankkeita muun muassa Helsingin pohjoisen sijainnin takia.

"Aurinko paistaa täällä melko pitkän ajan vuodesta matalalta. Mitä korkeampi talo, sen pidempi varjo", asemakaavapäällikkö Olavi Veltheim sanoo.

"Helsingin ruutukaavarakenteen lähtökohtana on ollut, että kadun leveys on suhteessa rakennusten korkeuteen."

Miljoonakaupungeissa pilvenpiirtäjien rakentaminen on taloudellisesti kannattavaa. Kun ihmisiä on paljon ja rakennusmaasta pulaa, täytyy kurottaa kohti taivasta. Pääkaupunkiseudulla rakentamattomia maa-alueita on yhä paljon.

"Jos Helsinkiin pitäisi sijoittaa 10 miljoonaa ihmistä, varmasti täälläkin lähdettäisiin nousemaan ylöspäin", Veltheim sanoo.

Toistaiseksi Helsingissä on hänen mukaansa ollut taloudellisesti järkevintä rakentaa kahdeksankerroksisia taloja. Tornitaloissa on nimittäin suhteessa enemmän neliöitä, joita ei voi myydä.

"Esimerkiksi paloturvallisuuden vuoksi pitää tehdä kaksi hätäpoistumistietä. Kun rakennetaan korkealle, hissejäkin on oltava enemmän kuin matalammissa kerrostaloissa. Se tekee myytävistä neliöistä kalliimpia", SRV:n Juhani Katko sanoo.

Tornitalo on rakennusyhtiölle aina riski. Yleensä rakennustyöt aloitetaan vasta, kun yli puolet asunnoista on myyty. Kalasataman torniasuntojen ennakkomarkkinointi alkaa tänä syksynä, ja markkinat määräävät, kuinka nopeasti pääkaupungin siluetti muuttuu.

Ennen markkinoinnin aloittamista rakentajayhtiö SRV ei halua antaa tietoja torniasuntojen hinnoista.

"Kohteeseen tulee erihintaisia huoneistoja riippuen muun muassa näkymistä ja kerroksesta", hankejohtaja Katko kertoo.

Kalasataman ja Keilaniemen lisäksi yli satametrisiä taloja on kaavailtu Pasilaan.

Osana Pasilan asemaseudun mullistumista junaradan viereen pitäisi nousta kymmenen 20–40-kerroksista tornia. Niistä korkeimmasta tulisi yli 140-metrisenä Suomen korkein rakennus.

Pasilan torneille ole kuitenkaan vielä tiedossa rakentajaa. Parhaillaan toteuttajaa etsitään kansainvälisellä haulla.

"Vuoden tai kahden päästä tiedetään, miten asia etenee", asemakaavapäällikkö Veltheim sanoo.

Juttua varten on haastateltu myös
SRV:n varatoimitusjohtajaa Timo Niemistä, Vantaan kaupunkisuunnittelujohtajaa
Tarja Lainetta ja Espoon kaupunkisuunnittelukeskuksen tiedottajaa
Lea Keskitaloa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!