Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Miksi pyöräilijät joutuvat rahoittamaan autopaikkoja?

Koti
 
Harri Hautajärvi
Kirjoittaja on arkkitehti ja tekniikan tohtori.

Älyttömimmät liikenneruuhkat olen nähnyt Malediivien pääkaupungissa Maléssa. Kulosaaren kokoinen atolli Intian valtameren keskellä on tuotu tupaten täyteen autoja, ilma on sakeana pakokaasusta ja liikenne jumissa. Pikkuruisen saaren henkilö- ja taksiliikenne ja iso osa tavarakuljetuksista hoituisi sukkelimmin polkupyörillä, mutta kyse on arvostuksista: pyöräilyä ja kävelyä pidetään monissa maissa hävettävinä köyhien kulkutapoina. Siksi etenkin kehitysmaiden kaupungit tukehtuvat turhaan moottoriliikenteeseen.

Kun muutin Oulusta Helsinkiin vuonna 1986, huomasin tulleeni polkupyöräilyn kehitysalueelle. Kaupunkisuunnittelu oli autokeskeistä, eikä pyöräteitä ollut nimeksikään. Nyt Helsingissä on pyöräteitä asukasta kohden jo melkein puolet Oulun määrästä, mutta se on vaatinut sitkeää vääntöä autopoliitikkoja vastaan, ja iso työ on vielä edessä.

Vaikka Helsingissä on toimiva joukkoliikenne ja omasta autosta on kantakaupungissa lähinnä riesaa, autottomatkin joutuvat kustantamaan veroilla yksityisautoilua ja pysäköintipaikkoja. Autottomien on rahoitettava parkkipaikkoja myös uutta asuntoa ostaessaan. Pakkomaksu voi olla kymmeniä tuhansia euroja – autoilijoiden hyväksi.

Oulun edelläkävijyys polkupyöräilyssä selittyy kaukoviisaalla poikkeusyksilöllä: aktiivipyöräilijä Mauri Myllylä suunnitteli kaupungininsinöörinä Ouluun erinomaisen pyörätieverkoston.

Vaikka polkupyöräilystä on tullut lopulta Helsingissäkin suosittua, pääkaduilla ei vieläkään ole pyöräkaistoja, ja pysäköintikin on ratkaisematta. Esimerkiksi Kalliossa trendiravintoloiden edustat ovat lounasaikaan täynnä polkupyöriä. Eikö osan kantakaupungin parkkiruuduista voisi jo luovuttaa pyörille?

Pääkaupunkiseudun raideasemilla on kehnosti tilaa polkupyörille. Mallia voisi ottaa Hollannista ja Tanskasta, jossa vilkkaimmilla asemilla on pyörille pysäköintitalot ja niissä korjaamo ja vuokraamo. Pyöräparkit ovat usein monikerroksisia ja niihin mahtuu tuhansia pyöriä. Arkkitehtien suunnittelemat tilat on on sovitettu taitavasti kaupunkiympäristöön tai osaksi asemia.

Japanissa taas on maanalaisia siiloja, joissa säilytettäviä pyöriä kuljettavat robotit.

Jokainen voi testata itse sen, mistä on tutkimustietoakin: pyöräily on nopein liikkumistapa alle seitsemän kilometrin matkoilla ruuhkaisessa kaupungissa.

hs.koti@hs.fi

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!