Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Lapin-hullut saksalaiset päättivät yhdessä yössä muuttaa saareen Ivalossa ja elävät nyt unelmaansa

Saksalainen pariskunta jätti kaupunkielämän Bremenissä ja muutti ivalolaiseen saareen. Siellä he elävät unelmaansa.

Koti
 
"Olen merimies, ja minulle on tärkeä nähdä ikkunasta aallot."
"Olen merimies, ja minulle on tärkeä nähdä ikkunasta aallot."
Saksalaispariskunta Justus ja Katharina Nyqvist jätti Bremenin kaupunkielämän ja teki kodin pieneen saareen Inarissa lähellä Ivaloa. Toimittaja: Johanna Tikkanen, Kuvaus ja leikkaus: Kaisa Sirén.

Miksi matkustaa Lappiin joka vuosi, kun siellä voi asuakin?

Ajatus välähti Katharina, 28, ja Justus Nyqvistin, 31, mieleen kotona Saksan Bremenissä uudenvuodenaattona 2013.

Keskiyöllä pari antoi toisilleen uudenvuodensuukot ja päätti: tehdään se. Aamulla he varasivat liput autolauttaan.

"Kaikki tapahtui nopeasti. Kaverit olivat vähän ihmeissään", kertoo Katharina Nyqvist.

Pariskunnalla oli kuusi viikkoa aikaa hankkiutua eroon 107 neliön vuokra-asunnosta Bremenin keskustassa, pakata välttämättömät tavarat vanhaan Volvoon, löytää lopuille tavaroille varasto ja hyvästellä läheiset.

Kukaan ei voinut aavistaa, että jo kesällä he omistaisivat unelmiensa tontin ivalolaisesta saaresta.

Elokuu 2015, Ivalo.

Katharina Nyqvist heilauttaa tottuneesti kajakin ilmaan, kävelee laiturille ja laskee menopelin vesille Ukonjärven lomakylän rannassa. Pienen lomakylän pihaan asti pääsee autolla. Tästä eteenpäin kuljetaan soutuveneellä ja kajakilla, talvisin metsäsuksilla.

"Kun lähden töihin, en tule lomakylän kautta vaan melon saaresta puolisen kilometriä suoraan nelostien varteen ja jatkan matkaa kilpapyörällä", Katharina kertoo.

Noin vartin soutu- ja melontamatkan jälkeen liu'umme kahden saaren väliin. Nelostien äänet hiljenevät. Paikan täytyy olla oikea: punainen puumökki, laituri, pihalla kaksi koiraa.

Kalastus on saariasukeille päivittäinen ohjelmanumero. Tällä kertaa mies soutaa, vaimo kokee verkot. Kalaa tulee päivittäin.
Kalastus on saariasukeille päivittäinen ohjelmanumero. Tällä kertaa mies soutaa, vaimo kokee verkot. Kalaa tulee päivittäin.

Perillä avautuu melko tyypillinen kesämökin pihapiiri sillä erotuksella, että täällä asutaan vakituisesti. Tuolla on puuvaja, tuolla sauna ja suihku. Vesi tulee pumpulla järvestä.

Vessana toimii perinteinen huussi vuoden ympäri.

"Huussi on oikeastaan vain hyvä asia. Jos en olisi talvella lähtenyt öisin ulos, monet uskomattomat revontulet olisivat jääneet näkemättä", Katharina Nyqvist sanoo.

"On ihan luksusta, että istuimessa on styroksinen reunus", mies lisää.

Pariskunnan saksalaiset vieraat eivät ole olleet huussista yhtä innoissaan. Erästä vaimon ystävää pimeä pelotti niin paljon, että Katharinan piti herätä öisin tämän turvaksi vessareissuille.

Tulevaisuudessa parin on tarkoitus laajentaa päärakennusta ja tehdä sisälle kuivakäymälä.

"Se helpottaa elämää, kun toivottavasti saamme lapsia", mies kertoo.

Kaisa Sirén
Justus ja Katharina Nyqvist kotinsa portailla. He aikovat laajentaa taloaan ja rakentaa sinne kuivakäymälän.
Justus ja Katharina Nyqvist kotinsa portailla. He aikovat laajentaa taloaan ja rakentaa sinne kuivakäymälän.

Mikä saa ihmisen vaihtamaan kaupunkielämän mukavuudet työläämpään elämäntyyliin ja vieläpä vieraassa maassa?

Katharina Nyqvistin äiti on suomalais-kreikkalainen, ja tyttärellä on Suomen kansalaisuus. Juuret eivät silti selitä koko tarinaa, sillä suomalaisuus ei ollut Nyqvistin lapsuudessa juuri esillä.

"Siskoani suomalaisuus ei paljoa kiinnosta."

Kun Katharina oli lapsi, perhe kävi Helsingissä vaarin syntymäpäivillä viiden vuoden välein. Näiltä reissuilta hän muistaa läheiset hetket sukulaisten kanssa, Tuomiokirkon ja sen, että suomalaiset söivät kesäisin raakoja herneitä.

Aikuisena hän alkoi tehdä reissuja Lappiin ja opiskella kieltä. Yliopisto-opintojen loppupuolella Nyqvist kävi Muoniossa vuoden kestävän eräopaskoulutuksen. Sen jälkeen hän matkusti joka talvi pariksi kuukaudeksi Lappiin vetämään hiihtovaelluksia. Mies oli sen ajan merillä.

Justus Nyqvist on yliperämies. Hän on seilannut isoilla rahtialuksilla ympäri maailmaa neljäkin kuukautta yhteen menoon.

Ennen kohtalokasta uuttavuotta mies oli juuri sanoutunut irti töistään ja etsi uutta suuntaa. Koti pohjoisessa kuulosti hyvältä.

"Uneksin jo lapsena, että muutan Kanadaan. Lappi on pieni eurooppalainen Kanada, joten minulle se sopi hyvin."

Pariskunta kulkee töihin kajakilla tai veneellä. Kajakki tuotiin Saksasta.
Pariskunta kulkee töihin kajakilla tai veneellä. Kajakki tuotiin Saksasta.

Katharina Nyqvist tunsi vetoa Pallaksen maisemiin, mutta merimies halusi nähdä kodin ikkunasta aallot. Siksi he asettuivat aluksi vuokralle Inarinjärven lähelle Ivaloon. Sieltä he halusivat luonnon helmaan, turvallisen välimatkan päähän lappilaisista kylistä.

"Lapin kylät ovat melko rumia, ja se on saksalaisten vika", Justus Nyqvist sanoo.

Asiat alkoivat edetä, kun vaimo bongasi sattumalta Tori.fistä saaritontin myynti-ilmoituksen.

Kohde oli täydellinen: 48 neliön talviasuttava mökki runsaan 10 kilometrin päässä Ivalosta, lyhyt matka tielle, kauniit näkymät järvelle. Tontti oli pieni, vain 0,3 hehtaaria, mutta ympärillä oli metsänsuojelualue.

Vain rahat puuttuivat.

Katharina Nyqvist piirsi kuulakärkikynällä A3-paperille rahoitussuunnitelman, jota hän nyt esittelee. Paperin keskellä on nainen, sydän ja mies. Ympärillä on tarkat laskelmat menoista ja tuloista.

Tämä paperi kourassa he marssivat Ivalon Nordeaan.

Mukana olivat kaikki mahdolliset työ- ja kielitodistukset, joiden tarkoitus oli vakuuttaa pankki työllistymismahdollisuuksista. Justuksen äiti lupasi lainata tarvittavan alkupääoman.

Laina tuli ja kaupat syntyivät.

"Emme tinkineet hinnasta. Halusimme tämän elämäntyylin", nainen sanoo.

Työllistyminen osoittautui myöhemmin helpoksi. Mies seilaa kesällä turistialuksen kipparina Inarinjärvellä ja tekee muulloin keikkaa Itämerellä. Vaimo työskentelee myyjänä inarilaisessa matkamuistomyymälässä ja tarjoilijana ivalolaisessa hotellissa. Välillä molemmat toimivat oppaina saksalaisille ja ranskalaisille turisteille.

"Töitä on paljon enemmän kuin ehdimme tehdä", Katharina Nyqvist sanoo. "Työ tulee kuitenkin kakkosena. Tärkeintä on, että saamme asua saaressa."

Pari päivää viikossa Katharina keskittyy omaan yritykseensä, jota hän pystyttää starttirahan turvin. Yritys tarjoaa saksalaisille yritysjohtajille mahdollisuutta kokeilla omia rajojaan erämaaoloissa.

Kotona työskentelyn etuihin kuuluu rauhoittava järvimaisema.
Kotona työskentelyn etuihin kuuluu rauhoittava järvimaisema.

Elämä saaressa on koetellut myös Nyqvistien rajoja. Ensimmäinen takaisku tuli viime helmikuussa, kun vesipumppu jäätyi. "Piti vain selviytyä jotenkin. Kannoimme käyttövettä avannosta sangoilla. Kävimme suihkussa kuntosalilla, kunnes pumppu alkoi taas toimia."

Eräoppaan mielestä luonnon armoilla oleminen on hienoa.

"Jos jokin asia ei Bremenissä toiminut, siitä sai syyttää itseään. Täällä luonto muuttaa suunnitelmia koko ajan, eikä sille voi mitään."

Paikallisista on ollut apua monessa pulmassa. Naapuri muun muassa selvitti kalaverkot ja opetti, miten ne lasketaan veteen. Hän myös kertoi, mitä sieniä kannattaa milloinkin poimia.

"Olemme kaupunkilaisia ja meillä on paljon opittavaa", Justus Nyqvist kertoo.

Alkaa sataa, ja isäntäväki pyytää sisään kahville.

Eteisessä tuntee vanhan rakennuksen tuoksun. Keittiön ruskea laminaattilattia on entisellään, mutta suurin osa kalusteista on modernin valkoisia. Ne on tuotu rekalla Saksasta asti. Vaatekaapit ja parisänky piti pilkkoa osiin, jotta ne saatiin saareen.

"Vaati 20 soutureissua, että kaikki kamppeet olivat perillä", Katharina sanoo.

Muuttajille oli tärkeää, etteivät he asu minkä tahansa kirpparilöytöjen keskellä, vaan ympärillä on tuttuja tavaroita.

Luksus ja mökkielämä mahtuvat tänne rinnakkain. Puukaminan vieressä on vierekkäin samppanjapullon kotelo, puukko ja Sinolia. Eteisessä on rivissä kumppareita ja kaksitoista paria korkokenkiä.

Pöytään on katettu aamulla leivottua leipää, hilloja ja juustoja. Aina kun Nyqvisteillä on aikaa, he syövät aamiaista pitkään ja hartaasti. Lapissa aikaa on enemmän kuin Bremenissä.

"Täältä ei tee mieli lähteä mihinkään. Viimeksi kun olimme reissussa kuusi viikkoa, tuli kamala ikävä saareen. Päätimme, ettemme enää koskaan ole niin pitkään poissa kotoa", Katharina sanoo.

Päätös muuttaa Lappiin ei ole kaduttanut pariskuntaa hetkeäkään. He uskovat, että sinisilmäisyydestä on ollut paljon apua – muuten uskallusta ei ehkä olisi riittänyt.

Ainoat asiat, joita pari myöntää joskus kaipaavansa Bremenistä, ovat viihtyisät kahvilat ja kirjakaupat. Mutta valinta on tehty, ja puutteet on hyväksyttävä.

Isäntäväki kysyy, jäävätkö vieraat syömään. Lounaaksi on siikaa – tänään pyydettyä tietenkin.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!