Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Näin perhe sai keittiökalusteet 500 eurolla

Keittiökalusteiden uusiokäyttö vaatii hieman vaivaa, mutta säästö on suuri. Miten kannattaa toimia, jos haluaa keittiöönsä käytetyt kaapit?

Koti
 
Maija-Riitta Riuttamäki
Lauri Rotko
Tero O. Nieminen teki keittiön ikilevyä muistuttavan välitilan itse. Ensin hän levitti seinälle märkätilatasoitteen. Sitten hän hioi sen pintaan uria ja maalasi uriin raidat. Päälle hän siveli kosteuden kestävää maalia.
Tero O. Nieminen teki keittiön ikilevyä muistuttavan välitilan itse. Ensin hän levitti seinälle märkätilatasoitteen. Sitten hän hioi sen pintaan uria ja maalasi uriin raidat. Päälle hän siveli kosteuden kestävää maalia. Kuva: Lauri Rotko

Keittiöremontti on kallis, ja siksi kierrätys- tai ekokeittiön hankkiminen kiinnostaa monia.

"Uuden keskikokoisen keittiön keskihinta ilman koneita on noin 12 000 euroa", sanoo keittiöfirmoissa työskennellyt Sirpa Rivinoja.

Sen sijaan kerran paikoilleen asennetun keittiön jälleenmyyntihinta on alhainen. Myydessä hyväkuntoisestakaan keittiöstä ei saa muutamaa satasta enempää.

Työtaso tehtiin koivuvanerista niin, ettei kulmaan tullut yhtään saumaa. Verho on kirppikseltä.
Työtaso tehtiin koivuvanerista niin, ettei kulmaan tullut yhtään saumaa. Verho on kirppikseltä.

"Keittiön hinta-alenema voi olla prosentuaalisesti suurempi kuin uuden ja käytetyn auton välillä", Rivinoja kertoo. Nykyisin hän työskentelee Sorttausapu-palvelussa ja Risain Oy:ssä.

Lahdessa asuvan Niemisen perheen keittiön remontti maksoi vain 500 euroa.

"Kun itse tekee, saa edullisesti, jos omalle työlle ei laske hintaa. Uusia osia on helppo tehdä, jos työkalut edes jotenkin pysyvät kädessä. Mallia otettiin vanhoista rakenteista samalla, kun niitä purettiin", kertoo Tero O. Nieminen.

Niemiset hankkivat vuonna 1956 rakennetun omakotitalon yksitoista vuotta sitten. "Etsimme sellaista, jota kukaan ei olisi ehtinyt vielä pilata. Talo olikin sitten kuin pommin jäljiltä, ja peruskorjaus oli massiivinen", Nieminen sanoo.

Astiakaapit ovat alkuperäiset. Niistä saatiin uudenveroiset hiomalla, pesemällä ja maalaamalla.
Astiakaapit ovat alkuperäiset. Niistä saatiin uudenveroiset hiomalla, pesemällä ja maalaamalla.

Remonttia tehtiin vuosia. Nyt Niemisten keittiö näyttää aidolta 50-luvun keittiöltä, vaikka tekniikka on nykyaikaista.

Peruskorjauksessa keittiön paikkaa vaihdettiin ja vanhat yläkaapit siirrettiin uuteen tilaan.

Muualla talossa sijainneet korkeat komerot istutettiin uuteen keittiöön. Koivupuiset ovet hiottiin ja maalattiin.

Alakaappien rungot olivat huonokuntoiset ja niiden tilalle rakennettiinkin uudet kaapit vanhan mallin mukaan.

Hauskat, työtason yläpuolella olevat kulmakaapit Nieminen ideoi kaatopaikalta löytyneistä kaapinovista. Esikuvina olivat amerikkalaiset 50-luvun keittiöt.

50-lukuhenkiset lankavetimet löytyivät rautakaupasta.
50-lukuhenkiset lankavetimet löytyivät rautakaupasta.

Myös vanhat saranat ja helat käytettiin uudelleen. Vanhat maalikerrokset irtosivat harjaamalla, kun heloja oli liotettu yön yli vahvassa soodavesiliuoksessa.

Kirpputorit ja kierrätys ovat Niemisen perheen harrastus. Pientavarat ja etenkin valaisimet ovat kulkeutuneet kirpputoreilta ja nettikaupoista.

Asuntojen omistajat teettivät erilaisia keittiökorjauksia 602 miljoonalla eurolla vuonna 2013, selviää Tilastokeskuksen tiedoista. Kyse ei ole siis pikkurahasta.

Keittiömyyjää ei kiinnosta, mitä vanhalle keittiölle tehdään. Uuden ostajaa kehotetaan myymään vanhat kalusteet netissä.

Talosta löytyneelle valokatkaisijalle riitti pelkkä puhdistus.
Talosta löytyneelle valokatkaisijalle riitti pelkkä puhdistus.

Keittiöliikkeen tai remonttifirman tekemä purku maksaa useita satoja euroja, eikä siinä säästellä kaappeja. Jotta vanhan keittiön saisi ehjänä, ostajan kannattaa purkaa se itse. Työhön voi myös palkata puusepän, jonka kanssa vanhoista kaapeista ideoidaan uusi keittiö.

Ideoita kierrätyskeittiön tuunaamiseen voi etsiä esimerkiksi Facebook-ryhmistä ja sisustusblogeista. "Myös ammattilaisten tekemälle suunnitteluavulle olisi tilausta, jos asiakkaat vain suostuisivat maksamaan siitä", Sirpa Rivinoja sanoo.

Ongelmana on, että tarjoaja ja tarvitsija eivät kohtaa. "Vanhan keittiön sovittaminen omaan tarpeeseen ei ole helppoa. Ongelmia voi tulla mitoituksessa tai lisäosien hankkimisessa. Markkinoille on tosin tullut yrityksiä, jotka valmistavat lisäosia vanhoihin keittiöihin."

 

Kierrätetyn materiaalin hyödyntämistä keittiössä esitellään Trash Design -näyttelyssä Habitaressa 9.–13.9. Habitare.fi

Jakkarat haettiin vanhojen tavaroiden kaupasta.
Jakkarat haettiin vanhojen tavaroiden kaupasta.
Vesihana näyttää vanhalta, mutta vanhaa siinä on vain juoksuputki, joka siirrettiin vanhasta keittiöstä. Muuten hana on uusi.
Vesihana näyttää vanhalta, mutta vanhaa siinä on vain juoksuputki, joka siirrettiin vanhasta keittiöstä. Muuten hana on uusi.

Haluatko lukea koko artikkelin?
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!