Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Mistä tietää, että putket pitää uusia?

Koti
 
Helsingin Sanomat

40–50 vuotta vanhat putket

1960-luvulla asennetut käyttövesiputket kannattaisi uusia viimeistään nyt, vaikka ne näyttäisivät päällisin puolin täysin kunnollisilta. Myös 1970-luvulla asennettujen käyttövesiputkien uusimista kannattaa harkita vakavasti.

Erilaisille putkimateriaalien keskimääräiset käyttöiät ovat 30–50 vuotta. Tarkkaa käyttöikää on kuitenkin vaikea arvioida. Esimerkiksi kupariputkien kestoon vaikuttavat muun muassa talousveden ja putkien laatu sekä asennustyön ja liitosten oikeaoppisuus.

Huonolaatuisia kuparista valmistettuja käyttövesiputkia on jouduttu vaihtamaan jopa vain kymmenen vuoden jälkeen vuotojen vuoksi.

Lämmitysputkien käyttöikä on selvästi pidempi kuin käyttövesiputkien, jopa sata vuotta. Jotkut haluavat silti uusia molemmat järjestelmät samalla.

Vesivuoto

Putkien rapistumisesta ei usein ole mitään merkkejä ennen kuin ensimmäinen vuoto ilmenee. Mitä aiemmin vuodon havaitsee, sitä halvemmalla selviää.

Käyttövesijärjestelmään voi asennuttaa vuotovahdin, joka reagoi pieniin vuotoihin ja katkaisee tarvittaessa vedentulon. Laitteet maksavat noin tuhat euroa.

Häiriö vesimittarissa

Tee testi. Sulje kaikki vesilaitteet ja -hanat ja tarkkaile vesimittaria.

Jos veden kulutusmittarissa näkyy pientäkin liikettä, silloin jossakin vuotaa.

Asiantuntija paikalle

Varmin tapa selvittää vesiputkien kunto on teettää kuntotutkimus. Huonona puolena on kallis hinta, 1 000–2 000 euroa. Kuntotutkimuksesta ei saa kotitalousvähennystä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!