Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Omakotitalon putket kannattaa uusia ajoissa

Vahinkokorjaus voi maksaa kymmeniä tuhansia euroja

Koti
 
Sari Gustaffson Lehtikuva
Omakotitalon putkiremontti maksaa yleensä 3 000–7 000 euroa. Samalla voidaan uusia myös kylpyhuone.
Omakotitalon putkiremontti maksaa yleensä 3 000–7 000 euroa. Samalla voidaan uusia myös kylpyhuone. Kuva: Sari Gustaffson Lehtikuva

Putkiremontin tarpeessa olevien omakotitalojen määrä kasvaa Suomessa kovaa vauhtia. Iän perusteella putket pitäisi vaihtaa arviolta 15 000–20 000 taloon vuosittain, arvioi neuvontainsinööri Jouko Lommi Pienrakentamisen kehittämiskeskuksesta.

Käytännössä ihmiset kuitenkin lykkäävät remontteja, ja putkia uusitaan hitaammin. Siksi remontin tarpeessa olevia taloja on koko ajan enemmän. Vuodessa pitäisi remontoida 20 000–30 000 taloa, Lommi arvioi.

Yleinen virhe on aloittaa remontti vasta, kun vesivuoto on jo kastellut talon rakenteita. Jos vuoto on laaja, kastuneiden rakenteiden kuivattamisesta, purkamisesta ja korjauksesta voi koitua jopa kymmenien tuhansien eurojen lasku. Korjausremontti kestää pahimmillaan useita kuukausia, ja talo on tämän ajan käyttökelvoton.

Artikkeliin liittyvät

"Jos talon alapohja on täynnä vettä ja kosteus nousee väliseiniin, seinät pitää repiä auki metrin korkeudelta ja uusia pintalevyt, villat ja puiset runkotolpat. Siinä on hirveä työ. Putket kannattaa ehdottomasti vaihtaa, kun ne ovat vielä ehjiä", sanoo Suomen Omakotitaloliiton rakennusneuvoja Torsti Siltanen.

Siltanen on valvonut kosteusvahinkojen korjauksia useissa suomalaisissa omakotitaloissa.

"Eräässä kohteessa putkivuodosta tuli niin suuri lasku, että samalla hinnalla olisi saanut uuden talon. Vakuutus onneksi maksoi kaiken perheen hotelliasumista myöten. Mutta kuinka monella on niin kattava vakuutus?"

Massiivinen vesivahinko johtaa usein siihen, että korjausremontti polkaistaan käyntiin kiireellä. Kun remonttia ei ehditä kilpailuttaa, hinta nousee.

Omakotiasujan kannattaakin olla ajoissa liikkeellä, jotta putkiremontti hoituu hallitusti ja edullisesti. Hyvin hoidetusta remontista selviää muutamassa päivässä. Ilman vettä pitää olla parhaimmillaan vain muutama tunti.

Jouko Lommi kehottaa jakamaan remontin suunnitteluun ja toteutukseen.

"Suunnittelun voi tilata lvi-suunnittelutoimistolta, ja urakka kannattaa kilpailuttaa sen jälkeen usealla urakoitsijalla. Silloin saa tasapuoliset tarjoukset, eikä suunnittelija räätälöi urakkaa niin, että se sopii hänelle itselleen eikä kenellekään muulle."

Torsti Siltanen suosittelee antamaan urakan omalla paikkakunnalla toimivalle, luotettavalle yrittäjälle. Etenkin pääkaupunkiseudulla on syytä varoa kiertäviä kaupustelijoita, jotka myyvät remontteja hirvittävillä hinnoilla.

"He saattavat pyytää remontista 10 000–15 000 euroa, kun saman homman saa muualta alle viiden tonnin. Itse en maksaisi käyttövesijärjestelmän uusimisesta yli viittä tonnia."

Omakotitalojen putkiremonttien hinnat vaihtelevat yleensä 3 000 ja 7 000 euron välillä. Pääkaupunkiseudulla hinta saattaa olla hieman korkeampi.

Putkiremonteissa kupari- tai teräsputket vaihdetaan komposiittiputkiin, jotka on valmistettu alumiinista ja muovista. Uudisrakentamisessa käytettäviä Pex-putkijärjestelmiä ei vielä suosita remonteissa, koska niiden asentaminen vanhaan taloon on huomattavasti työläämpää kuin komposiittiputkien.

Pex-putkien etu on siinä, että vesiputket sijaitsevat suojaputken sisällä. Vuodon sattuessa vesi valuu suojaputkeen ja tulee esille putken avoimesta päästä. Vahinko havaitaan nopeasti ja se saadaan hallintaan helposti.

Muoviputkimateriaalien käyttöikää ei vielä tiedetä, mutta niiden uskotaan olevan kestävämpiä kuin kuparin ja raudan.

"Ne kestävät ehkä 50 vuotta, ehkä pidempään. Olemme viisaampia parinkymmenen vuoden kuluttua", Siltanen sanoo.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!