Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Habitaren Laura Sarvilinna: Tavarat vähenevät kodeista

Messujen uusi vetäjä ennustaa, että kodit sisustetaan lainatavaroilla ja -laitteilla

Koti
 
Milka Alanen
Laura Sarvilinna on työskennellyt aiemmin muun muassa Artekissa ja Iittalassa.
Laura Sarvilinna on työskennellyt aiemmin muun muassa Artekissa ja Iittalassa. Kuva: Milka Alanen

"Tavaroita ja laitteita ei tarvitse omistaa. Tärkeämpiä ovat elämykset, kokeminen ja matkustaminen. Teknologia ui koteihin, ja älykodit voivat helpottaa vaikkapa ikäihmisten asumista", kuvailee tulevaisuuden kotia Laura Sarvilinna. Hän aloitti Habitaren uutena ohjelmajohtajana tänä kesänä.

Sarvilinna perustaa näkemyksensä sekä megatrendeihin että hiljaisiin signaaleihin. Ikääntyminen on maailmanlaajuinen megatrendi ja se muuttaa kotien sisustusratkaisuja, samoin digitalisoituminen.

Hiljaisia signaaleita kartoittaessa nuuskitaan, mikä muuttuu lähitulevaisuudessa. Signaaleista tulee aikansa trendejä. Esimerkiksi kotoilu ja ekologisuus näkyvät nyt trendeinä sisutuksessa luonnonmateriaalien, sinisen ja vihreän käyttönä. Muodissa ovat matta- ja maalipinnat, eläimet, mummola ja ryijyt.

Tulevat signaalit ovat samanhenkisiä: syvällisyys, henkiset arvot, rajatilat ja yksinkertaisuus. Tavarasta halutaan eroon, vähemmällä pärjätään. Urheilu alkaa näkyä kodeissa, koska ihmiset liikkuvat. Myös matkustelu maailmalla näkyy sisustuksissa.

"Vaikutteita tulee muodista ja taiteesta. Niiden maailmasta ovat usein lähtöisin trendit, jotka sitten lopulta näkyvät ämpäreiden väreissä."

Milka Alanen
Kodin ikkunalaudalla on yksi Laura Sarvilinnan lempiesineistä: Aimo Katajamäen puinen teos Sävelkorva.
Kodin ikkunalaudalla on yksi Laura Sarvilinnan lempiesineistä: Aimo Katajamäen puinen teos Sävelkorva.

Sarvilinna on monipuolinen design-alan toimija, joka työskennellyt muun muassa omassa muotoilualan konsultointi- ja managerointiyrityksessä sekä Artekissa ja Iittalassa.

Sarvilinnan kädenjälki näkyy varsinaisesti vasta ensi vuoden messuilla. Tehtävänä on luotsata Habitare tulevaisuuteen.

Habitare ei ole enää suomalaisen huonekalutuotannon näyttely, koska kotimainen tuotanto on vähentynyt ja ulkomaiset tuotteet tunkevat koteihin.

"50 000 kävijää kertoo, että kohtaamiset asiakkaiden ja yritysten kanssa ovat edelleen tärkeitä. Habitarea uudistetaan nyt vahvasti, aloitetaan ikään kuin alusta. Tavoitteena on esitellä sellaista visuaalista tilaa, jolla on merkitystä ihmisen hyvinvoinnissa ja arjessa."

Visuaalisella tilalla hän tarkoittaa muotoilun, taiteen ja materiaalien ja toiminnallisuuden kohtaamista.

"Sisustaminen on maalaisjärjen termi visuaalisen tilan luomiselle. Se ei ole koristelua, vaan kyse on ensisijaisesti tilan toiminnallisuudesta ja kauneudesta. Toiminnallisuus koskee kaikki tiloja, eikä se tarkoita yksistään teknisiä ominaisuuksia, vaan hyvin suunniteltua ja kaunista, oli kyseessä sitten eteinen, lastenhuone tai keittiö."

Habitare on ollut suomalaisten huonekalujen ja sisustamisen ainoa suuri tapahtuma vuodesta 1970. Sarvilinnan mukaan Habitarella on yhä merkitystä myös suomalaisen teollisuuden tuotteiden näyteikkunana.

Tosin viime vuosina messuilla on ollut vaisuhko tunnelma: kaikki merkkiyritykset eivät ole olleet mukana.

Markkinajohtajat pitäisi saada messuille, jotta brändejä ja vaihtoehtoja olisi tarpeeksi, Laura Sarvilinna sanoo.

Näin asiakkaat pääsevät itse valitsemaan, mitä haluavat ostaa. Kauppa kun tahtoo tehdä valintoja kuluttajan puolesta.

"Kävijä odottaa näkevänsä kaiken kerralla."

Habitaren kaikille kaikkea -periaatetta myös kritisoidaan. "Tarjonta pitää vain osata segmentoida niin, että kävijät löytävät helposti sen, mitä haluavat", Sarvilinna vastaa.

Messujen tilajakojen uudistus onkin yksi haasteista. Uusi rakenne nähdään ensi vuoden messuilla.

Sarvilinna aikoo lisätä keskusteluja ja kohtaamisia Habitaressa. Pelkän tavaran tuijottelu voi jättää ihmisille tyhjän tunteen.

Myös Suomen ulkopuolelle laajentuminen on yksi tulevaisuuden messujen teemoista.

Nuorten suunnittelijoiden esiin tuominen on Sarvilinnalle tärkeää, samoin pientuotannon ja käsityöläisten työn esitteleminen.

Ensi vuoden Habitareen suunnitellaan parannuksia myös kävijöiden palveluun ennen ja jälkeen messujen. Messupäivän vieton voi suunnitella sähköisesti. Myös lapset ja nuoret otetaan entistä paremmin huomioon.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!