Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Habitare alkaa – seitsemän tärppiä messuille

Koti
 
Gymi-Furniture
Christina Nurmi suunnitteli liikunnallisia kalusteita lastenhuoneeseen.
Christina Nurmi suunnitteli liikunnallisia kalusteita lastenhuoneeseen. Kuva: Gymi-Furniture

Tänään alkavilla Habitare-messuilla nähdään nuoria muotoilijoita, suomalaisia klassikoita sekä sisustuksen uusimpia trendejä. HS esittelee niistä seitsemän.

1. Miehet ovat alkaneet sisustaa
Huonekalu- ja sisutusalalla ei mene kovin hyvin. Viime vuoden kokonaisliikevaihto oli runsaat kaksi prosenttia miinuksella.

Kotimainen huonekalutuotanto kääntyi laskuun jo vuosia siten. Alalle tulee uusiakin yrittäjiä, mutta liian hitaasti, jotta voisi puhua suomalaisen tuotannon elpymisestä.

"Meillä kaupan alalla sopeutetaan", sanoo huonekalu- ja sisustuskaupan alan järjestön puheenjohtaja Arto Melanko.

Liikkeitä on vähennetty tai ne ovat muuttaneet pienempiin tiloihin. Varastoja on myös karsittu, Melanko kertoo.

Mutta eipä synkistellä, vaan katsotaan, mikä on kauppiaan näkökulmasta nyt in ja out?

"Miehet", Arto Melanko sanoo. Miehet ovat kiinnostuneet sisustamisesta. Internet on tuonut huonekalukaupan kotisohvalle, ja miehetkin kehtaavat keskustella, miten sisutettaisiin.

Mutta eivätpä naisetkaan enää kierrä kaupasta kauppaan. Asiat tutkitaan kotona valmiiksi, ja sitten käydään vain parissa paikassa katselemassa.

"Kuluttajana 30-vuotias mies on erilainen kuin vanhempi. Hän vertailee tuotteiden kestävyyttä ja ominaisuuksia samaan tapaan kuin kuin ennen vertailtiin autoja ja hifilaitteita. Miehet ovat laatutietoisia. Materiaalit ja takuut kiinnostavat", Melanko sanoo.

Hänen mukaansa tuotteen kestävyys ja monikäyttöisyys ovat kriteereistä tärkeimmät, ekologisuus tai kotimaisuus ovat siellä taustalla.

"Mukavuus on myös kovin tärkeää nykykuluttajalle. Olohuoneesta on tullut lounge, jossa vietetään aikaa. Enää ei osteta kirjahyllyjä, eikä isoja pöytiä tai työtasoja. Iso telkkari on korvannut kirjahyllyn."

Myös sohva on myös in. Vaikka nsohva on nyt kepeä, myydyin on edelleen se iso ja mukava. Sohvien myynti on kasvanut huonekaluista eniten viime vuosina, ja niiden osuus on nyt jo neljännes kaikista myydyistä huonekaluista.

Muurame
Muurame tuo Habitareen Pirkko Stenroosin ruokapöytäkokoelman.
Muurame tuo Habitareen Pirkko Stenroosin ruokapöytäkokoelman.

Toinen trendi on nukkuminen. Sänkykauppias Melanko sanoo, että kalliit, mukavat ja hyvälaatuiset sängyt menevät yhä kaupaksi, jopa nuorisolle. Hyvää unta arvostetaan, ja arvokkaankin sängyn voi saada omakseen, kun maksaa sen osamaksulla. "Todella hyvän sängyn saa esimerkiksi 114 eurolla kuukaudessa", Arto Melanko kertoo.

Habitaressa suomalaiset huonekalut ja sisustustuotteet löytyvät Made in Finland -osastolta.

Kotimaisista valmistajista mukana on pitkästä aikaa esimerkiksi Muurame. Yritys esittelee messuilla Pirkko Stenrosin uusia hyllyelementtejä ja senkkejä. Stenros tunnetaan moduuleihin perustuvan muotoilun suomalaisena äitinä.

Mukana on myös Muuramelle uusi aluevaltaus: aikaisemmin esittelemätön, Stenrosin suunnittelema Viisto-niminen ruokapöytäkokoelma. 

 

Arktis
Kombu viitoitti tietä entistä keveämmälle sohvalle jo vuonna 2012.
Kombu viitoitti tietä entistä keveämmälle sohvalle jo vuonna 2012.

2. Sohva nousi jaloilleen
Kolme vuotta sitten sisustustoimittajat valitsivat Habitaressa kotimaisen Arktiksen valmistaman ja Mikko Halosen suunnitteleman hoikkajalkaisen Kombu-sohvan yhdeksi vuoden kiinnostavimmaksi huonekaluksi. Tänä vuonna jo uutisoidaan, että sohva nousee jaloilleen tai suorastaan ilmaan.

Yhä useammat perheet asuvat isojen kaupunkien keskustoissa. Vanhoissa kerrostaloissa olohuoneet ovat pieniä verrattuna uudistuotantokoteihin tai uusiin omakotitaloihin.

Pieniin tiloihin mahtuu vain pieniä sohvia. "Trendi on menossa selvästi keveämpään suuntaan", kertoo Isku Kodin valikoimajohtaja Ilari Jääskeläinen. Sohvien maavara kasvaa ja ympärysmitat pienenevät 1950-luvun tyyliin. Siivous onnistuu myös sohvien alta.

Lisäksi sohvista on tulossa entistä värikkäämpiä. Nykyään sohvien verhoilukankaiden pitää olla myös pestäviä tai helposti uusittavia. 

 

Habitare
Aino Michelsenin korituoli Mai.
Aino Michelsenin korituoli Mai.

3. Nuoren muotolijan uusi kulma perinteeseen
Habitaressa esitellään entistä laajemmin nuoria suomalaisia muotoilijoita ja opiskelijoita. Protoshop on nuorten muotoilijoiden showroom, jossa he toivovat tapaavansa valmistajia, jotka ovat kiinnostuneita ottamaan heidän tuotteitaan tuotantoon. Talentshop taas esittelee niin sanottuja tulokkaita.

Ennakkoon tulokkaiden joukossa yksi nousee ylitse muiden. Aino Michelsenin, vuonna 2013 valmistuneen muotoilijan, Vietnamissa valmistuttama korituoli Mai kertoo oikeastaan kaiken siitä, mistä kodin sisustamisessa juuri nyt on kyse. Tuotteen suunnittelu on suomalaista, mutta se on valmistettu muualla.

Mai on globaali ja ajaton. Se on perinteinen korituoli, joka on valmistettu luonnonmateriaaleista perinteisin menetelmin. Perinteen katsominen uudesta kulmasta heijastuu kuitenkin tuolin muotokielessä: tuoli muistuttaa vietnamilaisen riisinviljelijän hattua ja toisaalta se on hattu, josta on tullut tuoli.

Mai on kaunis ja käytännöllinen. Se sopii pieneen asuntoon ja se on helposti muutettava. Se kuvastaa ihmisen kaipuuta turvalliseen pesään, kun ajat ovat epävakaat.

 

Artek
Artekin tarjoiluvaunun uusi sävy.
Artekin tarjoiluvaunun uusi sävy.

4. Klassikon päivitys
Artek puolestaan lanseeraa Habitaressa uudelleen vanhan tarjoiluvaununsa, Alvar Aallon vuonna 1936 suunnitteleman 901:n. Vaunuun on tehty pieniä muutoksia: sitä on "päivitetty" nykyaikaan sopivaksi muun muassa maalaamalla sen koivuosat mustiksi.

Sisustuksen trendit viittaavat koivun uuteen tulemiseen, mikä sopii Artekille hyvin.

Toinen päivän trendi on tee. Artek onkin rakentanut osastolleen teehuoneen, jossa messuvieraat voivat virkistäytyä.

Artek.fi 

 

Gymi-Furniture
Christina Nurmi suunnitteli liikunnallisia kalusteita lastenhuoneeseen.
Christina Nurmi suunnitteli liikunnallisia kalusteita lastenhuoneeseen.

5. Liikunta ja lapset
Liikunta on yksi trendeistä, joka tunkee tulevaisuudessa yhä enemmän myös koteihin. Lasten- ja nuorten kuntoklubeja seitsemän vuotta pyörittänyt Gymi esittelee messuilla ensi kertaa uudet lastenhuoneen huonekalut, joiden on tarkoitus aktivoida lapsia liikkumaan.

Gymi-Furnituren suomalaisesta puusta suomalaisen puusepän valmistamiin kalusteisiin kuuluvat puolapuut ja renkaat. Uusin idea on laatikoiden, sängyn ja puolapuiden väliin kiinnitettävät lankut, aisat ja tikkaat, joihin voi rakentaa erilaisia temppuratoja. Kirjoituspöydästäkin voidaan luopua. "Tuli vaan mieleen, että läksyt voi yhtä hyvin tehdä leveän lankun ääressä jumppapallon päällä istuen", sanoo huonekalut suunnitellut Christina Nurmi. Hän on Gymicomin toimitusjohtaja ja Gymi-nimisten lasten liikuntakeskusten perustaja.

Gymi.fi/kalusteet 

 


Valoart
Harri Koskisen Korona.
Harri Koskisen Korona.

6. Muotoilijat Koskinen ja Koski

Muotoilija Harri Koskinen palkittiin vuosi sitten Design Forum Finlandin Kaj Franck -palkinnolla. Siksi hänellä on Habitare-messuilla retrospektiivinen näyttely tänä vuonna. Esillä ovat varmasti kaikki Koskisen parhaat, Block-lampusta Lento-tuoliin, mutta myös hänen uusi valaisinsarjansa Korona Light.

Samuji
Samujin suupuhallettu maljakko.
Samujin suupuhallettu maljakko.

Koronan on valmistanut suomalainen Valoart. Valaisinsarjan jujuja ovat pitkäkestoinen ledilamppu ja vaihdettavat kuosit. Koronaa on tehty useita malleja ja se on suunniteltu toimimaan erilaisissa tiloissa.

Toinen vuoden nimistä on vaatteistaan tunnettu suunnittelija Samu-Jussi Koski, joka tuo Habitareen ensi kertaa oman Koti-mallistonsa. Siihen kuuluu toistaiseksi pikkutavaraa: useimmiten Suomessa valmistettuja esineitä, kuten suupuhallettuja maljakoita, keittiöpyyhkeitä ja leikkuulautoja.

Valoart.fi, Samuji.com

 


Habitare
Mikko Kärkkäinen on ledi- ja oled-valaisimien uranuurtaja Suomessa.
Mikko Kärkkäinen on ledi- ja oled-valaisimien uranuurtaja Suomessa.

7. Oled-valot ja 3d
Habitaressa luodaan katse myös kauas tulevaisuuteen. Oled-valot ja 3d-tulostaminen ovat osittain jo arkea, mutta niiden aika on vasta tulossa.Oled tarkoittaa orgaanista ledivaloa ja se toimii yleensä valona, joka heijastuu jostain pinnasta. Oledin uranuurtaja Suomessa on puuseppä-valaisinmuotoilija Mikko Kärkkäinen, joka esittelee Habitaressa uuden, Suomessa valmistetun mallistonsa. Lisäksi esillä on aivan uusi, Aalto-yliopiston opiskelijoiden ja Airamin yhteistyössä valmistama lamppumallisto.

Tunto.fi, Airam.fi
 
Habitare 9.–13.9. Habitare.fi

Oikaisu 6.9.2015 kello 11.00: Kaj Franck -palkinnon myöntää Design Forum Finland, ei Habitare-messut. Korjattu tekstiin Pirkko Stenrosin nimen kirjoitusasu.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!