Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Lehdille voi perustaa oman kompostinsa

Koti
 
Heikki Kotilainen HS
Itse nikkaroitu lehtikompostori omakotitalon pihalla.
Itse nikkaroitu lehtikompostori omakotitalon pihalla. Kuva: Heikki Kotilainen HS

Jos piha on suuri ja lehtiä kertyy paljon, lehtiä varten kannattaa perustaa oma kompostinsa, jossa niistä tulee multaa. Lehtiä voi käyttää seosaineena myös ruokajätekompostissa, jos siellä on tilaa.

Lehtikompostoreita myyvät rautakaupat ja puutarhamyymälät. Halvimmat niistä ovat teräslankakehikkoja (noin 12 e) ja hieman kalliimmat (20–30 e) kyllästettyjä lautakehikkoja, jotka pitää itse koota. Isot muoviset maksavat parisataa.

Yksinkertaisen lehtikompostorin voi tehdä myös itse vaikkapa kuormalavoista tai sängyn sälepohjasta – niitä saa esimerkiksi kierrätyskeskuksista. Myös remontista ylijääneet laudat, vajaasärmäisetkin, käyvät. Lautojen väliin on hyvä jättää pienet raot, jotta ilma kiertää.

Komposti tarvitsee sopivasti kosteutta ja happea. "Alimmaiseksi kannattaa laittaa 1–2 kerrosta risuja tai oksahaketta yhteen sumppuun, seuraavaksi lehtiä ja ruohosilppua tai kanankakkaa ja sitten vanhaa, puolipalanutta kompostia. Jos kerroksia kertyy useita, ilma kiertää, eikä kompostia juuri tarvitse käännellä", neuvoo ympäristöasiantuntija Kati Hinkkanen Pääkaupunkiseudun Kierrätyskeskuksesta.

Jos komposti on liian kuiva, se ei toimi. Kompostia voidaan kastella vaikkapa nokkos- tai ureavedellä. Ekokäymälän omistajien kannattaa siis käyttää säiliöön kertynyt urea hyödyksi.

Lehtikompostin voi peittää talven ajaksi vaikkapa pressulla.

Haluatko lukea koko artikkelin?
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!