Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kun ulko-ovi pamahtaa kiinni ja kotiavaimet jäävät sisälle

Koti
 
Jari Tammi
Kirjoittaja on helsinkiläinen kirjailija, jolle koti on syli ja metsä.

Se tunne, kun ulko-ovi pamahtaa kiinni ja tajuaa, että kotiavaimet jäivät sisälle.

Mikäs siinä, mitä kaunein päivä, aurinko hellii ja lapset kirmaavat mummolassa. Paitsi ettei se mene niin. Todellisessa elämässä juuri silloin sataa, on pimeää, kännykästä akku loppu ja lapset hakematta harrastuksista.

Eikä niin satu vain kerran. Niin sattuu lukemattomia kertoja. Miten ihminen voi olla niin tyhmä!

Kaikki on hyvin, jos vara-avain löytyy kukkaruukun alta tai naapurilta, joka ei koskaan poistu kotoaan. Ehkäpä kissasi on peräti oppinut komennosta avaamaan sisäpuolelta.

Mutta elämäntilanne voi olla sekin, että ei löydy sukulaista tai ystävää, jolle avain olisi annettu. On vaikka muutettu uuteen kaupunkiin työn tai opiskelun vuoksi.

Tai sitten kello on kaksi aamuyöllä. Isännöitsijä, huoltoyhtiö tai vartiointiyhtiö veloittaa paikalle saapumisesta ja oven avaamisesta rikesakon luokkaa olevan maksun, mutta viikonloppuyönä maksu voi kivuta sataseen. Johonkin maailmanaikaan talonmies on voinut avata yhdellä pilsnerilläkin.

Toki kotiavaimiaan voi jakaa vaikka korttelin vakikerjäläiselle, mutta saako häneltäkään valaa siitä, ettei ole Malediiveilla juuri silloin kun akuutti avaimentarve yllättää?

Sanovat, että ne ovat aina ne samat, jotka unohtavat tai hukkaavat avaimensa. No, elämä on yhtä kiirettä ja kaaosta, yhtä vermeiden ja varusteiden vaihtoa – oikeastaan ihme, ettei avain unohdu paljon useammin! Ei siinä tarvitse mikään muistihäiriöinen tai hajamielinen olla.

Omakotitalo on pahin. Moni on murtautunut omaansa. Vanhan villan ikkunaruudun voi tottunut kittaaja rikkoa itsekin.

Mutta moderni talo? Lukkoseppä laskuttaa puolen tunnin työstä 300 euroa. Jo nyt ovia avataan langattomalla kauko-ohjaimella tai kännykällä, jopa sormenjälki- tai iiristunnistuksella. Myös etähallinta ja -valvonta netin kautta lisääntyy, eikä pikku koululaisen tarvitse viettää iltapäivää rapussa.

Savutuvan suojattomasta oviaukosta on siis päästy pitkälle. Ehkä kysymys pitäisi asetella: mitä me suojelemme, kun haluamme lukkoon talon, jossa ei ole ketään sisällä?

Kun muutimme metsästä kaupunkiin, vedimme ovet takalukkoon, kaihtimet alas, pimennysverhot eteen. Suomi koetaan suljettuna yhteiskuntana, jossa on vaikea sietää läheisyyttä. Pohjana pitäisi olla suvaitsevuus ja vuorovaikutus. Nyt kotimme ovat turvapaikkoja kaikille paitsi turvapaikanhakijoille.

Emme tarvitse avaimia, jos pidämme ovemme kaikille auki.

hs.koti@hs.fi

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!