Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tiesitkö tämän pihan säännöistä?

Taloyhtiön piha on asukkaiden yhteistä aluetta, mutta ei omakotitalonkaan pihalla saa tehdä ihan mitä lystää. Asiantuntijat vastaavat lukijoiden pihakysymyksiin.

Koti
 
Anssi Keränen
Kuva: Anssi Keränen

1. Saako naapurin puita karsia?

Naapurillamme on tonttien rajalla kymmenkunta vanhaa puuta. Osa puiden oksista ulottuu meidän pihalle.
Naapuri ei suostu karsimaan oksia eikä kaatamaan puita, vaikka niistä tulee risuja ja lehtiä pihallemme. Voimmeko siistiä tonttimme puolelle kurottavia puita?
Asukkaalla on oikeus poistaa naapurin puiden oksat ja juuret, jos ne tunkeutuvat toisen tontille ja siitä aiheutuu haittaa, sanoo vanhempi neuvonantaja Aulikki Kiviranta Maanomistajien arviointikeskuksesta.

Puiden omistajaa pitää kuitenkin ensin pyytää siistimään puut itse. Ellei näin tapahdu kohtuullisessa ajassa, haittaa kärsivä naapuri voi ryhtyä toimiin.

Oksien poistamisesta syntyviä kuluja ei voi silti periä puiden omistajalta.

Jos puun latva on kallistunut väärälle puolelle rajaa, puun saa katkaista vain siltä osin. Koko puuta naapuri ei saa kaataa.

Maankäyttö- ja rakennuslaki määrää, että rakennus ja sen ympäristö on pidettävä kunnossa. Puista ei saa aiheutua vaaraa eikä ympäristöhaittaa.

Jos naapurin tontilla olevat puut ovat vaarallisia tai ne rumentavat maisemaa, asiasta voi ilmoittaa kunnan rakennusvalvontaviranomaiselle.

 

2. Miten etanoista pääsee eroon?

Sain hevostalleilta lantaa, jonka mukana meille tuli omakotitalon pihalle etanoita. Ne ovat noin kymmenen senttiä pitkiä ja hyvin syöneitä. Onko jotain myrkkyä tai muuta viisasta konstia etanoiden tuhoamiseksi?

Omakotitalon pihaan eksyneet nilviäiset ovat todennäköisesti espanjansiruetanoita tai ukkoetanoita, arvelee ympäristötarkastaja Raimo Pakarinen Helsingin kaupungin ympäristökeskuksesta.

Espanjansiruetanat ovat 7–14 senttiä pitkiä ja väritykseltään oranssinpunaruskeita, harmaan vihertäviä tai lähes mustia. Jalan alapinta on vaalea ja lima lähes väritöntä.

Ukkoetanat ovat kookkaita ja voivat kasvaa jopa kaksikymmentäsenttisiksi. Väri vaihtelee harmaan ja ruskean eri sävyissä. Jalan alapinnan reunat ovat mustat, lima sitkeää ja kirkasta.

Jos nilviäisellä on näkyvä kierteinen kalkkikuori, kyseessä on kotilo. Kotilot ja espanjansiruetanat Pakarinen suosittelee keittämään hengiltä isossa kattilassa. Hänen mukaansa kemikaalit sopivat huonosti nilviäisten karkottamiseen.

Etanat ja kotilot ovat pääasiassa syötäviä. Samoin kuin rapuja valmistaessa, myös etanoita ja kotiloita keittäessä veden pitää kiehua, ennen kuin nilviäiset heittää veteen, etteivät ne kärsi pitkään. Keittämisen jälkeen kotilon liha ongitaan kuoresta ja suoli perataan.

Ukkoetanat ovat harmittomia, eivätkä ne juuri aiheuta tuhoa ihmisten viljelyksille. Ukkoetanat voi halutessaan kuljettaa esimerkiksi sadan metrin päähän yleiselle viheralueelle, josta ne eivät palaa, Pakarinen neuvoo.

 

3. Voiko taloyhtiö järjestää pihakirppiksen?

Taloyhtiö järjestää silloin tällöin kirpputorin yhteisellä pihallamme. Tapahtumasta aiheutuu melua ja roskaa.
Kaikki asukkaat joutuvat osallistumaan jätemaksuihin, vaikka eivät olisi mukana tapahtumassa. Onko se oikein?
Osakkaiden yhtiökokouksessa tekemä enemmistöpäätös linjaa, miten taloyhtiön pihaa käytetään, sanoo Isännöintiliiton lakiasiantuntija Jaana Sallmén.

Yksittäisen tapahtuman, kuten pihakirpputorin, järjestämisestä päättää silti hallitus.

Sallmén muistuttaa, että taloyhtiössä asuminen on yhteisöllistä eivätkä kaikki päätökset miellytä aina jokaista asukasta.

Jos joku ei pidä pihakirpputorista, hänen täytyy taloyhtiössä asuessaan olla valmis hyväksymään se, että muut haluavat kirpputorin järjestää.

Vaikka tapahtuman järjestämisestä aiheutuisi tavallista enemmän roskaa, yhtiölle syntyvät jätekustannukset katetaan normaalisti hoitovastikkeella.

"Järjestäväthän ihmiset kotonaan myös syntymäpäivä- ja ylioppilasjuhlia, mistä tulee roskaa. Ei silloinkaan edellytetä, että juhlien järjestäjän pitäisi maksaa yhtiölle aiheutuvista jätekustannuksista enemmän kuin muiden", Sallmén sanoo.

 

4. Onko yhtiöllä lupa rakentaa pyykkiteline ikkunan eteen?

Taloyhtiö kaavailee pyykkitelinettä ensimmäisen kerroksen asuntomme eteen. Teline tulee noin kahden metrin päähän ikkunoistamme. Rikkooko yhtiö asukkaiden yhdenvertaisuutta?
Yleinen piha on taloyhtiön hallinnassa oleva alue, jonka käytöstä päättää yhtiökokouksen enemmistö, sanoo lakimies Marina Furuhjelm asianajotoimisto Kuhanen, Asikainen & Kanervasta.

Jos yksittäisen huoneiston lähelle sijoitetaan rakennelma, joka esimerkiksi varjostaa asuntoa merkittävästi, päätös voi vaatia kyseisen osakkaan suostumuksen.

Furuhjelmin mielestä pyykkitelineet eivät kuitenkaan ole tällainen osakkaan suostumusta edellyttävä asia eivätkä ne loukkaa osakkaiden yhdenvertaisuutta. Hän neuvoo silti selvittämään, onko yhtiöllä mahdollisuus sijoittaa telineet jonnekin muualle, missä ne eivät häiritse ketään.

Furuhjelm muistuttaa, että kerrostalon kaltaisessa yhteisöasumisessa ihmiset voivat liikkua ikkunoiden läheisyydessä, vaikka siellä ei olisi pyykkitelineitä. Sekin saattaa häiritä ensimmäisen kerroksen asukkaita.

 

5. Saako vuokranantaja aidata pihan?

Asun vuokralla kaupungin rivitalossa. Asuntooni kuuluu piha. Seinänaapureiden välissä on puiset suoja-aidat, mutta pihojen takareunoja ei ole aidattu.
Nyt vuokranantaja aikoo rakentaa terasseille asukkaiden pyynnöstä näkösuoja-aidat, jotka käytännössä halkovat pihat kahtia, jolloin istutukseni eivät enää näy terassilta. Saako vuokranantaja toimia näin?
Lain mukaan vuokranantajalla on oikeus tehdä muutostöitä huoneistossa ja siihen kuuluvalla pihalla.

Muutostöillä ei saa kuitenkaan rajoittaa vuokralaisen hallintaoikeutta huoneistoon eikä pihaan, sanoo Vuokranantajien toiminnanjohtaja Mia Koro-Kanerva.

Jos vuokrasopimus siis määrittelee, että huoneistoon kuuluu tietty piha, vuokranantaja ei voi muutostöitä tekemällä pienentää tätä aluetta. Asiasta täytyy sopia vuokralaisen kanssa.

Jos taas kyseessä on terassin reunaan tuleva näkösuoja, joka ei pienennä pihaa, voi vuokranantaja muutostyön tehdä.

Vaikka vuokranantajalla olisi oikeus tehdä muutostyö, Koro-Kanervan mielestä kannattaa miettiä, onko muutos järkevä, koska se aiheuttaa selkeästi eripuraa asukkaiden kesken.

Vuokralaisella on oikeus vuokranalennukseen, jos muutostyöllä piha pienenee tai sitä ei voi käyttää enää samalla tavalla kuin tähän asti, Koro-Kanerva muistuttaa.

Vuokranalennuksen suuruudesta osapuolten pitää neuvotella keskenään.

 

6. Tarvitseeko mehiläispesä naapureiden luvan?

Haaveilen mehiläispesästä omakotitalomme pihalle ensi kesäksi. Tontin koko on runsaat tuhat neliötä, ja se on kaavoitetulla alueella. Tarvitsenko naapureilta suostumuksen harrastukselleni?
Lainsäädännön ja oikeuskäytännön mukaan mehiläisten pito kaava-alueella on sallittua, sanoo vanhempi neuvonantaja Aulikki Kiviranta Maanomistajien arviointikeskuksesta.

Mehiläisten pidosta ei saa kuitenkaan aiheutua kohtuutonta haittaa. Kohtuutonta haittaa arvioitaessa ratkaisevaa on pesien lukumäärä.

Kivirannan mukaan monet kunnat suhtautuvat mehiläisten pitoon myönteisesti, ja niissä on vakiintunut käytäntö, jonka mukaan kaava-alueella noin 2 000 neliön tontilla saa pitää 4–6 pesää. Vastaavasti noin tuhannen neliön tontilla pesiä saisi olla 2–4.

Pesien lentoaukot eivät saa osoittaa suoraan naapuriin eivätkä tielle päin. Mehiläisten pistoherkkyyden on todettu olevan vähäinen muualla kuin pesän välittömässä läheisyydessä.

Pesän sijoittamiseen omalle tontille ei siis tarvita naapurin suostumusta, mutta naapurisovun säilyttämisen kannalta on hyvä, että asian ottaa puheeksi, Kiviranta sanoo.

"Hunajan antaminen naapurille edistänee sopua."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!