Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Mökin korjaukseen kuluu helposti tonneja

Huonokuntoinen mökki kannattaa mieluummin purkaa kuin kunnostaa

Koti
 
Jukka Himanen HS
Kuva: Jukka Himanen HS

Kuntotarkastus, 1200–1400 euroa

Kuntotarkastus ennen mökin vastaanottamista voi säästää isoilta yllätyksiltä. Siinä selvitetään, onko mökki käyttökelpoinen sellaisenaan, pitääkö tehdä remonttia vai onko järkevämpää rakentaa kokonaan uusi. Kuntotarkastajia löytyy osoitteesta: Fise.fi

Uusi mökki vanhan tilalle?

Isoja remontteja kannattaa harkita, jos mökki on todella huonossa kunnossa, esimerkiksi perustukset ovat painuneet, seinät ovat lahot, katto vuotaa ja mökissä on laajoja kosteus- ja homevaurioita. Tällöin korjauskulut voivat lähennellä uuden mökin hintaa.

Rakennustutkimus RTS:n selvityksen mukaan viime vuonna rakennettujen pientalojen keskimääräiset rakentamiskustannukset olivat huviloissa 1 630 euroa ja kesämökeissä 1 390 euroa bruttoalaneliöltä. Tyypillinen uusi 70-neliöinen mökki maksaisi 97 300–114 100 euroa.

Seuraavassa esimerkkejä suurten valmistajien mökeistä:

 Kimaran kesämökki, 72 500 euroa (1 035 e/bruttoalaneliö) ja talviasuttava 140 000 euroa (2 000 e).

 Kontion kesämökki, 105 000 e (1 500 e) ja talviasuttava 126 000 e (1 800 e).

 Honkarakenteen kesämökki, 105 000 e (1 500 e) ja talviasuttava 119 000 e (1 700 e).

Esimerkit ovat suuntaa antavia hintoja muuttovalmiille mökeille. Talviasuttavissa mökeissä varustelu vastaa omakotitaloja. Kesämökit ovat riisutumpia.

Katto, 5 000–10 000 euroa

Kattovuodot aiheuttavat nopeasti koko talon homehtumisen. Ne alkavat yleensä piipun ympäristöstä ja voivat tuhota kattorakenteen lisäksi väli- ja alapohjan.

Vanhoissa 50 neliön mökeissä peltikaton kunnostaminen maksaa 5 000–10 000 euroa. Jos kattoon tulee muutoksia, siitä on hyvä olla yhteydessä kunnan rakennusvalvontaan.

Katon maalaaminen itse maksaa tarvikkeineen 500–1 000 euroa. Ammattilaisella teetettynä hinta on kaksinkertainen.

Kotelointi ratkaisuna homeongelmiin, 3 000–10 000 euroa

Kun mökin sisäpuoliset seinä- ja kattopinnat peitetään kipsilevyillä, ilmavirtaukset eivät pääse rakenteiden läpi ja ilma pysyy puhtaampana. Remontti maksaa muutamasta tuhannesta eurosta kymppitonniin.

Koteloinnin yhteydessä voi harkita polyuretaanieristeen asentamista. Sillä saa lisättyä lämmöneristystä.

Homeongelmaa voi puolestaan ehkäistä muutaman sadan watin lämmittimellä. Se vie sähköä enintään muutaman satasen vuodessa.

Kaivo, 4 000–10 000 euroa

Kaivo on mahdollista toteuttaa rengas- tai porakaivona. Kaivotyypin valintaan vaikuttaa muun muassa paikan maaperä.

Rengaskaivo tehdään betonirenkaista, jotka upotetaan maahan. Se maksaa 3 700–5 000 euroa. Porakaivo maksaa 5 200–10 100 euroa. Hintaan vaikuttaa se, miten syvälle joudutaan poraamaan.

Käyttövesikaivon saa rakentaa omalle mökkitontille ilman lupaa.

Jätevesijärjestelmä, alk. 300 euroa

Mökkikunnan rakennusvalvonnasta pitää selvittää, mitä vaatimuksia rakennuspaikalla on jätevesien käsittelylle. Kun mökkiä ja vettä käytetään paljon, vaatimukset ovat tiukemmat.

Jos mökissä on kantovesi ja sitä käytetään kausittain, jätevesien käsittelyyn riittää imeytys- tai saunakaivo. Jätevesiä ei saa koskaan johtaa suoraan vesistöön eikä juomavesikaivon läheisyyteen.

Imeytyskaivon voi rakentaa rakentaa itse betonirenkaasta, joka upotetaan maahan. Sen voi myös ostaa. Hinta on muutaman satasen.

Testaa netissä, mikä on mökillesi sopiva jätevesiratkaisu: Jatevesitieto.fi/jatevesijelppari-testi.

Takka, 1 000–10 000 euroa

Takan rakentaminen vaatii aina rakennusluvan. Jos takka vaihdetaan ja käytetään vanhaa hormia, voi selvitä pelkällä ilmoituksella kunnan rakennusvalvontaan.

Toteutustapoja on erilaisia. Esimerkiksi varaava tulisija on painava ja vaatii perustusten tekemisen. Jos mökissä on ollut jo takka, saattaa sama perustus sopia uuden takan alle.

Kevyet kamiinat eivät vaadi juuri muuta kuin palosuojaukset ja hormin rakentamisen. Kevyt ratkaisu maksaa 1000–4 000 euroa, varaavan tulisijan tekeminen 6 000–10 000 euroa.

Ikkunat ja ovet

Ikkunoiden ja ulko-ovien vaihto maksaa koosta ja laadusta riippuen 200–1 000 euroa aukkoa kohden. Mittojen mukaan teettäminen nostaa hintaa. Tekemällä itse säästää.

Tarjouspyyntö

Kun työ on tarkoitus tilata urakoitsijalta, jo tarjousta pyytäessä pitää olla remonttisuunnitelma valmiina. Kuntotarkastajan avulla voi löytää paikallisen rakennesuunnittelijan. Remonttifirmoille kannattaa lähettää tarjouspyynnöt noin vuosi etukäteen. Tarjous on hyvä pyytää muutamasta eri paikasta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!