Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Mökki perinnöksi – kannattaako se ottaa vai ei?

Mummi tarjosi vanhaa mökkiä ennakkoperinnöksi. Kannattaako se ottaa vai ei, miettivät sisarukset.

Koti
 
Sisarukset kunnostavat vanhaa mummonmökkiä
Sisarukset kunnostavat vanhaa mummonmökkiä
Sanna Saastamoinen ja Kristian Ekström saivat mummiltaan mökin lahjaksi. Nyt he kunnostavat rapistumaan päässeitä mökkirakennuksia. Saunamökki on pitänyt uusia kivijalasta kattoon. Vaikka töitä on paljon, remontointi on kaupunkilaisille suorastaan rentouttavaa puuhaa. Toimittaja: Sami Takala, kuvaus: Juha Metso

Savupilvi pölähtää kuistin ohi taivaalle. Nurkan takana Sanna Saastamoinen kaivaa lohta savustuspöntön uumenista lounaspöydän ympärillä istuvia nälkäisiä varten.

Tässä kesäpaikassa Munapirtin saaressa Pyhtäällä Saastamoisen ja hänen veljensä Kristian Ekströmin mummi ja ukki viettivät nelisenkymmentä onnellista kesää.

Sisarukset vierailivat usein isovanhempiensa mökillä nauttimassa ukin savustamasta lohesta, maailman parhaasta.

Enää ei ole ukkia, ja mummilla on nyt Alzheimerin tauti. Muutama vuosi sitten mummi sanoi, ettei enää jaksa olla yksin mökillä. Koska Saastamoisen ja Ekströmin äiti asuu aivan mökin naapurissa, mummi päätti lahjoittaa mökin lapsenlapsilleen.

Juha Metso
Kristian Ekström harppoo mökkipihalla. Taustalla on ylämökki, josta huolehtii sisar.
Kristian Ekström harppoo mökkipihalla. Taustalla on ylämökki, josta huolehtii sisar.

Sukupolvenvaihdoksessa mietitytti moni asia, sillä mökkirakennukset olivat päässeet rapistumaan.

"Tulisiko mökillä käytyä? Paljonko lahjavero olisi, ja miten siitä selviytyisi? Mitä kiinteistövero mahtaa olla? Ja kuinka valtavia summia rakennusten remontointi vaatisi?" Saastamoinen luettelee kysymyksiä, joita hän veljensä kanssa pohti.

Mökkiin kuitenkin liittyi niin paljon mukavia muistoja, ettei siitä tohtinut luopua.

"Pulikoimme tunteja rantavedessä, soimme mummin paistamia räiskäleitä ja katsoimme tv:stä Lauantaitansseja porulla", Saastamoinen muistelee.

Ei sellaisia muistoja voi unohtaa. Eikä paikkaa, missä ne ovat syntyneet.

Juha Metso
Sisarukset Sanna Saastamoinen ja Kristian Ekström touhuavat ylämökillä.           Saastamoinen on korjannut ikkunat, maalannut sisäseinät ja katon sekä rakentanut tiskipöydän.
Sisarukset Sanna Saastamoinen ja Kristian Ekström touhuavat ylämökillä.           Saastamoinen on korjannut ikkunat, maalannut sisäseinät ja katon sekä rakentanut tiskipöydän.

Sisarukset päättivät ottaa mökin vastaan, ja tänä kesänä he ovat viettäneet siellä aikaa enemmän kuin koskaan aiemmin. Joka kerta mökillä käydessään Ekström ja Saastamoinen hämmästelevät, kuinka ihanaa mökkielämä onkaan.

Kaupunkilaisille parasta mökillä on kerrostaloelämän vastakohdat: luonnon rauha, remonttihommat ja monen sukupolven yhdessäolo.

"Odotan innolla, että pääsen mökille hommiin. Yksin puuhastelu voisi olla tylsää, mutta yhdessä se on kivaa ja mieltä rauhoittavaa", Saastamoinen sanoo.

Juha Metso
Kristian Ekström remontoi saunamökkiä. Mökistä on kannettu ulos parituhatta kiloa kiviä.
Kristian Ekström remontoi saunamökkiä. Mökistä on kannettu ulos parituhatta kiloa kiviä.

Työnjako on sovittu niin, että Ekström remontoi vaimonsa Tiinan kanssa 1920-luvun saunakamaria. Saastamoinen taas huolehtii ylämökistä. Hän on muun muassa hionut ikkunanpokat, maalannut kuistin, ulkohuussin, mökin sisäseinät ja katon sekä rakentanut tiskipöydän.

Remontit etenevät pikkuhiljaa sen mukaan, mihin rahat riittävät ja mikä tuntuu mielekkäältä. Rahaa säästyy, kun tekee työt itse, suosii kierrätysmateriaaleja ja lainaa työkaluja naapurilta.

"Meillä on koko loppuelämä aikaa. Olen alkanut kutsua mökkiä positiivisessa mielessä Touhulaksi", Saastamoinen kertoo.

Juha Metso
Sanna Saastamoinen viimeistelee savustamaansa lohta.
Sanna Saastamoinen viimeistelee savustamaansa lohta.

Kaikille mökkielämä ei varmasti sovi. Kunnostuksen tarpeessa oleva kohde vaatii halua tehdä ja opetella uutta. Kun sopivia uusia ikkunoita ei löytynyt vanhojen tilalle, Tiina Ekström kävi ikkunoiden kunnostuskurssin ja rakensi ikkunat itse.

Eniten töitä on teettänyt saunamökki, joka oli kallistunut ja hirret mädäntyneet. Nyt kivijalka on uusittu ja tuettu.

"Varmaan parituhatta kiloa kiviä on kannettu ulos mökistä. Joku ehti jo sanoa, että purkakaa koko mörskä. Kylän eläkkeellä olevat rakennusmiehet ovat välillä käyneet auttamassa", Kristian Ekström kertoo.

Sisarukset arvelevat, että rahaa remonttiin olisi mennyt noin 30 000 euroa, jos työt olisi teetetty ammattilaisilla. Tarkkaa kirjanpitoa kuluista he eivät ole pitäneet, mutta veikkaavat summaksi muutamaa tonnia.

"Mökin kuntoon nähden olemme päässeet pienellä."

Ennen kuin sisarukset ottivat mökin vastaan, kiinteistönvälittäjä kävi kylässä ja löi omaisuudelle hintalapun. Mummi päätti pitää hallintaoikeuden, minkä jälkeen verottaja lätkäisi kummallekin lahjaveroa noin 1 500 euroa. Lisäksi sisarukset maksavat kiinteistöveroa yhteensä lähes 400 euroa vuodessa.

Veronmaksajien keskusliiton lakiasiainjohtaja Vesa Korpela sanoo, että hallintaoikeus sopii hyvin kesämökkeihin nimenomaan silloin, kun mökki on tarkoitus pitää suvussa. Tällöin hallintaoikeuden arvo pääomitetaan ja vähennetään mökin arvosta, jolloin lahjavero pienenee. Vero siis lasketaan mökin alennetusta arvosta.

"Jos 60-vuotias antaa 100 000 euron arvoisen mökin lahjaksi ja pitää itsellään hallintaoikeuden, lahjavero lasketaan 73 000 euron mukaan. Kun hallintaoikeus päättyy, saaja ei maksa enää mitään veroa", Korpela sanoo.

Fakta

Muista nämä kun saat mökin

 Lahjaveroilmoitus pitää tehdä, kun lahja arvo on vähintään 4 000 euroa. Enintään 4 000 euron arvoisen lahjan saa ottaa vastaan verottomasti kerran kolmessa vuodessa.
 Lahjaveroilmoitus on toimitettava verottajalle kolmen kuukauden kuluessa siitä, kun on saanut lahjan haltuunsa.
 Lahjaveron lisäksi lainhuudattamisesta tulee maksettavaksi pöytäkirjakuluja 111 euroa.
 Lainhuudatus pitää tehdä aina, kun kiinteistö vaihtaa omistajaa. Se hoituu Maanmittauslaitoksen kautta.
 Jos mökin lahjoittajat pitävät itsellään hallintaoikeuden mökkiin, he vastaavat kaikista juoksevista kuluista, kuten kunnossapidosta, kiinteistöverosta, jätemaksusta, sähköliittymästä ja vakuutusmaksuista.
 Ensi vuonna mökkien kiinteistövero voi nousta yli 40 prosenttia. Se saattaa tietää monen sadan euron lisälaskua monelle mökkeilijälle.

Hallintaoikeus ei estä lahjan saajia käyttämästä mökkiä, mutta mökkiin liittyvät päätökset tekee omistaja.

Kaikki eivät halua mökkiä. Jos mökistä saatavat rahat on kuitenkin tarkoitus antaa lapsille, Korpela suosittelee ensin lahjoittamaan mökin heille ja myymään sen vuoden päästä.

"Tällöin lapset maksavat lahjaveron, mutta eivät myyntivoiton veroa, kun taas vanhemmat joutuisivat todennäköisesti maksamaan suurempaa luovutusvoiton veroa myynnistä."

Taloudellisesti järkevintä on Korpelan mukaan ottaa mökki vastaan lahjana, eikä ennakkoperintönä. Näin lahjan saaja välttyy ylimääräisiltä veroilta. Samoin toimi Ekströmin ja Saastamoisen mummi.

Lahjakirjalla pitää erikseen määrätä, ettei mökkiä pidetä ennakkoperintönä. Jos määräystä ei ole, mökki katsotaan automaattisesti ennakkoperinnöksi ja se otetaan huomioon aikanaan perinnönjaossa. Silloin saajan pitää maksaa sekä lahja- että perintövero.

"Vaikka lahjana saadusta mökistä vähennetään perinnönjaossa jo maksettu lahjavero, progressiivisen eli asteittain nousevan verotuksen vuoksi perintöveroa tulee todennäköisesti maksettavaksi enemmän kuin jos lahjoitustilanteessa määrättäisiin, ettei mökki ole ennakkoperintöä."

Lahjan hyöty on Korpelan mukaan siinä, että sen avulla omaisuuden siirtymistä saa hajautettua. Kun koko omaisuus ei siirry perilliselle kerralla vaan vähitellen, progression ansiosta yhteen laskettu vero on pienempi kuin jos saisi koko omaisuuden yhdellä rysäyksellä.

Toinen etu on se, että omaisuuden arvon nousua lahjoituksen jälkeen ei huomioida perintöverotuksesta. "Jos arvo nousee, lahjasta joutuu maksamaan veroa sitä vähemmän, mitä aiemmin se lahjoitetaan."

Juha Metso
Huonossa kunnossa olleen saunamökin kivijalka on uusittu ja tuettu.
Huonossa kunnossa olleen saunamökin kivijalka on uusittu ja tuettu.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!