Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pitääkö taloyhtiön järjestää meluton ilmastointi?

Koti
 
Helsingin Sanomat

Olen asunut vuosia taloyhtiössä, jossa on myös liikehuoneisto. Liikehuoneiston ilmastointi toimii talon yläpohjaan eli asuntoni yläpuolelle asennetulla poistoilmapuhaltimella. Puhallin on asennettu parikymmentä vuotta talonrakentamisen jälkeen. Sen ääni häiritsee, ja olen pyytänyt hallitukselta puhaltimen poistoa.
Puhaltimeen asennettiin rajoitin, mutta äänihaitta ei poistunut. Onko taloyhtiöllä velvollisuus järjestää ilmastointi ilman asuntooni tulevaa äänihaittaa?
 

Jos ilmastointilaitteistosta peräisin olevat äänet ylittävät sallitut arvot ja tästä syntyy asukkaalle terveyshaittaa, taloyhtiön pitää muuttaa ilmastointia niin, ettei asukas enää kärsi, sanoo Kiinteistöliiton apulaispäälakimies Kristel Pynnönen.

Asumisterveysopas määrittelee haitallisten äänten raja-arvot: asuinhuoneissa kuuluvat äänet eivät saa ylittää 35 desibeliä päivällä eivätkä 30 desibeliä yöllä.

Pynnösen mielestä tällaisessa tilanteessa on järkevää, että esimerkiksi terveystarkastaja tulee asuntoon mittaamaan asukasta häiritsevät äänet.

Mikäli äänet pysyvät suositusten mukaisina eikä asukkaalle aiheudu niistä terveyshaittaa, taloyhtiöllä ei Pynnösen mukaan ole velvollisuutta ryhtyä toimenpiteisiin.

Jos taas riski terveyshaitalle on olemassa eikä taloyhtiö ryhdy korjaamaan ongelmaa, osakas voi tehdä velvoitekanteen käräjäoikeuteen ja vaatia yhtiön hallitukselta korvauksia tehtäviensä laiminlyönnistä.

Taloyhtiön pitäisi muuttaa ilmastointia myös silloin, jos ilmastointilaitteisto olisi asennettu asuinhuoneiston yläpuolelle vasta sen jälkeen, kun asukas on muuttanut taloon, Pynnönen sanoo.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!