Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Mokasitko mökin lahjoituksessa?

Asiantuntija neuvoo, miten voit säästää veroissa, purkaa hallintaoikeuden ja sovitella riitatilannetta

Koti
 
Shutterstock
Testamentissa voi vielä korjata mokan ja mainita, ettei lahjoitettu mökki ollutkaan ennakkoperintöä.
Testamentissa voi vielä korjata mokan ja mainita, ettei lahjoitettu mökki ollutkaan ennakkoperintöä. Kuva: Shutterstock

1 Lahjakirjassa ei mainintaa ennakkoperinnöstä

Sain isältäni kymmenen vuotta sitten lahjaksi mökin ja maksoin siitä lahjaveron. Emme huomanneet kirjoittaa lahjakirjaan, ettei mökkiä pidetä ennakkoperintönä. Olen lahjoituksen jälkeen remontoinut mökkiä paljon, joten sen arvo on noussut huomattavasti, jopa kymmeniä tuhansia euroja.
Onko lahjakirjaan mahdollista tehdä lisäystä tai muutosta? Vai joudunko vanhemman kuoltua maksamaan perintöveron mökin senhetkisen arvon mukaan?
Vastaus: Jos lahja otetaan perintöverotuksen yhteydessä huomioon ennakkoperintönä, käytetään mökin arvona lahjaverotusarvoa, joten arvonnousu lahjoituksen jälkeen ei tule enää perintöverotuksen kohteeksi.

Lahjan huomioon ottaminen ennakkoperintönä merkitsee sitä, että lahjan arvo lisätään jäämistöön. Tällainen lahja eli ennakkoperintö kohdistetaan lahjan saaneen perintöosaan. Perintövero määrätään laskennallisen perintöosan arvon perusteella ja siitä vähennetään aikanaan maksettu lahjavero.

Jos kaikki samassa polvessa olevat rintaperilliset ovat saaneet yhtä suuren lahjan, ei lahjoja oteta huomioon ennakkoperintönä perinnönjaossa eikä verotuksessa, vaikka asiasta ei olisi määräystä lahjakirjassa. Myöskään ainoan lapsen lahjaa ei pidetä ennakkoperintönä.

Jos sinulla on sisaruksia, voi isäsi vieläkin määrätä, että lahja ei ole ennakkoperintöä. Määräys on syytä tehdä kirjallisesti, esimerkiksi testamentissa. Verotuksen kannalta määräyksen antaminen voi olla järkevää, koska lahjan katsominen ennakkoperinnöksi voi vain korottaa maksettavaa veroa.

Perillisten tasapuolisen kohtelun kannalta lahjan määrääminen ennakkoperintönä huomioon otettavaksi on joskus paikallaan.

2 Hallintaoikeushalutaan purkaa

Äitini lahjoitti minulle 20 vuotta sitten mökin, mutta määräsi hallintaoikeuden itselleen eliniäksi. Nyt äitini on muistisairas, eikä kykene hoitamaan asioitaan. Voinko myydä mökin, jotta saisin rahaa asunnonvaihtoon.
Vastaus: Jos äitisi on oikeustoimikelpoinen, hän voi luopua hallintaoikeudestaan. Luopuminen verotetaan lahjana ja lahjan arvo on hallintaoikeuden arvo tänään. Jos äitisi saa hallintaoikeuden arvoa vastaavan osuuden kauppahinnasta, se verotetaan luovutusvoittosäännösten mukaan, mutta sinulle ei määrätä lahjaveroa. Myös sinä maksat myynnistä luovutusvoittosäännösten mukaisen veron.

Jos äidillesi on määrätty tai pitäisi määrätä edunvalvoja, edunvalvoja ei voi lahjoittaa äitisi omaisuutta. Vastiketta vastaan edunvalvoja voi luopua hallintaoikeudesta, jos se on äitisi edun mukaista. Luopumiseen tarvitaan maistraatin lupa.

3 Riidat mökin yhteisomistuksessa

Saimme sisareni kanssa vanhemmiltamme lahjaksi mökin viisi vuotta sitten. Haluaisin remontoida mökkiä, mutta sisareni ei halua sijoittaa siihen rahaa. Voinko remontoida mökkiä, jos maksan kulut? Voiko sisareni estää korjaukset sillä perusteella, ettei halua kiinteistöveron nousevan?
Vastaus: Yhteistä omaisuutta on hallittava yhdessä. Ilman toisen suostumusta voit tehdä vain välttämättömiä korjauksia, kuten paikata vuotavan katon. Tällaiset kulut omistajien tulisi maksaa yhdessä.

Teidän on joko sovittava yhteisen omaisuuden käytön pelisäännöistä tai purettava yhteisomistus. Siihen löytyy kyllä keinot lainsäädännöstä, mutta jos mennään oikeuteen, se tulee kalliiksi molemmille.

Asiantuntijana Veronmaksajien keskusliiton lakiasiainjohtaja Vesa Korpela

Haluatko lukea koko artikkelin?
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!