Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Valitse vuokralainen samalla tavalla kuin aviopuoliso

Vuokranantaja pääsee helpolla, jos valitsee vuokralaisen huolella

Koti
 
Taru Taipale
Liisa Takala
Timo Kurppa on asunut Jenni Witikkalan vuokraamassa asunnossa Helsingin Kalliossa lähes yksitoista vuotta.
Timo Kurppa on asunut Jenni Witikkalan vuokraamassa asunnossa Helsingin Kalliossa lähes yksitoista vuotta. Kuva: Liisa Takala

Runsaan kymmenen vuoden aikana Jenni Witikkalalta on jäänyt saamatta vain yhden kuukauden vuokra. Sijoitusasuntoja hänellä on ollut useita ja vuokralaisiakin tusinan verran. Mitään ei ole koskaan mennyt rikki, ja yhtä lukuun ottamatta kaikki vuokralaiset ovat huolehtineet vuokranmaksusta ajallaan.

"Mielikuvat asunnon vuokraamisesta eivät vastaa todellisuutta. Olen aina ollut tosi innoissani asuntoasioista enkä ole edes ajatellut, että asuntosijoittamisessa olisi mitään negatiivista. Itse asiassa minulle on tullut yllätyksenä, että tästä ylipäänsä on kielteisiä mielikuvia", kertoo Witikkala.

Vaikka yhä useampi suomalainen on viime vuosina kiinnostunut asuntosijoittamisesta, monia vuokranantajaksi ryhtyminen epäilyttää.

Julkisuudessa kerrotaan hurjia juttuja vuokralaisista, jotka jättävät vuokrat maksamatta, rikkovat asunnon ja joista ei pääse edes eroon.

Vuokraturvan hallituksen puheenjohtaja Timo Metsolan mukaan todellisuudessa yhdeksän kymmenestä vuokrasuhteesta onnistuu hyvin.

"Ja niiltä lopuiltakin ongelmilta välttyy lähes täysin, kun pitää huolta ihan perusasioista", hän sanoo.

Timo Kurppa esittelee asuntonsa vinttikomeroa.
Timo Kurppa esittelee asuntonsa vinttikomeroa.

1 Valitse vuokralainen oikein

Kaikkein tärkeintä on vuokralaisen valinta. Metsola vertaa sitä puolison valintaan: jos alussa valitset väärin, mikään ei myöhemmin korjaa tilannetta.

Suomen Vuokranantajat ry suosittelee esittämään hakijoille kolme avointa kysymystä: Miksi muutat? Mitä teet? Ovatko luottotietosi kunnossa?

Suomen Vuokranantajien toiminnanjohtaja Mia Koro-Kanervan mukaan vuokranantaja saa paljon tietoa vuokralaisen elämäntilanteesta jo kysymällä, miksi tämä muuttaa.

"Näin saa selville, minkä tyyppistä ja kuinka pitkäaikaista asuntoa vuokralainen etsii", hän sanoo.

Sitä vastoin epämääräisyydet ja kummalliset ristiriidat vuokralaisen kertomuksessa ovat hälytysmerkkejä.

"Ovatko hakijan vastaukset järkeviä ja uskottavia – sellaisia tavallisen ihmisen juttuja? Kannattaa olla varovainen, jos vuokralainen ei oikein pysty kertomaan, miksi on lähtenyt edellisestä asunnosta pois tai et saa otetta siihen, miksi hän tarvitsee asuntoa", Koro-Kanerva neuvoo.

Jenni Witikkala on törmännyt vuokranhakijoihin, jotka heti alussa kysyvät, voivatko maksaa vuokratakuun tai ensimmäisen vuokran myöhemmin. Witikkala kehottaa varomaan kaikenlaisia selittelijöitä.

Poiminta

Vuokranantaja ei saa kysyä mitä vaan

 Vielä muutama vuosi sitten asuntomarkkinoilta puuttuivat selkeät pelisäännöt sille, mitä vuokranantaja saa kysyä ja mitä ei. Nykyään vuokralaisten tietojen keräämistä sääntelee vuokrauksen tietosuojaohje.

 Vuokranantaja saa kysyä hakijan elämäntilanteesta siltä osin, kun se vaikuttaa vuokranmaksukykyyn. Myös lasten iät saa kysyä, koska ne vaikuttavat asunnon kulumiseen. Lasten nimet sitä vastoin eivät vaikuta. Myöskään sukupuolisesta suuntautumisesta tai uskonnosta ei saa kysyä.

 Kuukausitulot saa kysyä, koska ne liittyvät suoraan vuokralaisen maksukykyyn. Vuokranantaja saa pyytää palkkatodistuksen tai todistuksen eläkkeestä tai ansiosidonnaisesta työttömyyskorvauksesta.

 Hakija itse saa kertoa itsestään ja elämästään, mitä haluaa. Siksi hyvä tapa saada tietoa vuokralaisesta on kysyä: "Voisitko kertoa vähän elämästäsi?"

Epäilyjen pitäisi herätä myös, jos hakija ei yksinkertaisesti kerro mitään. Puhumattomuuskin on vaaran merkki.

2 Tarkista luottotiedot

Mitä teet -kysymys hakee vastausta siihen, minkälainen maksukyky vuokralaisella on. Useimmat ihmiset kertovat luontevasti, että ovat esimerkiksi opiskelijoita tai työttömiä työnhakijoita, jotka ovat muuttaneet uudelle paikkakunnalle työn hakuun.

Vuokranantaja saa pyytää palkkatodistuksen tai esimerkiksi todistuksen ansiosidonnaisesta työttömyysturvasta. Vuokranantajalla on oikeus tietää, mistä vuokralainen saa vuokrarahat.

Lisäksi vuokranantajan pitää tarkistaa vuokralaisen luottotiedot. Timo Metsolan mukaan valistus on tässä asiassa mennyt hyvin perille.

Tosin yksin puhtaaseen luottorekisteriinkään ei voi luottaa.

"Jos tulee tunne, että kaikki ei silti ole kohdallaan, kannattaa luottaa omaan intuitioon. Asuntoa ei ole pakko vuokrata. Järjestä mieluummin uusi näyttö", Metsola sanoo.

Kun luotettavan oloinen vuokralainen sitten löytyy, vuokrasopimus pitää tehdä kirjallisena.

Metsolan mukaan sukulaisten ja tuttujen kesken tehdään edelleen suullisia sopimuksia.

Hän suosittelee vuokrasopimuksen tekemistä kirjallisesti jopa silloin, kun kysymyksessä on vanhemman ja lapsen välinen vuokrasuhde.

3 Puutu ongelmiin ajoissa

Jenni Witikkalalla oli aikoinaan yksi vuokralainen, jolla oli vaikeuksia vuokranmaksussa.

"Kuuntelin liian pitkään selityksiä. Siitä tuli säännöllinen stressinaihe", hän kertoo.

Oli kyse sitten vuokranmaksun epäsäännöllisyydestä, asunnon siivouksesta tai vuotavasta hanasta, vuokranantajan kannattaa puuttua ongelmiin heti.

"Vuokralainen jättää ehkä pihan hoitamatta, ja vuokranantaja on arka eikä kehtaa puuttua siihen. Menee kaksi vuotta, pensasaita on räjähtänyt ja vahingoista on liian myöhäistä hakea korvauksia", Timo Metsola kertoo esimerkin.

4 Kerro jotain myös itsestäsi

Vuokranantajalla ei ole velvollisuutta kertoa mitään itsestään, mutta asiantuntijat ovat sitä mieltä, että tämä voi auttaa luomaan luotettavan ja toimivan vuokrasuhteen.

Mia Koro-Kanerva sijoittaa asuntoihin itsekin ja on tullut siihen tulokseen, että vuokranantajan kannattaa kertoa ainakin omista periaatteistaan.

"Jos olet tarkka vuokranmaksusta, kerro, miksi olet ja mitä se tarkoittaa. Itse kerron, että vuokranmaksu on tärkeää, koska asunto on osa minun eläkesäästöjäni ja koska minun täytyy maksaa lainan kulut."

Jenni Witikkala muistuttaa, että kun on saanut hyvän ja luotettavan vuokralaisen, vuokranantajana toimiminen teettää hyvin vähän työtä.

"Olen halunnut sellaisia vuokralaisia, joilta tulee vuokra ajallaan ja jotka viihtyvät pitkään. Ensimmäisellä kerralla oli neljä hyvää hakijaa, joista oli vaikea valita. Lopulta otin sen, josta välittäjä oli tykännyt eniten", Witikkala kertoo.

Ensimmäinen vuokralainen on asunut Witikkalan omistamassa asunnossa jo yksitoista vuotta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!