Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kahden kodin mies – työkomennus vie isän perheen luota parakkiin

Kun töitä ei löydy läheltä, moni matkaa niiden perässä satojen kilometrien päähän. Jeremiah Akim asuu viikot Jyväskylässä ja viikonloput Nurmijärvellä perheensä kanssa.

Anna Malk

Kello kahdeksan sunnuntai-iltana Jeremiah Akim nousee bussiin Helsingin Kampissa. Matka Jyväskylän parakkikotiin alkaa. Siellä Jeremiah, 34, asuu torstaihin asti.

"On ikävää lähteä perheen luota, mutta on kiva, kun on töitä", hän kuvailee lähtöhetken tunnelmiaan.

Ulla Akim, 32, on saatellut miehensä kolmen lapsen kanssa. Nelivuotiasta Almaa itkettää autossa kotimatkalla Nurmijärvelle. On jo isää ikävä.

Ullasta arkiviikon alku tuntuu ankealta, mutta ei ylitsepääsemättömältä. "Asiat voisivat olla paljon huonomminkin", hän sanoo.

Lapset eivät haluaisi päästää Jeremiah-isää sunnuntaina lähtemään.Kuvassa Mario ja Alma Akim.
Lapset eivät haluaisi päästää Jeremiah-isää sunnuntaina lähtemään.
Kuvassa Mario ja Alma Akim.

Suomessa, pitkien välimatkojen maassa, ei ole tavatonta asua työn vuoksi kahdella paikkakunnalla. Näin elävien joukko on kirjava.

"Nuoria ja vanhoja, naisia ja miehiä, pienten lasten äitejä, opiskelijoita, rakennusmiehiä, lääkäreitä, yritysjohtajia ja matkalaukkuprofessoreita. On omistusasujia, vuokra-asujia, soluasujia ja työmaalla asujia. On niitä, jotka ovat valinneet järjestelyn edetäkseen urallaan ja niitä, joille tilanne on pakon sanelema", kuvailee tutkija Katja Rinne-Koski.

Hän työskentelee Helsingin yliopiston Ruralia-instituutissa ja tutkii työn alla olevassa väitöskirjassaan monipaikkaisuutta kuntalaisuuden näkökulmasta.

Työasuntoa omistavien tai vuokraavien määrät eivät vaihtele merkittävästi iän, tulotason tai asuinpaikan mukaan, kertoo niin ikään Sitran selvitys.

Jeremiah Akim aloitti maanrakennustyöt Jyväskylässä elokuun alussa. Kun työtarjous tuli, Akimit eivät miettineet vastausta kahta kertaa. Jeremiah oli ehtinyt olla pari viikkoa työttömänä, ja pariskunnasta tuntui hyvältä, että perheessä olisi taas kaksi työssäkäyvää ihmistä. "Olo oli niin helpottunut. Ehdin jo stressata, että miten selviämme lainoista ja laskuista", Ulla kertoo.

Perheelle oli heti selvää, että Ulla jäisi lasten kanssa Nurmijärvelle ja vain Jeremiah muuttaisi. Työkomennus kestää arviolta alkuvuoteen, ja Nurmijärvellä ovat kaksi vuotta sitten ostetun kodin lisäksi lasten koulut, ystävät ja harrastukset. Lisäksi Ullan työpaikka on Helsingissä.

Akimit ovat asuneet työn vuoksi erillään aikaisemminkin. Pari vuotta sitten Jeremiah kävi viikot maanrakennustöissä Nokialla kolmen kuukauden ajan. Tuolloin lapset olivat pienempiä ja Ulla oli töissä. Muistot ajasta ovat hyvät, eikä pariskunta pelännyt hypätä tilanteeseen uudestaan.

Alma, Ulla ja Viola Akim istuvat 160-neliöisen kodin keittiössä. Perheen neljäs lapsi syntyy lokakuussa.
Alma, Ulla ja Viola Akim istuvat 160-neliöisen kodin keittiössä. Perheen neljäs lapsi syntyy lokakuussa.

Kun perheessä on lapsia, arjen taakka kohdistuu helposti enemmän lasten kanssa asuvan hartioille. Väestöliiton psykologi Anna Salmi painottaa, että tällöin työpaikkakunnalla olevan puolison emotionaalinen ja psyykkinen tuki on erityisen tärkeää. Tuella on merkitystä, jotta muualla asuva voisi kokea olevansa yhä tarpeellinen puolison ja lasten elämässä.

Salmi kehottaa eri paikkakunnilla eläviä pareja ja perheitä pitämään yhteyttä mahdollisimman tiivisti.

"Rakkaus on yhteyden ylläpitämistä, ja se on haastavampaa, jos asutaan eri paikoissa. Jo se vaikuttaa etäännyttävästi, ettei kehoon virtaa kosketuksessa erittyvää, tunnesidettä vahvistavaa oksitosiinia", Salmi kertoo.

Hän suosittelee yhteydenpitoon rituaaleja, kuten päivittäistä puhelua tai tekstiviestiä. "Rituaalit vahvistavat kokemusta siitä, että pariskunnan välillä kaikki on hyvin."

Toistaiseksi Ulla ja Jeremiah soittelevat tai tekstailevat viikon aikana vähän. Ulla on usein jo nukkumassa, kun Jeremiah lopettaa työt. Yhteydenpito typistyy helposti hyvän yön toivotukseen tekstiviestillä.

Perjantain aamupäivät pariskunta on ajatellut pyhittää yhdessäololle silloin, kun se on mahdollista. Alma on kaksi päivää viikossa päiväkodissa, ja suunnitelmissa on, että tyttö voisi olla hoidossa perjantaisin vaikkapa kerran kuussa. Silloin vanhemmat voisivat käydä kuulumiset läpi rauhassa, kenenkään keskeyttämättä.

Viikonloppuihin Akimit pyrkivät parisuhdeajan lisäksi sovittamaan myös koko perheen yhteiset hetket ja vanhempien omat ajat. Kuusivuotias Mario on sitä mieltä, että "iskä on vierailulla".

Joskus ajankäyttö aiheuttaa eripuraa. Jeremiah valmistautuu kehonrakennuskisoihin ja on treenannut viime viikonloppuina tuntikausia alakerran punttisalilla.

Ulla on päättänyt antaa treenirauhan kisoihin asti, mutta aikoo niiden jälkeen tasata tilanteen. "Sitten minusta tulee pirttihirmu", hän nauraa.

Petteri Kivimäki
Jeremiah Akim viihtyy rakennustöissä. Hän rakentaa parhaillaan uutta Prismaa Jyväskylään.
Jeremiah Akim viihtyy rakennustöissä. Hän rakentaa parhaillaan uutta Prismaa Jyväskylään.

Pariskunta on ollut naimisissa seitsemän vuotta.

Psykologi uskoo, että vuosien yhdessä olon jälkeen erillään asumista on helpompi sietää, kun parisuhde on yleensä jo vakaalla pohjalla. Ulla ja Jeremiah kertovat, että heillä on hyvä luottamus toisiinsa.

Ja on etäsuhteessa hyvätkin puolensa. Kun yhteinen aika ei ole itsestäänselvyys, sitä arvostetaan Akimeillakin nyt enemmän.

Parisuhteessa itsetunto voi vahvistua, kun huomataan, että vaikeista tilanteista selvitään yhdessä, Salmi kertoo.

Toisinaan Ulla kaipaa miestään kasvatusavuksi, kun hermot lasten kanssa kiristyvät.

Etenkin nyt, äitiyslomalla, hän kaipaa myös aikuista juttuseuraa. Toisaalta hän nauttii siitä, että on vapaa tekemään lasten kanssa viikolla mitä milloinkin huvittaa.

Hänestä on ollut hienoa huomata, että hän pärjää hyvin yksinkin lasten kanssa. Lokakuinen synnytys kuitenkin jännittää. "Mitä jos Jerkku on Jyväskylässä, kun vauva syntyy?"

Jeremiah viihtyy työssään. Hänellä on hauskat työkaverit, ja päivät menevät nopeasti. Hän vitsailee, että hänestä on kiva nukkua yö niin, ettei lapsia tarvitse kantaa omiin sänkyihinsä.

Psykologin kuusi neuvoa etäsuhteeseen

1.Arvioikaa tilanteen kestoa ja tulevia ongelmia puhumalla niistä ääneen. Keskustelkaa siitä, miten järjestely saadaan toimimaan niin, että arvokas parisuhde säilyy.

2.Jos toinen kokee jäävänsä lasten hoidossa yksin, miettikää etukäteen, mistä saatte apua tarvittaessa. Onko tukiverkostoja? Miten toimitaan, jos toiselle tulee hätä?

3.Sopikaa, miten ja milloin pidätte yhteyttä. Kuulumisten vaihto voi onnistua syvällisemmin ennalta sovittuna hetkenä puhelimessa kuin kasvotusten arjen keskellä.

4.Jakakaa arkea mahdollisimman paljon esimerkiksi kuvin, tekstiviestein ja esimerkiksi Facetime- tai Skype-puhelujen avulla.

5.Jos teillä on lapsia, puhukaa heidän kanssaan ikätaso huomioiden siitä, mikä tulee muuttumaan, kun isä tai äiti muuttaa. Vieläkö läksyjä voi tehdä yhdessä?

6.Pitäkää työpaikkakunnalla oleva vanhempi mukana puheissa: mitähän äiti tai isä tähän sanoisi?

"Eikä päivisin tarvitse juosta työpaikalle, kotiin, päiväkotiin ja kauppaan."

Mutta ikävä iskee aina välillä. Joskus Jeremiah hymyilee kesken työn vaimoa ja lapsia ajatellessaan. "Mutta jos jäät seisomaan ja haaveilemaan, kaivinkone ajaa päällesi. Sitten ihmiset puhuvat, että hän kuoli, kun ikävöi perhettään", mies tarinoi.

Jyväskylän parakissa pärähtää arkiaamuisin neljä herätyskelloa soimaan. Jeremiah ja hänen kolme kämppistään syövät, pukevat ja aloittavat työt.

Lounaaksi rakentajat lämmittävät mikroateriat. Illalla he käyvät grillillä ja menevät suihkun kautta nukkumaan.

Kotona Nurmijärvellä Ulla syö aamupalan lasten kanssa, vie kahdeksanvuotiaan Violan kouluun, kuskaa Marioa esikouluun sekä touhuaa Alman kanssa. "Loppuraskauden aikana tulee pyörittyä paljon vain kotona."

Mario käy jalkapallotreeneissä kahtena iltana viikossa. Ulla ei ehdi viedä häntä, mutta poika sai pitää harrastuksensa tänäkin syksynä, kun lähellä asuva valmentaja tarjoutui avuksi ja hakee Marion portilta kyytiin.

Torstai-iltana Jeremiah matkustaa bussilla Jyväskylästä Nurmijärven kotia kohti. Ulla on häntä lasten kanssa vastassa.

"Kuka tuo vieras on?" Ulla ihmettelee huvittuneena ja halaa miestään. Lapset rutistavat isää vuorotellen.

Jeremiah näyttää kädellään, miten Ullan suu alkaa käydä. Neljässä päivässä asiaa on ehtinyt kertyä.

Tapio Vanhatalo
Jeremiah Akim ja Mario-poika esittelevät voimiaan. Nurmijärveläisen rintamamiestalon portailla istuu Ulla Akim.
Jeremiah Akim ja Mario-poika esittelevät voimiaan. Nurmijärveläisen rintamamiestalon portailla istuu Ulla Akim.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!