Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Näitä turvavarusteita tarvitaan katolle

Koti
 
Helsingin Sanomat

Talotikkaat

Talo- eli nousutikkaiden pitää olla kestävät ja kiinnitetty talon kantaviin rakenteisiin. Irtotikkaat eivät siis ole sallittuja.

Paras paikka tikkaille on rakennuksen pääty, jolloin tikkaat eivät altistu katolta putoavalle lumelle.

Tikkaiden sivujohteiden ohjeellinen väli on vähintään 40 senttiä. Tikaspuolat saavat olla enintään 30 sentin etäisyydellä toisistaan.

Alimman puolan suositeltava korkeus maasta on 1,2 metriä, jotteivät pienet lapset pääse kiipeämään tikkaille. Ylimmän puolan tulee mennä räystäsreunan yli.

Metallisten sivujohteiden pitää ulottua vähintään metrin korkeudelle ylimmästä puolasta ja taipua lähelle katto- ja räystäspintaa, jolloin johteista saa tukevan otteen, kun astuu katolle.

Jos tikkaat nousevat yli kahdeksan metrin korkeuteen, ne pitää varustaa turvakiskolla tai selkäsuojauksella.

Lapetikkaat

Lapetikkaita eli katolla olevia tikkaita on kahta tyyppiä. Askelmatikkaat sopivat loivalle ja puolatikkaat jyrkälle katolle.

Lapetikkaiden sivujohteiden sisäpuolinen väli saa olla vähintään 35 senttiä ja askelmien tai puolien väli enintään 30 senttiä.

Kattosilta

Jotta katolla on turvallista liikkua, siellä on oltava kattosilta. Kävelytason leveyden täytyy ohjeiden mukaan olla vähintään 35 senttiä ja reunuksen korkeuden kaksi senttiä.

Taso kiinnitetään kattoon koko harjan matkalle ja varustetaan turvakiskolla. Pohjan on hyvä olla karhennettu, koska se estää liukastumisen ja pintarakenteen reiällinen, ettei se kerää lunta.

Kattosillan kaikkien osien pitää kestää turvaköyden varaan putoavan ihmisen paino.

Askeltasot ja jalkatuet

Katolla tulee olla myös askeltasoja ja jalkatukia, jos lapetikkailla ja kattosillalla ei voida järjestää turvallista reittiä. Askeltasojen vähimmäismitat ovat 25 x 40 senttiä ja jalkatuen vähimmäismitat 13 x 13 senttiä.

Lumiesteet

Rakennuksen omistajan tai haltijan on huolehdittava siitä, ettei katolta putoava lumi eikä jää aiheuta vaaraa.

Jyrkälle katolle rakentamismääräyskokelma ohjeistaa tekemään lumiesteet vähintään sisäänkäyntien, kulkuväylien sekä leikki- ja oleskelualueiden kohdalle. Lumiestettä suositellaan koko räystään matkalle. Karkea sirotepintainen kate toimii itsessään lumiesteenä.

Lumiesteet tulee asentaa vähintään sisäänkäyntien, kulkuväylien sekä leikki- ja oleskelualueiden kohdalle. Lumiestettä suositellaan koko räystään matkalle.

Lunta kannattaa käydä pudottamassa katolta säännöllisesti, ettei se aiheuta vahinkoja kattorakenteille.

Lumenpudottajalla pitää olla turvavaljaat ja -köydet, ja lumenpudotusalue pitää eristää. Kadulla on oltava yksi valvomassa, ettei putoava lumi aiheuta vaaraa.

Lumi pitää poistaa varovasti esimerkiksi lapioimalla. Kattoa ei saa hakata eikä naarmuttaa. Rautakaupasta saa lumenpudottimia muutamalla kympillä. Jos olet epävarma, tilaa lumenpudotus ammattilaiselta.

Kiinnitystapa

Kattoturvavarusteiden kiinnitystapaan vaikuttaa se, millainen katemateriaali katolla on.

 Tiilikatolle turvavarusteet kiinnitetään omaan lisäruoteeseen. Kiinnityksiä ei saa tehdä katteen läpi, jotta katon tiiviys ei kärsi.

 Rivipeltikatossa ja konesaumakatoissa turvavarusteet kiinnitetään pystysaumaan.

 Profiilipeltikatteilla turvavarusteet kiinnitetään ruoteeseen katteen läpi, mutta kiinnikkeissä pitää olla tiivisteet.

 Huopakatoissa kiinnitys tehdään katteen läpi alustaan. Kiinnityskohdat tulee tiivistää hyvin, etteivät läpimenot pääse vuotamaan.

  

Asiantuntijat ja lähteet: Kiinteistöliitto Uusimaan toiminnanjohtaja Kai Haarma, Nuohousalan keskusliiton toimitusjohtaja Juhani Jyrkiäinen, KH-kortti rakennusten talviturvallisuuden parantamisesta (Rakennustietosäätiö RTS, 2012), Kiinteistön haltijan kattoturvaopas (Nuohousalan keskusliitto), Suomen rakentamismääräyskokoelma rakennuksen käyttöturvallisuudesta (Ympäristöministeriö, 2001).

Korjattu 29.9. klo 9.15. Rakentamismääräyskokoelmassa suositellaan asentamaan lumiesteet, muttei velvoiteta. Lisäys: Karkea sirotepintainen kate toimii itsessään lumiesteenä.

Haluatko lukea koko artikkelin?
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!